Vostotšnyin kosmodromi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vostotšnyin kosmodromin ensimmäinen laukaisu (Sojuz-2.1a) tapahtui 28. huhtikuuta 2016
Vostotšnyin kosmodromin ensimmäinen laukaisu (Sojuz-2.1a) tapahtui 28. huhtikuuta 2016
Amurin alue

Vostotšnyin kosmodromi (ven. Космодром «Восточный», Kosmodrom "Vostotšnyi", "Itäinen kosmodromi") on Venäjän rakenteilla oleva kantorakettien laukaisukeskus Venäjän kaukoidässä Amurin alueella. Sen on tarkoitus valmistuttuaan vuonna 2018 korvata Kazakstanissa sijaitseva Baikonurin kosmodromi.lähde? Keskuksen koko on noin 550 km2 ja se tulee sijaitsemaan Uglegorskin kaupungin lähistöllä.

Keskuksen rakennustyöt alkoivat vuonna 2011.[1] Ensimmäinen laukaisu suoritettiin huhtikuussa 2016 Sojuz-2 raketilla, joka laukaisee 3 satelliittia.[1][2]

Keskukseen suunnitellaan 7 laukaisutornia, joista kaksi olisi miehitettyjä lentoja varten ja kaksi avaruusaseman rahtilaukaisuja varten.[3][4] Kaksi alustaa on miehitetyille Sojuzsille ja kaksi miehittämättömille Sojuzsille.[1] Rakennustöiden on suunniteltu maksavan 25 miljardia ruplaa. Keskuksen on tarkoitus työllistää aikanaan 25 000 ihmistä, joka kuvaa samalla Kazakstanin kansantaloudellista menetystä Venäjän aikanaan sulkiessa Baikonurin kosmodromin. Venäjän tarkoitus on tehdä 45% rakettilaukaisuistaan Aasiasta vuoteen 2020 mennessä. [5] Aasian ja eurooppalaisen Plesetskin kosmodromin laukaisujen suhde riippuu paljolti avaruuteen kuljetettavien satelliittien ratojen inklinaatiosta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

.