Svobodnyin kosmodromi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Svobodnyin kosmodromi (ven. Свобо́дный) on yksi Venäjän avaruusalusten laukaisukeskuksista. Se sijaitsee Kiinan rajan läheisyydessä Amurin alueella, Svobodnyin kaupungin pohjoispuolella. Sen toiminta alkoi 1969.

Se rakennettiin alkujaan Neuvostoliiton sotilaalliseksi rakettikeskukseksi, josta tehtiin vuosina 1969-1993 mannertenvälisten ballististen ohjusten koelaukaisuja. Keskuksessa oli enimmillään 90 laukaisusiiloa. Sen toiminta lakkautettiin START-aseriisuntaneuvottelujen tuloksena. Keskus muunnettiin satelliittien laukaisuja varten vuonna 1996 varatoimena sille, että toiminta Baikonurissa loppuu Neuvostoliiton hajottua Kazakstaniin jääneessä tukikohdassa.

Uusi avaruuskeskus ei kuitenkaan osoittautunut kovin tarpeelliseksi. Vuosina 1997-2006 Svobodnyista laukaistiin vain viisi satelliittia: vuonna 1997 venäläinen Zeja sekä yhdysvaltalainen kaupallinen Early Bird, vuonna 2001 Ruotsin tieteellinen Odin-1 sekä vuosina 2000 ja 2006 Israelin tiedustelusatelliitit Eros-A1 ja Eros-B. Kaikkien laukaistujen satelliittien kantorakettina oli Start-1.

22. tammikuuta 2007 venäläinen kenraalieversti Vladimir Popovkin, joka on Venäjän sotilaallisen avaruustoiminnan johtaja, antoi ilmoituksen, jonka mukaan Svobodnyin siilot tuhotaan ja kosmodromin toiminta päättyy. (Lähde: Itar-Tass, 22.1.2007) Tätä uumoiltiin jo vuonna 2005, kun Baikonurin vuokrasopimusta jatkettiin.

Vuonna 2011 alettiin rakentamaan Amurin alueelle uutta Vostotšnyin kosmodromia, jolla pyritään vähentämään tarvetta Baikonurille.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Svobodniy Austronautix.com (englanniksi)
  • Svobodny RussianSpaceWeb.com (Anatoly Zak) (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]