Luettelo gambiiteista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tässä artikkelissa käytetään algebrallista merkintätapaa kuvailemaan shakkisiirtoja.

Tämä on luettelo shakin gambiiteista. Gambiitin nimi – ECO-koodi – siirrot.

Avopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elefanttigambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Elefanttigambiitti C40 1.e4 e5 2.Rf3 d5

Espanjalainen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Alapinin gambiitti C68 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dxc6 5.O-O Lg4 6.h3 h5
Basquen gambiitti C84 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.La4 Rf6 5.O-O Le7 6.d4 exd4 7.e5 Re4 8.c3
Harksenin gambiitti C80 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.La4 Rf6 5.O-O Rxe4 6.d4 b5 7.Lb3 d5 8.c4
Jänischin gambiitti C63 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 f5
Marshallin gambiitti C89 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 a6 4.La4 Rf6 5.O-O Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 O-O 8.c3 d5

Evansin gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Evansin gambiitti C51 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Lc5 4.b4
Evansin vastagambiitti C51 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Lc5 4.b4 d5

Italialainen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Blackburne-Shilling-gambiitti C50 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Rd4
Italialainen gambiitti C50 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Lc5 4.d4
Jeromen gambiitti C50 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Lc5 4.Lxf7 Kxf7
Rousseaun gambiitti C50 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 f5

Kuningasgambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Allgaierin gambiitti C39 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Rg5
Bertin (kolmisotilas) gambiitti C35 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 Le7 4.Lc4 Lh4+ 5.g3 fxg3 6.O-O gxh2+ 7.Kh1
Blackburnen gambiitti C39 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Rg5 h6 6.Rxf7 Kxf7 7.Rc3
Breyerin gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Df3
Bryanin (Kieseritzkyn) vastagambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Lc4 b5
Bryanin vastagambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Lc4 Dh4+ 4.Kf1 b5
Carrera (Basman) gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.De2
Charousekin gambiitti C32 1.e4 e5 2.f4 d5 3.exd5 e4 4.d3 Rf6 5.dxe4 Rxe4 6.De2
Cunninghamin gambiitti C35 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 Le7
Kaksois- Muzio gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.O-O gxf3 6.Dxf3 Df6 7.e5 Dxe5 8.Lxf7+
Falkbeerin vastagambiitti C31 1.e4 e5 2.f4 d5
Ghulam Khassim gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.d4
Gianution vastagambiitti C34 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 f5
Grecon (Calabrian) gambiitti C38 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 Lg7 5.h4 h6 6.d4 d6 7.Rc3 c6 8.hxg5 hxg5 9.Txh8 Lxh8 10.Re5
Hansteinin gambiitti C38 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 Lg7 5.O-O
Keresin gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rc3
Kieseritzkyn gambiitti C39 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Re5
Kuningasgambiitti C30 1.e4 e5 2.f4
Lopez-Gianution vastagambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Lc4 f5
Lähettipeli C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Lc4
McDonnelin gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.Rc3
Morphyn gambiitti C31 1.e4 e5 2.f4 d5 3.exd5 e4 4.Rc3 Rf6 5.d3 Lb4
Muzio gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.O-O
Philidorin gambiitti C38 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 Lg7 5.h4
Polerion gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4
Quaden gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Rc3
Ricen gambiitti C39 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Re5 Rf6 6.Lc4 d5 7.exd5 Ld6 8.O-O
Rosentreterin gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.d4 g4
Salvion gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.Re5
Sorensenin gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.d4 g4 5.Re5
Stamman gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.h4
Tartakowerin (myöhempi lähetti-) gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Le2
Villemsonin gambiitti C33 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.d4
Villi Muzio -gambiitti C37 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.Lxf7+

Latvialainen gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Corkscrewin vastagambiitti C40 1.e4 e5 2.Rf3 f5 3.Rxe5 Rf6 4.Lc4 fxe4 5.Rf7 De7 6.Rxh8 d5
Latvialainen gambiitti (Grecon vastagambiitti) C40 1.e4 e5 2.Rf3 f5

Lähettipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Calabrian vastagambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 f5
Nelisotilasgambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.b4 Lxb4 4.f4 exf4 5.Rf3 Le7 6.d4 Lh4+ 7.g3 fxg3 8.O-O gxh2+ 9.Kh1
Grecon gambiitti C24 1.e4 e5 2.Lc4 Rf6 3.f4 Rxe4
Jeromen gambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.Lxf7+ Kxf7
Lewisin vastagambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.c3 d5
Lopezin gambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.De2 Rf6 4.d3 Rc6 5.c3 Re7 6.f4
McDonnellin kaksoisgambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.b4 Lxb4 4.f4
Petroffin gambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.Rf3 d6 4.c3 De7 5.d4 exd4
Ponzianin gambiitti C24 1.e4 e5 2.Lc4 Rf6 3.d4
Siipigambiitti C23 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.b4
Urusovin (Ponzianin) gambiitti C24 1.e4 e5 2.Lc4 Rf6 3.d4 exd4 4.Rf3

Neliratsupeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Belgradin gambiitti C47 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Rc3 Rf6 4.d4 exd4 5.Rd5
Halloween-gambiitti C47 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Rc3 Rf6 4.Rxe5

Philidorin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Locockin gambiitti C41 1.e4 e5 2.Rf3 d6 3.d4 Rf6 4.Rg5 h6 5.Rxf7
Lopezin vastagambiitti C41 1.e4 e5 2.Rf3 d6 3.Lc4 f5
Philidorin vastagambiitti C41 1.e4 e5 2.Rf3 d6 3.d4 f5

Ponzianin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Ponzianin vastagambiitti C44 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.c3 f5

Preussilainen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Boden-Kieseritzky gambiitti C55 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Rf6 4.Rc3 Rxe4 5.O-O
Fegatello/Fried Liver -hyökkäys C57 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Rf6 4.Rg5 d5 5.exd5 Rxd5 6.Rxf7
Kaksiratsugambiitti C58 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Rf6 4.Rg5 d5 5.exd5 Ra5
Wilkes-Barre/Traxlerin muunnelma C57 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Rf6 4.Rg5 Lc5

Skotlantilainen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Göringin gambiitti C44 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.d4 exd4 4.c3
Relfsonin gambiitti C44 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.d4 exd4 4.Lb5
Skotlantilainen gambiitti C44 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.d4 exd4 4.Lc4

Keskuspeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Tanskalainen gambiitti C21 1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3

Venäläinen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Boden-Kieserizkyn gambiitti C42 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.Lc4 Rxe4 4.Rc3 Rxc3 5.dxc3 f6
Cochranen gambiitti C42 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.Rxe5 d6 4.Rxf7
Urusovin gambiitti C43 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.d4 exd4 4.Lc4

Wieniläinen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Adamsin gambiitti C27 1.e4 e5 2.Rc3 Rf6 3.Lc4 Rxe4 4.Dh5 Rd6 5.Lb3 Rc6 6.d4
Fyfen gambiitti C25 1.e4 e5 2.Rc3 Rc6 3.d4
Hamppe-Allgaier-gambiitti C25 1.e4 e5 2.Rc3 Rc6 3.f4 exf4 4.Rf3 g5 5.h4 g4 6.Rg5
Hamppe-Muzio-gambiitti C25 1.e4 e5 2.Rc3 Rc6 3.f4 exf4 4.Rf3 g5 5.Lc4 g4 6.O-O
Piercen gambiitti C25 1.e4 e5 2.Rc3 Rc6 3.f4 exf4 4.Rf3 g5 5.d4 g4 6.Lc4
Steinitzin gambiitti C25 1.e4 e5 2.Rc3 Rc6 3.f4 exf4 4.d4
Wieniläinen gambiitti C29 1.e4 e5 2.Rc3 Rf6 3.f4

Puoliavoimet pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alehinin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Alehinin gambiitti B02 1.e4 Rf6 2.e5 Rd5 3.c4 Rb6 4.d4 d6 5.Rf3 Lg4 6.Le2 dxe5 7.Rxe5

Caro-Kannin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Alehinin gambiitti B15 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Rc3 dxe4 4.Rxe4 Rf6 5.Ld3

Ranskalainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Milner-Barry-gambiitti C02 1.e4 e6 2. 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Rc6 5.Rf3 Db6 6.Ld3 cxd4 7.cxd4 Ld7 8.Rc3 Rxd4 9.Rxd4 Dxd4
Nimzowitschin gambiitti C02 1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.Dg4
Franco-Hiva-gambiitti C01 1.e4 e6 2.d4 f5 3.exf5 Rf6 4.fxe6 Ld6 5.exd7 Lxd7

Sisilialainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Andreaschekin gambiitti B21 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.Rf3 e5 4.c3
Bronsteinin gambiitti B52 1.e4 c5 2.Rf3 d6 3.Lb5+ Ld7 4.Lxd7+ Dxd7 5.O-O Rc6 6.c3 Rf6 7.d4
Kasparovin gambiitti B44 1.e4 c5 2.Rf3 e6 3.d4 cxd4 4.Rxd4 Rc6 5.Rb5 d6 6.c4 Rf6 7.R1c3 a6 8.Ra3 d5
Rubinsteinin vastagambiitti B29 1.e4 c5 2.Rf3 Rf6 3.e5 Rd5 4.Rc3 e6 5.Rxd5 exd5 6.d4 Rc6
Sisilian gambiitti B45 1.e4 c5 2.Rf3 e6 3.d4 cxd4 4.Rxd4 Rf6 5.Rc3 Rc6 6.Le2 Lb4 7.O-O
Siipigambiitti B20 1.e4 c5 2.b4
Siipigambiitti (lykätty b4) B50 1.e4 c5 2.Rf3 d6 (tai 2...e6) 3.b4
Smith-Morra-gambiitti B21 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3
Zollnerin gambiitti B73 1.e4 c5 2.Rf3 d6 3.d4 cxd4 4.Rxd4 Rf6 5.Rc3 g6 6.Le2 Lg7 7.Le3 Rc6 8.O-O O-O 9.f4 Db6 10.e5

