Hapy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hapy on myös yksi Horus-lapsista
Hapy
Hieroglyfein
Ha
p y
N36
N35
N35
N35
A40
Muita nimiä
Hapi
Roolit
Niili
Niilin tulva

Hapy (tai Hapi) oli muinaisessa Egyptissä palvottu Niiliä edustava jumala. Hapy oli yksi ensimmäisiä Egyptissä palvottuja jumalia, jota palvottiin mahdollisesti jo ennen Egyptin valtion syntymistä. Hapyn nimen kantasana hap tai hep on mahdollisesti ollut Niilin muinainen nimi.

Hapy kuvattiin pitkätukkaisena ja usein vihreänä miehenä, jolla oli iso vatsa ja riippuvat rinnat, jotka symboloivat Niilin hedelmällisyyttä.[1] Hapy kuvataan usein kaatamassa vettä astiasta, sillä hän oli vuotuisen Niilin tulvaan yhdistetty jumala. Hapylla oli päänsä päällä papyrus-kaisloja (Ala-Egypti) tai lootuksen kukkia (Ylä-Egypti).[2] Myöhemmin Hapy yhdistettiin usein myös Osirikseen, luojajumaliin ja lopulta käsitettiin kaiken luojaksi.[1] Hapy lainasi ominaisuuksia myös myyttistä alkumerta henkilöineeltä Nun-jumalalta.[3]

Hapylla ei ollut omia temppeleitä, mutta häntä kuvataan muiden jumalten temppelien seinillä. Hapy oli egyptiläisille hyvin merkittävä jumala, sillä koko maan selviytymisen kannalta sopiva tulva oli hyvin tärkeää.[1] Jos tulva jäi heikoksi, katsottiin Hapyn olevan ihmisille vihainen ja faaraon tehtävänä oli lepyttää hänet, jotta maa ei joutuisi kärsimään nälänhätää. Myös tulvan ollessa liian raju, tuli Hapya lepyttää erilaisilla rituaaleilla ja uhrimenoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anthony S. Mercante: Who's Who in Egyptian Mythology. Toinen painos. Yhdysvallat: Metrobooks, 2002. ISBN 1-5866-3611-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mercante 2002, s.51–52
  2. Mercante 2002, s.52
  3. Mercante 2002, s.51

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.