Tsiklon (satelliitti)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tsiklon (venäjäksi Циклон) oli Neuvostoliiton ensimmäinen navigaatiosatelliittijärjestelmä. Sen seuraajaa Parus-järjestelmää ja GLONASS-järjestelmää operoi nykyään Venäjän avaruusvoimat.

Ensimmäinen Tsiklon-satelliitti laukaistiin 15. toukokuuta 1967 ja viimeinen 27. heinäkuuta 1978. Satelliitteja laukaistiin yhteensä 31 kappaletta. Kuten Yhdysvaltain laivaston Transit, Tsiklonin tarkoitus oli antaa omille ydinaseita kuljettaville sukellusveneille riittävän tarkka lähtökoordinaatti ohjusten laukaisua verten. Järjestelmän kehitys alkoi vuonna 1962. Järjestelmä tuli operatiiviseen käyttöön vuonna 1972, jolloin jo kehitettiin Tsiklon B eli Parus-satelliitteja.

Tsiklonin suunnitteli NPO PM eli nykyinen Rešetnev. Paikannus- ja radiojärjestelmät toteutti NII Radiopribor (pääsuunnittelija Ivanov) ja tietoliikennejärjestelmän toteutti MNIIRS MPSS (Nesvist). Satelliitit laukaistiin Kosmos-3M-raketeilla Plesetskistä.

Laivoihin asennettiin Tsunami-niminen järjestelmä, jossa oli Sirius-radio, Signal-antenniohjaus, Konus-4-antenni ja Kvant-L-antenni. Ensimittauksessa paikkavirhe oli 4 km, jota parannettiin 10–30 kertaa tarkemmaksi. Vuonna 1969 virhe oli 100 metriä. Tarkennus vaati maan painovoiman ja geoidin tarkempaa tuntemusta.

Tsiklonin runko (KAUR-1 pohjainen) oli kahden metrin halkaisijan omaava kolmimetrinen sylinteri. Asento säädettiin gravitaatiostabiloinnilla. Satelliitin sähköteho oli vain 200 wattia. Se painoi 800 kg.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]