Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista sisältää suomalaisen science fiction -fandomin seurat ja yhteisöt, joissa harrastetaan science fictionia, fantasiaa ja muuta spekulatiivista fiktiota. Kaikki lukijat, harrastajat ja kirjailijat eivät kuulu alan seuroihin eivätkä ehkä miellä itseään osana fandomia. Ensimmäinen suomalainen sf-seura perustettiin Turkuun 1976. 1980-luvulla ja sen jälkeen seuroja on perustettu suurimpiin kaupunkeihin ja valtakunnallisesti. Useassa yliopistokaupungissa seurojen kanssa yhteistyössä toimivat myös opiskelijoiden omat sf-seurat, joihin kuuluu myös yliopistojen ulkopuolisia jäseniä. Useimmat seurat julkaisevat omaa lehteään, suurimpina Helsingin sf-seuran Tähtivaeltaja ja Tampereen sf-seuran Portti. Seurat järjestävät kuukausitapaamisia ja erilaisia tapahtumia. Valtakunnallinen Finncon-tapahtuma järjestetään vuosittain Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella tai Turussa.[1]

Espoon science fiction- ja fantasiaseura Esc[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 2004
Kotipaikka Espoo
Sivusto esc-ape.net
Jäsenlehti Escape

Espoon science fiction- ja fantasiaseura Esc ry on vuonna 2004 perustettu espoolainen science fiction- ja fantasiaseura. ESC pitää kuukausitapaamisia ja järjestää vuosittaisen kesäretken. Seura osallistuu valtakunnallisiin sf-alan tapahtumiin ja kirjamessuille yhteistyössä muiden seurojen kanssa. Jäsenlehti Escape ilmestyy noin kerran vuodessa teemanumerona ja sisältää etupäässä novelleja.[2]

Seura on järjestänyt kolmesti oman tapahtumansa Esconin.[2] Vuonna 2011 tapahtuman kunniavieraiksi saapuivat kirjailija Jeff VanderMeer ja Weird Tales -lehden päätoimittaja Ann VanderMeer.[3] ESC on palkinnut vuoden espoolaisina scifitekoina Espoon kaupunginkirjaston vuonna 2008 runsaasta kirjavalikoimasta ja vuonna 2010 roolipelitapahtuma Ropeconin.[4]

ESC on julkaissut kuvitteellisia nähtävyyksiä esittelevän matkaoppaan Fantastinen Espoo (2009), käsityöteoksen Tieteiskirjailuja (2011)[5] ja novelliantologioita (2012 ja 2013) [6][7].[2][8]

Helsingin science fiction -seura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tähtivaeltaja
Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1983
Kotipaikka Helsinki
Sivusto tahtivaeltaja.com
Jäsenlehti Tähtivaeltaja

Helsingin science fiction -seura ry eli HSFS perustettiin vuonna 1983 julkaisemaan seuran lehteä. Vuodesta 1984 lehden nimi on ollut Tähtivaeltaja ja päätoimittaja Toni Jerrman. Seura toimii yhteistyössä Helsingin yliopiston science fiction -klubin kanssa. Lehden julkaisun lisäksi seura jakaa Toni Jerrmanin perustamia Tähtivaeltaja- ja Tähtifantasia-palkintoja vuoden parhaille sf-kirjoille. HSFS järjestää myös vuosittain kesäretken Suomenlinnaan yhdessä muiden pääkaupunkiseudun sf-seurojen kanssa. HSFS ja HYSFK järjestävät Tähtivaeltajapäivän pääsääntöisesti niinä vuosina, kun Finncon ei ole Helsingissä.[9]

Helsingin yliopiston science fiction -klubi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1987
Kotipaikka Helsinki
Sivusto hysfk.fi
Jäsenlehti Marvin

Helsingin yliopiston science fiction -klubi ry eli HYSFK perustettiin vuonna 1987 Helsingin yliopiston opiskelijajärjestöksi. Sen toiminta painottuu tapahtumiin ja kokoontumisiin. Seuralla on oma klubihuone, jossa voi tavata muita jäseniä päivystyspäivinä. Seuralla on jäsenkirjasto ja se julkaisee Marvin-lehteä. Monet jäsenet osallistuvat pubissa Helsingin sf-piirien kuukausitapaamisiin eli mafioihin.[10]

