Luettelo shakkiavauksista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tässä artikkelissa käytetään algebrallista merkintätapaa kuvailemaan shakkisiirtoja.

Tämä on luettelo shakkiavauksista. Luettelossa on kerrottu myös avausten ECO-koodit.

Epätavalliset shakkiavaukset (A00)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epätavalliset shakkiavaukset ovat avauksia, jossa valkea siirtää ensimmäisellä siirrollaan jotain muuta kuin 1.e4 tai 1.d4. Epätavalliset avaukset voivat kuitenkin muuntua muunlaisiksi avauksiksi. Poikkeuksena epätavallisista avauksista ovat laita-avaukset.

Laita-avaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laita-avauksissa valkea aloittaa muulla kuin keskustasotilaan kaksoisaskeleella. Laita-avaukset eroavat epätavallisista etenkin siinä, että laita-avauksia käytetään myös huipputasolla säännöllisesti.

Puolisuljetut pelit (A40-A99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolisuljetut pelit käsittävät kaikki avaukset, joissa valkea pelaa 1.d4, ja peli jatkuu muilla siirroilla kuin 1...d5. Intialaiset puolustukset ovat oma avausryhmänsä.

ECO-koodit A45-A49 ovat valkean epätavalliset vastaukset avaukseen 1.d4 Rf6.

ECO-koodit A50-A79 ovat avauksille, jotka alkavat 1.d4 Rf6 2.c4, mutta musta ei pelaa 2...e6 tai 2...g6.

Koodit A56-A79 ovat Benoni-puolustuksen eri muunnelmille. Näihin kuuluu myös benkö-gambiitti.

Hollantilainen puolustus (A80-A99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollantilainen puolustus sijoittuu koodeille A80-A99. Epätavalliset jatkot sijoittuvat koodille A80.

  • Hollantilaisintialainen A81: 1.d4 f5 2.g3

Koodit A84-A99 käsittelevät jatkoa 1.d4 f5 2.c4

Pääjatko on: 1.d4 f5 2.c4 Rf6 3.g3

Puoliavoimet pelit (B00-B99), (C00-C19)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puoliavoimissa peleissä musta vastaa valkean aloitussiirtoon 1.e4 jollain muulla kuin 1...e5. Tärkeimmät vastaukset ovat 1...c5 ja 1...e6. Epätavalliset avaukset ovat koodilla B00.

Sisilialainen puolustus (B20-B99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisilialainen puolustus alkaa yleensä sirroilla 1.e4 c5. Se sijoitetaan koodeille B20-B99. Sisilialaista puolustusta on tutkittu hyvin paljon ja sille on nimetty useita eri muunnelmia, joista merkittävimmät ovat:


Monet muunnelmat muuntuvat helposti toisikseen ja siirtojärjestyksissä esiintyy paljon vaihtelua.

Ranskalainen puolustus (C00-C19)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen puolustus sijoittuu koodeille C00-C19 ja sitä luonnehtivat siirrot 1.e4 e6. Tärkein jatko on 2.d4 d5. Epätavalliset jatko sijoittuvat koodille C00 ja muut koodeille C01-C19.

Avopelit (C20-C99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avopelit ovat avauksia, joita luonnehtivat siirrot 1.e4 e5. Avopelit ovat ECO-koodistolla sijoilla C20-C99. Avopeleistä merkittävin on espanjalainen peli.

  • Wieniläinen peli C25-C29: 1.e4 e5 2.Rc3
    • Falkbeerin muunnelma: 1.e4 e5 2.Rc3 Rf6
      • Wienin gambiitti C29: 1.e4 e5 2.Rc3 Rf6 3.f4
  • Kuningasgambiitti C30-C39: 1.e4 e5 2.f4
    • Torjuttu kuningasgambiitti C30
    • Falkbeerin vastagambiitti C31-C32: 1.e4 e5 2.f4 d5
    • Hyväksytty kuningasgambiitti C33-C39: 1.e4 e5 2.f4 exf4

Koodit C40-C99 ovat avauksille, joissa esiintyy 1.e4 e5 2.Rf3.

  • Venäläinen peli C42-C43: 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6
    • Moderni muunnelma C43: 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.d4

Koodit C50-C59 ovat avauksia, joissa esiintyy 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4. Epätavalliset jatkot ovat koodilla C50.

Espanjalainen peli (C60-C99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalainen peli on tutkituin avopeli ja sille on varattu ECO-koodit C60-C99. Sitä luonnehtivat siirrot 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5.

  • Klassinen puolustus: 3...Lc5
  • Cozion puolustus: 3...Rge7
  • Berliiniläispuolustus: 3...Rf6
  • Birdin puolustus: 3...Rd4
  • Steinitzin puolustus: 3...d6
  • Jänischin gambiitti: 3...f5
  • Smyslovin puolustus: 3...g6
  • Morphyn puolustus: 3...a6
    • Vaihtomuunnelma 4.Lxb5
    • Norjalainen puolustus: 4.La4 b5 5.Lb3 Ra5
    • Muunnelmat joissa esiintyy ...Lc5
    • Moderni Steinitz C71-C76: 4.La4 d6
    • Jälkisiirtoinen Jänischin gambiitti 4.La4 f5
    • Venäläinen puolustus: 4.La4 Rf6
    • Arkangelin puolustus: 4.La4 Rf6 5.0-0 b5 6.Lb3 Lb7
    • Avoin muunnelma C80-C83: 4.La4 Rf6 5.0-0 Rxe4
    • Suljettu muunnelma C84-C99: 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.La4 Rf6 5.0-0 Le7
      • Vaihtomuunnelma: 6.Lxc6
      • Keskushyökkäys: 6.d4
      • Worrallin hyökkäys: 6.De2
      • Marshallin gambiitti: 6.Te1 b5 7.Lb3 0-0 8.c3 d5
      • Pääjatko: 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.La4 Rf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 d6 8.c3 0-0 9.h3

Suljetut pelit (D00-D69)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suljetut pelit ovat avauksia, joissa siirretään 1.d4 d5. Ne voivat muuntua helposti Grünfeldin puolustukseksi tai intialaisiksi puolustuksiksi. Suljetut pelit sijoitetaan koodeille D00-D69.

Grünfeldin puolustus (D70-D99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grünfeldin puolustusta luonnehtivat siirrot 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rc3 d5. Avaus sijoitetaan koodeille D70-D99. Varsinaiset Grünfeldin puolustukset ovat koodeilla D80-D99, koodit D70-D79 ovat Grünfeldmaisia avauksia.

Intialaiset puolustukset (E00-E99)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intialaisia puolustuksia luonnehtivat siirrot 1.d4 Rf6. Puolustukset sijoittuvat koodeille E00-E99.


  • Kuningasintialainen puolustus E60-E99: 1.d4 Rf6 2.c4 g6
    • Sivustointimuunnelma: 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.g3
    • Kuningasratsumuunnelma: 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rf3
    • Pääjatko E61-E99: 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rc3

Systeemit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avausten lisäksi on joitain systeemejä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]