Khnum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khnum
Khnum kuvattuna pässinpäisenä miehenä.
Khnum kuvattuna pässinpäisenä miehenä.
Hieroglyfein
W9E10

tai pelkästään
C4

tai
C5
Kulttikeskus
Elefantine
Roolit
luojajumala
veden jumala
Khnum-jumala.

Khnum oli muinaisessa Egyptissä palvottu luojajumala. Khnumin palvonnan keskus sijaitsi Elefantinen saarella Ylä-Egyptissä.

Khnum (tunnetaan myös nimillä Khenmew, Khnemu, Khenmu, Chnum) kuvattiin usein oinaspäisenä miehenä, jolla oli sulkien ympäröimä auringonkehrä päänsä päällä.[1] Khnum oli alun perin Niilin kataraktialueen paikallinen jumala, mutta tämän kultti Niilin henkilöitymänä levisi myöhemmin koko Egyptiin.[2] Hänet yhdistettiin myös läheisesti auringonjumala Rahan.

Luojajumalana Khnum toimi sielujen luojana. Uskottiin, että jokaisella ihmisellä oli kaksi (tai jopa useampia eri) sielu(j)a, ka ja ba. Khnum muotoili sielut omin käsin kuten savenvalaja luo ruukut dreijansa avulla, ja jumalan nimi viittaakin valamiseen.[2] Paitsi että hänen sanottiin muotoilevan ihmiset itsessään, katsottiin hänen luovan myös uudet jumalat ja uusimmat asiat maailmassa.

Khumin vaimoina ovat olleet Sati, oma tyttärensä Anukis, Menhit ja myöhempinä aikoina Heqet. Menhitin kanssa Khnumilla oli poika Hike. Khnum mainitaan myös Elefantinessa sijaitsevassa steelassa, niin sanotussa Nälänhätästeelassa jossa kerrotussa myytissä hän antaa Imhotepille unen seitsemän vuoden nälänhädästä. Steela pystytettiin kuitenkin vasta Ptolemaiosten dynastian aikaan eli se on huomattavasti myöhemmältä ajalta kuin Imhotep.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anthony S. Mercante: Who's Who in Egyptian Mythology. Toinen painos. Yhdysvallat: Metrobooks, 2002. ISBN 1-5866-3611-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mercante 2002, s. 85–86.
  2. a b Mercante 2002, s. 85.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.