Jyväskylän science fiction -seura 42[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1989
Kotipaikka Jyväskylä
Sivusto scifi42.fi
Jäsenlehti Alienisti

Jyväskylän science fiction -seura 42 on vuonna 1989 perustettu jyväskyläläinen sf-seura. Seura pitää kuukausitapaamisia ja juhlailtoja ja julkaisee Alienisti-lehteä kaksi kertaa vuodessa. 2010-luvulla 42 on järjestänyt lokakuussa Lokacon-tapahtuman.[11]

Oulun science fiction -seura Iku-Turso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 2011
Kotipaikka Oulu
Sivusto osfsikuturso.wordpress.com

Oulun science fiction -seura Iku-Turso on perustettu vuonna 2011. Iku-Turson tavoitteena on ylläpitää ja kasvattaa oululaisen ja pohjoissuomalaisen fandomin toimintaa. OSFS Iku-Turson keskeistä toimintaa ovat kuukausitapaamiset.[12]

Risingshadow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Risingshadow
Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 2001
Sivusto risingshadow.fi

Risingshadow on Suomen suurin scifi- ja fantasiakirjallisuussivusto, jonka kirjailija- ja kirjatietokanta sisältää kaikki suomeksi julkaistut spekulatiiviseksi fiktioksi luokiteltavat teokset. Sivustolla on keskustelupalsta ja sivuilla julkaistaan myös uutisia, artikkeleita ja kirja-arvosteluja. Sivusto sai alkunsa 1990-luvulla ja on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 2001. Sivusto on englanninkielisestä nimestään huolimatta suomenkielinen. Kirjatietokannassa on rekisteröityneille käyttäjille mahdollisuus omistettujen ja luettujen kirjojen listaukseen. Artikkeliosiossa on haastatteluja ja kirja-arvosteluja ja tiedotteita tapahtumista. Käyttäjät järjestävät toimintaa keskenään, kuten kuukausitapaamisia eri kaupungeissa. Sivusto tekee yhteistyötä sf-seurojen kanssa.[13][14]

Spektre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 2001
Kotipaikka Tampere
Sivusto spektre.fi

Spektre tulee sanoista spekulatiivinen fiktio Tampereella. Vuonna 2001 perustettu Spektre on vapaamuotoinen järjestö aihealueesta kiinnostuneille. Spektre järjestää kuukausitapaamisia ja elokuvailtoja. Jäsenmaksua ei kerätä. Spektre tekee yhteistyötä muiden paikallisten yhdistysten kanssa. Spektre järjestää joka kesä Huviretken tienpientareelle eli fandomin yhteisen kesäretken Tampereen Viikinsaareen. Aiemmin retken järjesti Tampereen sf-seura. Spektre järjestää myös vuosittaisen sf-seurojen yhteistyökokouksen.[15]

Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 2013
Kotipaikka Tampere
Sivusto finfar.org
Jäsenlehti Fafnir

Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry on vuonna 2013 Tampereella perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää science fiction- ja fantasiatutkimusta sekä näitä sivuavien tutkimusalojen toimintaa Suomessa.[16] Yhdistyksen epävirallinen englanninkielinen nimi on Finfar.[17] Seura järjestää vuosittain tutkijatapaamisen, yleensä Finncon-tapahtuman yhteydessä. Tutkijaseminaari on toiminut säännöllisesti vuodesta 2000 lähtien.[18]

Seura on julkaissut vuodesta 2014 verkkolehteä Fafnir – Nordic Journal of Science and Fantasy Research. Neljästi vuodessa ilmestyvä Fafnir on vertaisarvioitu, monitieteellinen ja yhteispohjoismaisesti toteutettu aikakausjulkaisu. Julkaisun pääkieli on englanti, mutta artikkeleita julkaistaan myös pohjoismaisilla kielillä.[19][20]

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1984
Kotipaikka Turku
Sivusto tieteiskirjoittajat.net
Jäsenlehti Kosmoskynä

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry on vuonna 1984 perustettu tieteis- ja fantasiakirjoittamisesta kiinnostuneille suunnattu yhdistys. Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa kirjoittajakoulutus, kirjoittajaringit ja arvostelupalvelu sekä yhdessä Turun science fiction -seuran kanssa uusille kirjoittajille järjestettävä Nova-kirjoituskilpailu. Yhdistys julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää Kosmoskynä-lehteä ja ajoittain novellikokoelmia.