/)Siiligambiitti 1. e4 c5 2. Rf3 Rc6 3.Rc3 Rf6 4.d4 cxd4 5.Rxd4 a6 6.f4, e5

Skandinaavinen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Kotrc-Mieses gambiitti B01 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Rc3 Da5 4.b4
Marshallin gambiitti B01 1.e4 d5 2.exd5 Rf6

Suljetut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackmar–Diemer-gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Blackmarin gambiitti D00 1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.f3
Blackmar–Diemer-gambiitti D00 1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.Rc3 Rf6 4.f3

Katalonialainen avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Katalonialainen kuningatargambiitti E00 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rf3 Rf6 4.g3

Kuningatargambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Kuningatargambiitti D06 1.d4 d5 2.c4
Albinin vastagambiitti D08–D09 1.d4 d5 2.c4 e5

Vastaanotettu kuningatargambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Alehinin puolustus D22 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Rf3 a6 4.e3

Slaavilainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Slaavilainen gambiitti D15 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Rf3 Rf6 4.Rc3 dxc4 5.e4
Tolusch-Geller-gambiitti D15 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Rf3 Rf6 4.Rc3 dxc4 5.e4 b5 6.e5
Winawerin vastagambiitti D10 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Rc3 e5

Semi-slaavilainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Anti-Merra-gambiitti D44 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rc3 Rf6 4.Rf3 c6 5.Lg5
Marshallin gambiitti D31 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rc3 c6 4.e4 dxe4 5.Rxe4 Lb4+ 6.Ld2

Tarraschin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Marshallin gambiitti D32 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rc3 c5 4.cxd5 exd5 5.e4
Tarraschin gambiitti D32 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rc3 c5 4.cxd5 exd5 5.dxc5 d4 6.Ra4 b5
Von Hennig-Schara gambiitti
(Hennig-Schara-gambiitti, Schara-Hennig-vastagambiitti)
D32 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Rc3 c5 4.cxd5 cxd4

Puolisuljetut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englundin gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Englundin gambiitti A40 1.d4 e5

Hollantilainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Krejcikin gambiitti A80 1.d4 f5 g4
Laskerin gambiitti A83 1.d4 f5 2.e4 fxe4 3.Rc3 Rf6 4.Lg5 c6 (tai 4...g6) 5.f3
Stauntonin gambiitti A82 1.d4 f5 2.e4 fxe4
Franco-Hiva-gambiitti C01 1.d4 f5 2.e4 e6 3.exf5 Rf6 4.fxe6 Ld6 5.exd7 Lxd7

Intialaiset puolustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benkő-gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Benkő-gambiitti (Volga-gambiitti) A57 1.d4 Rf6 2.c4 c5 3.d5 b5

Benoni-puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Zilbermintin gambiitti A43 1.d4 c5 2.e4

Blumenfeldin gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Blumenfeldin gambiitti (vastagambiitti) E10 1.d4 Rf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Rf3 b5

Budapestin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Budapestin gambiitti A51 1.d4 Rf6 2.c4 e5
Farajowichin gambiitti A51 1.d4 Rf6 2.c4 e5 3.dxe5 Re4
Baloghin gambiitti A52 1.d4 Rf6 2.c4 e5 3.dxe5 Rg4 4.e4 d6

Grünfeldin puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Grünfeldin gambiitti D83 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rc3 d5 4.Lf4 Lg7 5.e3 O-O

Kuningasintialainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Danube gambiitti E60 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.d5 b5

Meksikolainen puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Paarmagambiitti A50 1.d4 Rf6 2.c4 Rc6

Torren hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Wagnerin gambiitti A46 1.d4 Rf6 2.Rf3 e6 3.Lg5 c5 4.e4

Laita-avaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benkőn avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Dada-gambiitti A00 1.g3 e5 2.Lg2 d5 3.b4

Birdin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Fromin gambiitti A02 1.f4 e5
Sturmin gambiitti A03 1.f4 d5 2.c4
Swissin gambiitti A02 1.f4 f5 2.e4 exf4 3.Rc3 Rf6 4.g4
Williamsin gambiitti A03 1.f4 d5 2.e4

Englantilainen avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Bellonin gambiitti A22 1.c4 e5 2.Rc3 Rf6 3.Rf3 e4 4.Rg5 b5
Jänischin gambiitti A10 1.c4 b5

Rétin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Lisitsin gambiitti A04 1.Rf3 f5 2.e4
Réti (Landstrasse) gambiitti A09 1.Rf3 d5 2.c4
Tennison (Lemberg) gambiitti A06 1.Rf3 d5 2.e4 (myös 1.e4 d5 2.Rf3)

Epätavalliset avaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amarin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Amarin gambiitti A00 1.Rh3 d5 2.g3 e5 3.f4
Pariisin gambiitti A00 1.Rh3 d5 2.f3 e5 3.e4 f5

Durkinin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Durkinin gambiitti A00 1.Ra3 e5 2.Rc4 Rc6 3.e4 f5

Sokolskin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Tartakowerin gambiitti A00 1.b4 e5 2.Lb2 f6 3.e4

Waren avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ECO Siirrot
Waren gambiitti A00 1.a4 e5 2.a5 d5 3.e3 f5 4.a6

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]