Dombarovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dombarovski (ven. Домбаровский) on mannertenvälisten ohjusten tukikohta ja avaruusalusten laukaisukeskus (kosmodromi) Orskin ja Jasnyin kaupunkien lähellä Orenburgin alueella Etelä-Venäjällä. Dombarovski itse on noin 10 000 asukkaan taajama.

Vuodesta 1964 toimineessa Venäjän armeijan tukikohdassa oli parhaimmillaan 64 kappaletta R-36-ohjuksen laukaisusiiloja; näistä 52 oli toiminnassa vielä vuonna 2004. Viimeksi vuosina 2004 ja 2006 tukikohdasta tehtiin R-36M2-ohjuksen koelaukaisut Kamtšatkan niemimaalle.

Yksi siiloista on muutettu satelliittien kantorakettien laukaisuun sopivaksi. Nykyään kosmodromia käyttää Venäjän, Ukrainan ja Kazakstanin kantorakettiyhtiö ISC Kosmotras kaupallisten satelliittien laukaisuun Dnepr-kantoraketeilla, jotka ovat käytöstä poistettuja ja muunnettuja R-36 (eli SS-18) -ohjuksia. Keskuksesta laukaistiin avaruuteen yhdysvaltalaisen Bigelow Aerospace -yhtiön avaruusasemamalleja vuosina 2006 ja 2007. Lokakuussa 2008 laukaistiin Thaimaan kaukokartoitussatelliitti. Laukaisua oli jouduttu lykkäämään useita kertoja, kun Dombarovskilla oli vaikeuksia ympäristölle hyväksyttävän laukaisusuunnan löytämisessä.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]