GeoEye

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

GeoEye on yhdysvaltalainen satelliittikaukokartoitusyritys. Yhtiön satelliittien nimi on GeoEye, joista ensimmäinen niin sanottu uuden sukupolven satelliitti on GeoEye 1 (rakennusvaiheessa vielä nimeltään OrbView 5), joka laukaistiin 6. syyskuuta 2008.

Yhtiö ja sen laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NGA valitsi Orbimage-yhtiön jo 30. syyskuuta 2004 satelliittikuvien toimittajaksi. Tämän jälkeen OrbImage ja Space Imaging yhtiöt fuusioituivat GeoEye-yhtiöksi. Space Imaging oli Raytheonin ja Lockheed Martinin yhteisesti perustama yhtiö, joka operoi IKONOS-satelliittia.

Yhtiöllä on OrbView 3 -satelliitti toiminnassa. GeoEye 1 alkoi toimia vuoden 2009 lopulla. GeoEye 2:n kehitykseen oli toukokuussa 2010 panostettu 104 miljoonaa dollaria, satelliitti valmistunee Lockheed-MArtinin tehtaalta vuonna 2012 ja laukaistaan joko heti tai vuonna 2016.

Toukokuussa 2010 GeoEye Inc. ilmoitti aiempaa korkeampia tuloja (80 miljoonan dollarin liikevaihto, josta voittoa noin 26 miljoonaa dollaria) vuoden 2010 ensimmäiseltä neöjännekseltä, joka on sikäli erikoista, että sen kuvaussatelliitissa havaittin vuoden 2009 lopussa antennivika. Kaupallisissa tilauksissa on pääosin kyse Yhdysvaltain liittovaltion dataostojen puitesopimuksista, joista yksi oli vuoden 2010 puolivälissä neuvotteluissa. Tiedusteluun liittyvä National Geospatial-Intelligence Agencyn (NGA) sopimus luotottaa GeoEye-yhtiötä 280 miljoonalla dollarilla. Sijoitusyhtiö Cerberus Capital Management osti GeoEyen osakkeita ja takaa sen velanmaksukyvyn. [1] Lokakuussa 2010 yhtiö siirsi pääkonttoriaan Virginian sisällä saaden tähän osavaltio tukiaisia, tätä ennen yhtiö oli kilpailuttanut osavaltioita uhkaamalla siirtyä Coloradoon. Pääkonttorin siirrolla voi olla tekemistä sen asiakkaan NGAn ja yhtiön välisen tietoliikenneverkon kanssa. [2] Marraskuussa 2010 molemmat Yhdysvaltain pääpuolueet pohtivat puolutushallinnonalan budjetin jäädytystä keinona estää liittovaltion valkaantumisen kiihtymistä. Tämä voi kutistaa ohjuspuolutuksen, eri asekehityshankkeiden ja asetuotannon ohella myös GeoEyen massiivisia satelliittikaukokartoituksen tilauksia. [3]

GeoEye 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitti lentää 660 km kiertoradalla kuvaten mustavalkoisina kuvina maapalloa 0,4 metrin resoluutiolla tai 1,6 metrin resoluutiolla värikuvina. Tällä "konstelaatiolla" yhtiö pystyy ylittämään minkä tahansa paikan 36 tunnin välein. Sen paino on vajaat 2000 kg ja sen toiminta-aika on noin seitsemän vuotta.

Satelliitin valmistivat General Dynamics ostama Spectrum Astro (nykyinen General Dynamics Advanced Information systems eli GD-AIS), jo 1950-luvulla vakoilukameroista kunnostautunut Kodak/ITT Industries. Satelliitti laukaistaan Boeingin Delta I I-kantoraketilla. Maasegmentin kehittivät IBM ja kanadalainen McDonald Dettwiler and Associates.

GeoEye 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 maaliskuussa GeoEye-yritys valitsi toisen GeoEye-satelliittinsa valmistajaksi Lockheed Martinin. Samaan aikaan General Dynamics myi yksikönsä, joka kehitti ensimmäisen GeoEye-satelliitin, Orbital Sciences Corporation-yhtiölle. [4] Satelliitti maksaa 60% enemmän kuin edellinen satelliitti eli noin 800 miljoonaa dollaria. NGA rahoittaa suuren osan - noin 340 miljoonaa dollaria - satelliitin rakentamisesta ja myöhemmin NGA ostaa EnhancedView-sopimuksen perusteella miljardeilla dollareilla kuva-aineistoa, joka on kerätty tällä satelliitilla. [5]

Satelliitin, jonka edeltäjä maksoi 480 miljoonaa dollaria (laukaisu vuonna 2008), hinta on sen toteuttavan yrityksen mukaan noussut jopa 850 miljoonaan dollariin. Vastaavia avaruusteollisuusalalla inflaatioksi väitettyjä massiivisia hinnannousuja on esiintynyt globaalisti (EUn Galileo, NASA JWST, jopa Venäjän GLONASS-uudistuksessa hinnat olleet aivan eri luokkaa kuin satelliittien hinnat Venäjällä aiemmin) ja indikoivat joko pyrkimystä tuottaa institutionaalisilta markkinoilta suuria voittoja omistajille tai alan muun tilauskannan hiipumista, eräin osin alan kriisiytymistä. [6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]