Interstellar Boundary Explorer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruusluotainta. Katso myös IBEX-35. Ibex voi joskus tarkoittaa myös vuorikaurista (Capra ibex).
IBEX

Interstellar Boundary Explorer (IBEX) on NASAn kehittämä tiedesatelliitti, joka kartoittaa aurinkokunnan ja tähtienvälisen avaruuden rajan. Se on osa NASAn Small Explorer -ohjelmaa. Se laukaistiin 19. lokakuuta 2008 Pegasus XL -kantoraketille Kwajaleinin atollilta. [1][2] [3]Avaruuslennon pituus on kaksi vuotta.

Avaruuslennon toteutus on alkanut NASAn valittua se hakemuskilvassa toteutattavaksi ohjelmaksi. Sen toteutusta johtaa Southwest Research Institute. Mukana ohjelmassa ovat olleet Los Alamos National Laboratory ja Lockheed Martinin Advanced Technology Center. Nämä toteuttivat IBEX-Hi- ja IBEX-Lo-sensorit. Orbital Sciences Corporation rakensi avaruusaluksen. Hyötykuormaan kuuluu myös neutraaliatomi-instrumentti (ENA)

Luotain kuuluu ns. mikrosatelliittien ryhmään keveytensä vuoksi (paino ajoaineen kanssa 107 kg).[4]

IBEX laukaistiin Marshallsaariin kuuluvalta Kwajaleinin atollilta Pegasus XL -raketilla. Raketti kuljettaa luotaimen LEO-radalle, mistä luotaimen oma ATK Star 27 -moottori siirtää sen lopulliselle Maata kiertävälle radalle. Lopullisella radallaan IBEX kiertää maapalloa huomattavan korkealla; radan apogeum on noin 320 000 kilometrin korkeudella. Lopullinen rata saavutettiin 12.11.2008[5]

Luotaimen toimiessa sen energiantuotannosta vastaa aurinkokenno, joka tuottaa 116 W tehoa. Luotaimen tehonkulutus on normaalisti noin 66 W, josta tieteelliset instrumentit kuluttavat 16 W.[4]

Avaruusalus on Aurinkoa kohti suunnattu pyörivä alus. Sen rata on hyvin elliptinen: radan korkeus on 5 000 km - 300 000 km. Mittaukset tehdään Maan magnetosfäärin ulkopuolella.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]