Nekhbet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nekhbet hieroglyfein
M22D58W24
X1

Nekhbet (myös Nechbet tai Nekhebit) oli muinaisen Egyptin mytologiassa palvottu kotkajumalatar ja Nekhebin kaupungin suojelupyhimys. Hänet kuvattiin kotkan hahmossa, sillä se oli Egyptissä lapsen adoptoineen äidin symboli. Nekhbetin ajateltiin adoptoineen kaupungin turvaansa. Nekhbetin papittaria kutsuttiin nimellä moo, ”äidit”, ja he pukeutuivat korppikotkan sulista tehtyihin viittoihin.

Myöhemmin Nekhbetistä tuli Wadjet-jumalattaren tapaan faaraoiden suojelija ja hänet kuvattiinkin usein korppikotkan hahmossa faaraon päähineessä ja Wadjet-jumalatarta symboloivan uraeuksen kanssa. Hän edusti symbolisesti Ylä-Egyptiä, jossa häntä erityisesti palvottiin. Häntä pidettiin Hapyn, Niilin jumalan, puolisona. Egyptin vanhin oraakkeli oli Nekhbetin pyhättö Nekhebissä, alkuperäisessä kuolleiden kaupungissa.

Taiteessa Nekhbet kuvattiin valkoisena korppikotkana, puhtauden symbolina, joka oli aina esillä faaraon kaksoiskruunussa. Yleensä Nekhbet levitti kuvissa siipiään kuninkaallisen kuvan yllä kynsissään ikuisuuden symboli. Häntä pidetään joskus egyptiläisissä uskomuksissa äitien äitinä ja maailman luojana.

Faaraon Nebty-nimi esiteltiin Nekhbetiä ja Wadjetia kuvaavalla hieroglyfillä, joka symboloi kahden maan liittoa.

Nekhbetin kuva Kom Ombon temppelissä
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.