Bes (jumala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bes
Bes-jumalan patsas Louvressa
Bes-jumalan patsas Louvressa
Hieroglyfein
bsF27
Roolit
naisen ja perheen suojelija
kotien jumala

Bes oli muinaisessa Egyptissä erityisesti kansan keskuudessa suuressa suosiossa ollut kääpiöjumala, jonka palvonta alkoi noin 2000 eaa.

Bes kuvattiin alastomana ja epämuodostuneena kääpiönä, joka kantoi eräänlaista sulkakruunua.[1] Besillä ei ollut omia temppeleitä, mutta häntä kuvattiin silloin tällöin toisten jumalten temppeleissä. Pääasiallinen palvonta tapahtui kuitenkin yksityisten ihmisten kodeissa, joissa oli usein Besille omistettuja pieniä patsaita, alttareita tai maalauksia, jotka kuvasivat häntä. Besin uskottiin erikoisella olemuksellaan karkottavan pahat henget ja demonit. Samoin Besiä esittäviä amuletteja käytettiin torjumaan pahaa.[1] Hänen uskottiin myös suojelevan mm. synnyttäviä naisia ja perheitä. Besin ulkonäkö ja kuvaustapa saattavat viitata afrikkalaiseen alkuperään. Bes oli mm. unen, ilon ja tanssin jumala, mutta Besillä oli myös toinen luonto sodan jumalana.[2]

Besin naispuolinen vastine oli jumalatar Beset.[1]

  • Anthony S. Mercante: Who's Who in Egyptian Mythology. Toinen painos. Yhdysvallat: Metrobooks, 2002. ISBN 1-5866-3611-1. (englanniksi)
  1. a b c Mercante 2002, s.23
  2. Mercante 2002, s.22–23

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.