Min (jumala)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Min
Min kuvattuna muumiohahmoisena miehenä.
Min kuvattuna muumiohahmoisena miehenä.
hieroglyfein
R23
R12
A40

tai pelkästään
C8
synkretisoidut muodot
Amon-Min
kulttikeskus
Koptos, Akhmim
roolit
hedelmällisyys

Min oli muinaisessa Egyptissä palvottu hedelmällisyyden jumala. Hänet yhdistetään hyvin läheisesti Theban pääjumala Amoniin.

Min kuvattiin Amonin tavoin miehenä, jolla oli kahdesta korkeasta sulasta koostuva kruunu. Hänen kohotetut käsivartensa pitelevät ruoskaa ja hänellä on erektio.

Min oli Thebassa palvotun Amon-jumalan hedelmällistä puolta kuvaava hahmo. Hän oli seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden jumala. Min yhdistetään usein Amonin kanssa, jolloin syntyy Amon-Min.

Muinaisessa Egyptissä Ministä kerrottiin tarinaa jonka mukaan hän olisi menettänyt toisen kätensä ja jalkansa koska oli kavaltanut kokonaisen kylän miehet. Egyptissä oli syttynyt sota, ja tämän kylän miehet lähtivät sotimaan mutta nuori poika nimeltä Min jäi yksin heidän vaimojensa kanssa, suojelemaan heitä ja heidän tyttäriään. Koska miehiä ei kuulunut kuukausiin, Min näki parhaaksi hedelmöittää kaikki naiset jottei kylä kuolisi. Miehet kuitenkin palasivat ja huomasivat vaimojensa ja tyttäriensä olevan raskaana. Koska Min oli ainut mies kylässä, miehet kimmastuivat ja katkaisivat hänen kätensä ja jalkansa merkiksi rikoksesta. Miehet kysyivät ennen hänen kuolemaansa, miksi hän oli pettänyt heitä? Hän vastasi: Olisitte kiitollisia. Minun ansiostani, vaikka olisitte kuolleet, olisi sukunne jatkunut eivätkä vaimonne olisi vanhuusvuosina jääneet yksin, vaan olisi heidän lapsenne heistä huolta pitäneet, ja saattaneet heidät ikuiseen elämään. Tämän sanottuaan Min kuoli. Taivasten valtakunnassa hänet kohotettiin yhdeksi jumalaksi muiden joukkoon.lähde?

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.