Ikonos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ikonos on amerikkalainen kaukokartoitussatelliitti. Se oli ensimmäinen siviilikäyttöön tarkoitettu, suuren erottelukyvyn kuvia tarjoava satelliitti. Tätä ennen suuren erottelukyvyn kuvia maapallosta on saatu vain sotilaallisten satelliittien välityksellä rajoitetusti. Ikonos-satelliitin kuvien tarkkuus on 0,86–1 m mustavalkokuville ja 4 m värillisille kuville.[1] Kuvia välittää GeoEye-yhtiö.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikonos oli määrä laukaista Maata kiertävälle radalle vuonna 1999. Yhdysvalloista Vandenbergin lentotukikohdasta tehty ensimmäinen laukaisu 27. huhtikuuta 1999 kuitenkin epäonnistui Athena 2 -kantorakettiin tulleen vian vuoksi.lähde? Toinen Ikonos pääsi radalleen 24. syyskuuta 1999.lähde?

Radan ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikonos kiertää maapalloa noin 680 km korkeudessa polaarisella radalla, jonka kaltevuus päiväntasaajaan nähden on 98,1 astetta. Mittalaitteiden kartoituskentän leveys on 11 km.lähde?

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitin kokonaismassa on 726 kg. Satelliitin rungon koko on noin 1,83 m x 1,57 m. Sen rakenteeseen kuuluu kolme aurinkopaneelia, joiden avulla satelliitti saa tarvittavan energian mittalaitteilleen. Satelliitissa on kuusi rakettimoottoria rata- ja asentokorjauksia varten.lähde? Satelliitin valmisti Lockheed Martin Missiles & Space.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]