Luettelo eri maiden kulttuurikeskuksista Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä luettelossa on eri maiden Suomessa olleita ja olevia kulttuuri- ja tiedekeskuksia tai vastaavia. Luettelossa ei mainita eri maiden suurlähetystöjä.

nimi maa sijainti toiminta alkoi toiminta päättyi toiminta
Das Hindenburghaus[1] Saksan Kolmas valtakunta Malminkatu 14, Helsinki 1933 1945 saksalainen koulu ja kulttuurikeskus
Haus der Kameradschaft, myös "Toveruuden talo"[2] Saksan Kolmas valtakunta Rovaniemi 1943 1944 sotilasjuhlia, joulujuhlia lapsille, konsertteja, balettia ja elokuvanäytöksiä
Italian kulttuuri-instituutti[3] Italia Vuorimiehenkatu 11 B 10, Helsinki 1941 vahvistaa ja edistää Suomessa italian kielen ja kulttuurin tuntemusta
British Council Iso-Britannia Hub Helsinki, Annakatu, Helsinki 1945 yhteiskuntaohjelma, yhteiskunnan monimuotoisuuteen ja yhteiskunnalliseen yrittämiseen liittyvä työ
Yhdysvaltain tiedotuskeskus USIS[4][5][6] Yhdysvallat Kaivotalo, Helsinki 1946 1986 tiedotustoiminta, kirjasto
DDR-Kulturzentrum[7][8] Saksan demokraattinen tasavalta Paasivuorenkatu, Helsinki 1960 1990
Ranskan instituutti Suomessa[9] Ranska Yrjönkatu 36, Helsinki 1968 Ranskan ja Suomen välisen yhteistyön kehittäminen, kirjasto- ja tietokeskus
Hanasaaren kulttuurikeskus Ruotsi, Suomi Hanasaari, Espoo 1975 Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö kulttuurin, koulutuksen, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän aloilla
Venäjän (aik. Neuvostoliiton) tiede- ja kulttuurikeskus Neuvostoliitto, Venäjä Nordenskjöldinkatu 1, Helsinki 1977 Rossotrudnitšestvo-viraston edustusto, kirjasto, elokuvateatteri
Liszt-instituutti, Unkarin kulttuurikeskus[10] Unkari Kaisaniemenkatu 10, Helsinki 1980 Unkarin kulttuurin monimuotoinen esittely sekä yhteistyösuhteiden kehittäminen taiteen, tieteen ja opetuksen aloilla
Goethe Institut Finnland[11] Saksan liittotasavalta Salomonkatu 5 B, Helsinki Saksan kieli ja saksalaisen kulttuurin välittäminen
Tampereen saksalainen kulttuurikeskus[12] Saksa Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4, Tampere

1998 kulttuuritilaisuuksia, jatkokoulutusta saksanopettajille
Konfutse-instituutti[13] Kiinan kansantasavalta Helsingin yliopiston tiloissa 2007 2022 Kiina-aiheinen opetus
Viro-keskus Eesti Maja[14] Viro Sörnäisten rantatie 22 C Suvilahti, Hesinki 2010
Kiinan kulttuurikeskus[15][16] Kiina 2021 suunn. näyttelyitä, konsertteja, esitelmätilaisuuksia ja ruokakursseja

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wayback Machine web.archive.org. 17.7.2015. Arkistoitu 17.7.2015. Viitattu 31.10.2022.
  2. Hartikainen, Pertti: Saksalaiset Rovaniemen seudulla 1940-1944 Saksalaisten sotilaiden lapset Ry.
  3. Yhteystiedot iichelsinki.esteri.it. Viitattu 23.4.2022.
  4. Rislakki Jukka: Myös USA rajoitti meillä sananvapautta Helsingin Sanomat. 26.2.2006. Viitattu 23.4.2022.
  5. Kaius Niemi: Kylmän sodan vuosikymmeninä Helsingissä kävi kuhina Helsingin Sanomat. 16.11.2005. Viitattu 23.4.2022.
  6. Marek Fields: Defending Democracy in Cold War Finland: British and American Propaganda and Cultural Diplomacy in Finland, 1944–1970. BRILL, 2019-12-02. ISBN 978-90-04-41642-0. Teoksen verkkoversio (viitattu 23.4.2022). en
  7. Vehkakoski Vellamo: DDR-Kulturzentrum suljetaan 3. lokakuuta Helsingin Sanomat. 4.9.1990. Viitattu 23.4.2022.
  8. DDR-kulturzentrum Helsinki ps www.ddr-kulturzentrum.com. Viitattu 24.4.2022.
  9. Ranskan instituutti Suomessa-Institut Francais de Finlande My Helsinki. Viitattu 23.4.2022.
  10. Unkarin kulttuurikeskus Helsinki | Helsinki culture.hu. Viitattu 23.4.2022. (englanniksi)
  11. Goethe-Institut Finnland: Kieltä. Kulttuuria. Saksaa. www.goethe.de. Viitattu 23.4.2022.
  12. Tampereen Saksalainen Kulttuurikeskus - Goethe-Institut Finnland www.goethe.de. Viitattu 23.4.2022.
  13. Kiinan valtion rahoittama instituutti sai lähtöpassit Helsingin yliopistolta – jatko ei ole neuvoteltavissa Yle Uutiset. 17.6.2022. Viitattu 17.6.2022.
  14. Eesti Maja – Viro-keskus Eesti Maja – Viro-keskus. Viitattu 23.4.2022.
  15. Kiina perustaa kulttuurikeskuksen Suomeen - sopimus voimaan huhtikuussa Valtioneuvosto. 15.4.2021. Viitattu 23.4.2022.
  16. Kiina | Kiina on saamassa kulttuurikeskuksen Suomeen – ”Kyse on valtiollisen propagandan levittämisestä”, sanoo tutkija Helsingin Sanomat. 12.3.2021. Viitattu 1.12.2022.