Sputnik-ohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäisen Sputnik-satelliitin laukaisua juhlistava neuvostoliittolainen postimerkki vuodelta 1982.

Sputnik-ohjelma (ven. Спутник, Matkatoveri) oli neuvostoliittolainen avaruusohjelma, joka sisälsi useiden satelliittien laukaisemisen avaruuteen. Sputnik-ohjelman paljastuminen oli yllätys koko maailmalle ja etenkin yhdysvaltalaisille, jotka olivat pitäneet itseään rakettitekniikan edelläkävijänä. Sputnik-ohjelmassa ei lähetetty ihmisiä avaruuteen, mutta useita eläimiä kylläkin, niiden muassa Laika-koira, maailman ensimmäinen elävä olento maan kiertoradalla. Ensimmäinen Sputnik-satelliitti laukaistiin 1957 ja viimeinen 1961.

Ohjelman vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sputnik 1:n laukaisu 4. lokakuuta 1957 yllätti koko maailman täysin. Yhdysvalloissa se johti suoranaiseen järkytykseen ja tarpeeseen vastata avaruuskilpailuun. Tätä varten perustettiin mm. NASA. Sputnik 1:n laukaisua pidetään yleisesti myös avaruuskilvan lähtölaukauksena.

Sputnik-ohjelmaa pidettiin suuresti onnistuneena ja se rohkaisi neuvostoliittolaisia jatkamaan muilla avaruusohjelmilla, kuten Vostok-ohjelmalla, jonka myötä avaruuteen lähetettiin ensimmäinen ihminen. Myös yhdysvaltalaiset aloittivat pikaisesti Explorer-ohjelmansa.

Sputnik 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 1

Sputnik 1, 83,6 kilon painoinen ja 58 cm halkaisijaltaan oleva neljällä piiska-antennilla varustettu pallo, laukaistiin maata kiertävälle radalle 4. lokakuuta 1957. Se lähetti radiosignaalia maahan, jota saattoi kuunnella mm. radioamatöörilaitteilla. Siinä ei vielä ollut aurinkokennoja, joten se lopetti toimintansa jo kolmen viikon päästä.

Sputnik 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 2

Sputnik 2 laukaistiin 3. marraskuuta 1957. Sen mukana lähetettiin maan kiertoradalle ensimmäinen elävä olento, Laika-niminen sekarotuinen koira. Sputnik 2 oli neljä metriä korkea kartiomainen satelliitti, jossa oli mm. useita radiolähettimiä, telemetriajärjestelmä ja matkustamon lämpötilasäätely. Sputnik 2 kiersi maapalloa 162 päivää, jonka jälkeen se palasi ilmakehään.

Laika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Laika

Laika joutui matkustamaan hyvin pienessä matkustamossa, jossa oli juuri ja juuri tilaa käydä makuulle ja nousta seisomaan. Laika pyrittiin pitämään hengissä 10 vuorokautta ja sitä varten mukana oli ruokaa ja juomaa. Mukana oli myös tarpeen tullen käytettävää myrkytettyä ruokaa, jotta Laika kuolisi, mikäli satelliitti putoaisi odottamatta maahan. Sputnik 2:ta ei nimittäin ollut varustettu tuomaan matkustajia turvallisesti maahan, joten koira olisi joka tapauksessa palanut kuoliaaksi ilmakehään palattuaan. Vuonna 2002 venäläiset paljastivat, että Laika oli kuollut jo muutaman tunnin matkan jälkeen kuumuuteen ja stressiin. Joka tapauksessa Laika antoi tutkijoille arvokasta tietoa avaruusmatkan vaikutuksesta elävään olentoon.

Sputnik 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 3

Sputnik 3:n ensimmäinen laukaisu 3. helmikuuta 1958 epäonnistui, mutta toinen, onnistunut yritys, tapahtui 15. toukokuuta samana vuonna. Sputnik 3 oli miehittämätön ja varustettu suurella määrällä geofysikaalista tutkimuslaitteistoa. Sputnik 3:n oli tarkoitus myös tutkia Van Allenin vyöhykettä, mutta satelliitin nauhuri ei toiminut ja mittauksia ei voitu suorittaa.

Sputnik 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 4

Sputnik 4 laukaistiin 15. toukokuuta 1960, kaksi vuotta Sputnik 3:n jälkeen. Sputnik 4 oli niin ikään miehittämätön, mutta se oli samalla Vostok-avaruuskapselin koelento, jota käytettiin pian sen jälkeen miehitetyissä avaruuslennoissa. Sputnik 4:ssä oli täysin varusteltu matkustamo ja ihmisen kokoinen nukke.

Sputnik 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 5

Sputnik 5 laukaistiin 19. elokuuta 1960. Siinä oli matkustajina kaksi koiraa, 40 hiirtä, kaksi rottaa ja useita kasveja. Sputnik 5 lensi vain vuorokauden ja kaikki eläimet saatiin turvallisesti maahan asti. Se oli samalla myös Vostok-kapselin toinen koelento.

Sputnik 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 6

Sputnik 6, joka laukaistiin 1. joulukuuta 1960, oli niin ikään Vostok-ohjelman koelento. Matkustajina oli kaksi koiraa. Sputnik 6 lensi vain yhden vuorokauden, ja sen oli tarkoitus laskeutua kierrettyään maa 17 kertaa, mutta näin ei tapahtunut. Satelliitti oli putoamassa maahan 18. kierroksellaan, jolloin se räjäytettiin tuhoamispanoksella, ettei sen tekniikka joutuisi vihollismaiden käsiin.

Sputnik 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 7

Sputnik 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 8

Sputnik 9[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 9

Sputnik 10[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sputnik 10
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sputnik-ohjelma.