Orbital Sciences Corporation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Orbital Sciences Corporation (OSC) oli yhdysvaltalainen avaruusteknologiayhtiö. Helmikuussa 2015 Orbital ja osa Alliant Techsystemsistä yhdistyivät uudeksi Orbital ATK -yhtiöksi.

Alku Kylmän sodan lopulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin vuonna 1982. Sen perustajat David Thompson, Bruce Ferguson ja Scott Webster olivat juuri valmistuneet MBA:iksi Harvard Business Schoolista. Heidän lopputyönsä siellä oli tutkielma avaruustekniikkayhtiöstä.

Yhtiön pääkonttori perustettiin Viennaan, Virginiaan. Teksasilainen aseteollisuusmiljonääri antoi heille rahoituksen yrityksen perustamiseen ja ohjasi muun muassa eri avaruuslaitteiden värähtelytestaustöitä heidän yritykseensä.

Minotaur IV Liten ensilaukaisu (2010)

Reaganin hallinnon kiihdyttäessä varustelutuotantoa merkittävästi Orbital Sciences sai tehtäväkseen Pegasus-ohjuksen, joka on lentokoneesta laukaistava kantoraketti. Tuohon aikaan pohdittiin ilmasta laukaistavien risteilyohjusten lisäksi ballististen ohjusten pitämistä jatkuvasti ilmassa laukaisuvalmiudessa kuten sukellusveneohjukset. Vuodesta 1987 alkaen varustelun hidastuessa, yhtiö sai kantoraketilleen runsaasti tilauksia muun muassa NASA:lta. Mikrosatelliittien valmistus oli alkanut ja kasvanut. Pitkän aikaa Pegasus oli ainoa kohtuullisen halpa kantoraketti pienten satelliittien, etenkin mikrosatelliittien, laukaisuun. Sittemmin markkinoille on tullut lukuisia venäläisiä kantoraketteja.

Pegasus on edelleen yhtiön päätuotteita laukaisinpuolella. Yhtiön muut kantoraketit, Taurus (ensilento 1994) ja Minotaur, on myös nimetty kreikkalaisen mytologian mukaan. Niiden myynti on ollut vähäistä.

Vuonna 2005 yhtiö oli laukaissut 500 satelliittia.lähde? Vuonna 2006 yhtiö sai osuuden NASA:n miehitettyjen lentojen Orion CEV-hankkeesta.

Vuonna 1988 yhtiö työllisti jo 500 ihmistä. Vuonna 1990 se haki lisää pääomaa pörssistä ja alkoi yhdysvaltalaisten radioamatöörien avustuksella rakentaa tietoliikennesatelliittikonstellaatiota, jotka olivat tuolloin muodissa, edustaen dotcom-kuplan alkupäätä. Orbcomm-yhtiön satelliittien suunnittelusta kertova kirja Silicon Sky kertoo dotcom-kuplasta yleisemminkin: kahvia meni paljon kuten vanhoina hyvinä aikoina, tupakkaa vähemmän ja työaikaa enemmän. Nuoret suunnittelijat opiskelivat asioiden perusteita yrittäen samalla saada jotain suunniteltua. Satelliitteja piti tulla 28 kappaletta LEO-radoille. Yhtiön pörssikurssi nousi jyrkästi kuten teknologiayhtiöiden osakkeet tuolloin tekivät. ORBCOM-satelliitteja on taivaalla ilmeisesti radioamatöörien AMSAT-organisaation antamien konkarivahvistusten ansiosta. Yhtiössä käytiin 1990-luvun lopulla valtataistelua rakettipuolen ja tietoliikennesatelliittipuolen välillä.

1993 se perusti Orbimage-yhtiön, jonka tarkoitus oli myydä satelliittien kuva-aineistoa ja rakentaa omia kaukokartoitussatelliitteja ja myydä niiden kuva-aineistoa. Terrorisminvastaisen sodan jälkeen ko. satelliittien data on tullut Yhdysvaltain viranomaisten ostamaksi.

1990-luvun lopulta alkaen yhtiö on saanut riittävän määrän tilauksia sekä NASA:lta että Yhdysvaltojen asevoimilta. 1997 työvoima oli 2500 ihmistä, kun yhtiö oli ostanut hiipuvan Fairchildin Space and Defence-yhtiön. Vuonna 1997 se osti kanadalaisen CTA-yhtiön.

Sukkulakehityksessä mukana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Orbital Sciences X-34 (1999)

Vuonna 1999 yhtiö toimitti NASA:lle version X-34-koneesta, josta kaavailtiin monien muiden 1990-luvun X-koelentokoneiden ohella sukkulaa, jota voisi operoida kuten lentokonetta. Sen kehityskausi oli kylmän sodan jälkeisen ilmailu- ja avaruustekniikan lamakauden aikaa. NASA lopetti Clintonin kaudella tällaiset hankkeet ja mm. Orbital Sciences etsi sen seurauksena ydinliiketoimintojaan.

Vuonna 2001 OSC:n osakkeen hinta oli hieman yli dollarin, kun se 1990-luvun puolivälissä oli 50 dollaria. Vuonna 2002 Orbimage siirtyi konkurssisaneerauksen suojiin.

Puolustussektorille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön rakettitekniikan tuottoisin liiketoiminta kohdistuu 2000-luvulla ei-kaupalliseen ohjustentorjuntaohjussektoriin. Ohjuspuolustushanke toi miltei miljardi dollaria yritykseen, jonka työvoima oli pudonnut 25% parissa vuodessa. Vuonna 2004 yhtiöllä oli varaa laajentaa T&K-toimintaansa hypersooniseen propulsioon, jota käytettiin NASA:n X-43-aluksessa.

Yhtiön työvoima nousi 2006 jälleen 3000 ihmiseen.

Vuonna 2010 yhtiö osti General Dynamicsin Arizonassa sijaitsevan satelliittitehtaan, GD Advanced Information Systemsin. Tehdas on entinen Spectrum Astro, Inc., joka on rakentanut 15 pientä ja keskikokoista satelliittia lähinnä Yhdysvaltain ilmavoimille ja -laivastolle, NASA:lle ja Missile Defense Agency:lle. [1]

  • "The New Frontier", Aviation Week & Space Report, 2.4.2007

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]