Navigaatiosatelliitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys GPS Block IIF satelliitista Maan kiertoradalla.

Navigaatiosatelliitti on satelliitti, jonka lähettämän radiosignaalin avulla voidaan Maan päällä tai Maan lähiavaruudessa paikantaa signaalia vastaanottava laite. Se on teknisesti alaryhmä tietoliikennesatelliitteja.

Historiallinen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Navigaatiosatelliitti on yksi vanhimmista satelliittityypeistä. Yhdysvaltain asevoimat kehitti sitä jo 1950-luvun lopulla. Idea hahmottui, kun Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat seurasivat Sputnikin radiosignaalia vuonna 1957. Tämä johti saman yliopiston kehittämään Transit-paikannussatelliittiin. Sen tehtävä oli palvella Pohjoisella jäämerellä partioivia Yhdysvaltain laivaston sukellusveneitä. Doppler-ilmiöön perustuva Transit vähensi sukellusveneen tarvetta olla veden pinnalla määrittämässä sijaintiaan lähinnä sekstantin ja taivaankappaleiden avulla.

Yhdysvallat rakensi globaalisti toimivan Timation-navigaatiojärjestelmän 1970-luvulla. Sillä oli jo käyttäjinä myös huviveneilijöitä. GPS oli kolmannen tai neljännen sukupolven navigaatiosatelliitti Yhdysvalloille.

Neuvostoliitto kehitti GLONASS-järjetselmän 1970-luvun jälkipuolella. Se osin korvasi sen Tsikada-paikannussatelliitit. Venäjällä oli vaikeuksia ylläpitää GLONASSia 1990-luvulla; satelliittien suunniteltu toimintaikä oli alle 5 vuotta ja korvaavia satelliitteja ei laukaistu moneen vuoteen. 2000-luvulla järjestelmä on täydennetty Venäjän alueella täysin toimivaksi. Venäjä on aloittanut Intian kanssa sen kehittämiseen liittyvän yhteistyön.

EU ja ESA kehittävät Galileo-nimistä navigaatiosatelliittijärjestelmää. Sen ensimmäinen koesatelliitti laukaistiin vuoden 2005 lopussa. EGNOS on Euroopan alueen GPS-satelliittien tarkkuutta kehittävä järjestelmä, joka aikanaan käyttää myös Galileon signaaleja.

Kiinan kansantasavalta on kehittämässä globaalin kattavuuden Beidou-navigaatiosatelliittijärjestelmälleen, josta käytetään myös nimeä Compass.

Eräät muut maat, mm. Japani, ovat rakentaneet satelliittinagigaatiojärjestelmän (Japanin QZSS)omalle alueelleen lisäämällä GEO-radan tietoliikennesatelliittiin navigaatiohyötykuorman.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]