Suomen Tolkien-seura Kontu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1992
Kotipaikka Helsinki
Sivusto suomentolkienseura.fi
Jäsenlehti Legolas

Suomen Tolkien-seura Kontu ry on vuonna 1992 perustettu yhdistys, joka on osa kansainvälistä Tolkien-fandomia. Seura on tarkoitettu kirjailija J. R. R. Tolkienin tuotannon, muun fantasiakirjallisuuden ja fantasiaelokuvien ystäville. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Legolasta, fantasiakirjallisuuteen keskittynyttä fanzinea. Seura jakaa Kuvastaja-palkintoa parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle.[12]

Turun science fiction -seura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1976
Kotipaikka Turku
Sivusto tsfs.fi

Turun science fiction -seura ry eli TSFS on perustettu vuonna 1976 ja se on julkaissut vuodesta 1977 Spin-lehteä. TSFS järjestää vuosittain Atorox-palkinnon jaon. Kirjoituskilpailu Nova järjestetään yhdessä Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien kanssa joka vuosi. TSFS:n toiminnan keskipiste on Terrakodiksi kutsuttu toimistotila, jossa kokoontuu myös viisi muuta yhdistystä.[21]

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo suomalaisista science fiction -seuroista
Perustettu 1995
Kotipaikka Turku
Sivusto tieteiskulttuurikabinetti.fi

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry eli Tutka on perustettu vuonna 1995 ja toimii nimellisesti Turun yliopiston ylioppilaskunnan alaisuudessa. Yhdistyksen toiminta painottuu Turun yliopiston opiskelijoihin, mutta seura ei sulje pois muita jäseniä. Tutka järjestää videoiltoja, juhlia sekä Varjomafia-tapaamisia Terrakodilla. Varjomafiat ovat alkoholittomia, joten Varjomafiaan ovat tervetulleita myös alaikäiset osanottajat. Tutka järjestää nuorille myös omaa kirjoituskilpailua yhteistyössä STk:n ja TSFS:n kanssa. Noviisi-kilpailu on 13–17-vuotiaille suunnattu kilpailu, joka järjestetään joka toinen vuosi. Seura julkaisee pienimuotoisesti Kabinettikertomuksia-julkaisusarjaa.[22]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matilainen 2014, s. 73–74.
  2. a b c Matilainen 2014, s. 79–80.
  3. Uutisia Esc. Viitattu 18.7.2014.
  4. Escon 2011 Esc. Viitattu 18.7.2014.
  5. Tieteiskirjailuja: Spekulatiivisia käsitöitä. Espoo: Espoon science fiction- ja fantasiaseura Esc, 2011. ISBN 978-952-67158-2-7.
  6. Saloranta, Tuomas (toim.): Huomenna ne tulevat ja muita eriskummallisia kohtaamisia. Espoo: Espoon science fiction- ja fantasiaseura Esc, 2012. ISBN 978-952-67158-3-4.
  7. Harju, Markus & Antila, Samuli (toim.): Ken vainajia muistelee ja muita myytillisiä tarinoita. Espoo: Espoon science fiction- ja fantasiaseura Esc, 2013. ISBN 978-952-67158-4-1.
  8. Pietiläinen, Jari: Voodoo-nukke syntyy omin käsin Länsiväylä. 12.8.2011. Viitattu 18.7.2014.
  9. Matilainen 2014, s. 80–81.
  10. Matilainen 2014, s. 81.
  11. Matilainen 2014, s. 82.
  12. a b Matilainen 2014, s. 78–79.
  13. Matilainen 2014, s. 74–75.
  14. Library Risingshadow.net. Viitattu 18.7.2014. (englanniksi)
  15. Matilainen 2014, s. 84.
  16. Tiedettä fiktiosta Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry. Viitattu 18.12.2015.
  17. Seuran säännöt Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry. Viitattu 18.12.2015.
  18. Seminaari Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry. Viitattu 18.12.2015.
  19. Fafnir Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry. Viitattu 18.12.2015.
  20. Fafnir – Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  21. Matilainen 2014, s. 85.
  22. Matilainen 2014, s. 85–86.