Luettelo muinaisen Egyptin jumalista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähän luetteloon on kerätty merkittävimpiä muinaisessa Egyptissä palvottuja jumalia.

  • Aker
  • Amon – jumalten kuningas ja auringonjumala
  • Amon-RaAmonin toinen nimi
  • Anhur - alun perin ulkomainen sodan jumala
  • Anubis – kuolleiden ja muumioinnin jumala
  • Apis – härkäjumala, Ptahin edustaja maan päällä
  • Apep – kaaoksen ruumiillistuma
  • Aton – auringonjumala toisella nimellä
  • Atum – luojajumala ja kulloisenkin faaraon isä
  • Bastet – kissajumalatar
  • Bes – naisten, perheen ja kotien jumala
  • Geb – maanjumala, Nutin mies
  • HapyNiilin jumaledustaja
  • Hathor – lehmäjumalatar, Horuksen ja kulloisenkin faaraon äiti
  • Heket – synnytyksen ja hedelmällisyyden sammakkojumalatar
  • Horus – auringon ja taivaan jumala, Osiriksen ja Isiksen poika
  • Horus-lapset – vainajan elimiä suojeleva nelihenkinen joukko
  • ImhotepPtah- ja Amon-jumalten ylipappi, jota alettiin myöhemmin palvoa edellä mainittujen jumalana
  • Ipy – virtahepojumalatar
  • Isis – Magian jumalatar ja jumalten äiti, jolla oli suuremmat voimat kuin kaikilla muilla jumalilla. Osiriksen puoliso ja Horuksen äiti. Hänen sanottiin suojelevan valtakuntaa sen vihollisilta, hallitsevan taivasta ja luonnonmaailmaa ja hallitsevan itse kohtaloa. Isis nousi Egyptissä hyvin tärkeäksi jumaluudeksi ja lopulta kaikkia muita jumalia pidettiin vain Isiksen ilmentyminä. Isis oli lopulta ainoa jumaluus, jota jokainen egyptiläinen palvoi.
  • KhepriRan toinen (tai kolmas) muoto
  • Khnum – luojajumala
  • Maat – oikeuden ja totuuden jumalatar
  • Meretsger – käärmejumalatar
  • Min – hedelmällisyyden jumala
  • Montu – sodanjumala
  • Mut – taivaan jumalatar
  • Nefertum – uudelleensyntymisen jumala, Ptahin ja Sekhmetin poika
  • Neith – sodan ja alkumeren jumalatar
  • Nekhbet – korppijumalatar
  • Neftys/ Nephtys– Sethin sisar ja puoliso, kuoleman jumalatar
  • Neper - viljan jumala
  • Nun – alkujumala
  • Nut – taivaan jumalatar
  • OsirisIsiksen aviomies ja Horuksen isä, manalan jumala
  • PtahMemfisissä luojajumala, muualla taiteiden, käsityön ja arkkitehtuurin jumala
  • Ra – auringonjumala
  • Sekhmet – leijonajumalatar
  • Sesat – kirjoituksen ja kirjanpidon jumalatar
  • Serqet – skorpionijumalatar[1]lähde tarkemmin?
  • Seth – kaaoksenjumala, Nephtysin veli ja puoliso
  • Shezmu – veren ja viinin demonijumala[1]
  • Shu – ilmanjumala
  • Sobek – krokotiilijumala
  • Sokar – hautauksen jumala
  • Sothis – uuden vuoden ja Niilin tulvan jumala
  • Taweret – virtahepojumalatar, synnytyksen jumalatar
  • Tefnut – leijonajumalatar
  • Thot – kuun, magian, viisauden ja kirjoitustaidon jumala
  • Wadjet – kobrajumalatar
  • Wepwawet – sakaalijumala
  • Wosret – voiman jumalatar

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Riordan, Rick: Punainen pyramidi. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Helsinki: Otava, 2011. ISBN 978-951-1-24984-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo muinaisen Egyptin jumalista.