Luettelo assembler-ohjelmista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo assembler-ohjelmista.

Useat ohjelmat toimivat eri alustalla kuin kohde: kehitysympäristö voi olla eri alustalla kuin varsinainen laitteisto.

Osana kääntäjäohjelmistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden kohteen assemblereita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6502-assemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
64tass GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
ACME GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
AS65 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
ASM6 Public domain MOS Technology 6502 useita
ATASM GNU GPL MOS Technology 6502 useita
Atari Assembler Editor omisteinen MOS Technology 6502 Atari 8-bit
Atari Macro Assembler omisteinen MOS Technology 6502 Atari 8-bit
C64List omisteinen MOS Technology 6502 Commodore 64
CA65 GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
CSC6502 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 useita
dasm GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
dreamass GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65816/65802 useita
French Silk omisteinen MOS Technology 6502 Commodore 64
Kick Assembler omisteinen MOS Technology 6502 useita
Lisa omisteinen MOS Technology 6502 Apple II
MAC/65 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 Atari 8-bit
Macross MIT MOS Technology 6502 useita
MADS Public domain MOS Technology 6502, WDC 65816/65802 useita
MAE MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 Atari 8-bit
Magic ASM HuC6280 DOS
Merlin omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 Apple II, Commodore 64, Commodore 128
MOSASM GNU GPL MOS Technology 6502 useita
NESASM Ricoh 2A03 DOS
Ophis MIT MOS Technology 6502, WDC 65C02, 4502/4510 (experimental) useita
ORCA/M omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 Apple II
S-C Assembler II omisteinen MOS Technology 6502 Apple II
TMPx omisteinen MOS Technology 6502 useita
vasm vapaa MOS Technology 6502 useita
VISUAL6502 GNU GPL MOS Technology 6502 useita
WLA DX GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
XA65 GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
XASM Public domain MOS Technology 6502 useita

680x0-assemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
A68K vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
ASM-One Macro Assembler vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Digital Research Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Fantasm omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
GFA-Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
GST Macro Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
HiSoft Devpac Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
Mac Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
MaxonASM omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Metacomco Macro Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
MPW Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
OMA omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
PhxAss vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Pure Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Data Becker Profimat omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Seka Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
TurboAss vapaa Motorola 68000-sarja Atari ST
vasm vapaa, avoin Motorola 68000-sarja useita

ARM-assemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
Archimedes Assembler omisteinen ARM Acorn Archimedes
ARM, inc. armasm omisteinen ARM Linux, Windows
FASMARM vapaa ARM x86[1]
GNU Assembler vapaa ARM useita
IAR ARM Assembler omisteinen ARM Windows
Microsoft armasm omisteinen ARM Visual Studio 2005
vasm vapaa ARM useita

IBM suurtietokoneassemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
BAL vapaa IBM System/360 IBM BPS/360
Dignus Systems/ASM omisteinen z/Architecture numerous
HLASM omisteinen z/Architecture numerous
IBM Assembler D vapaa IBM System/360 IBM DOS/360
IBM Assembler F vapaa IBM System/360 IBM OS/360 and CP-67/CMS
IBM Assembler H omisteinen IBM System/360 and System/370 IBM OS/360 and successors
IBM Assembler XF vapaa IBM System/370 useita
PL360 vapaa IBM System/360 IBM OS/360

Power-arkkitehtuurin assemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
IBM AIX assembler omisteinen POWER IBM AIX
MPW Power Assembler omisteinen PowerPC Apple Power Macintosh
Power Fantasm omisteinen PowerPC Apple Power Macintosh
StormPowerASM omisteinen PowerPC PowerPC Amiga
vasm vapaa PowerPC useita

x86-assemblerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Käyttöjärjestelmä Avoin lähdekoodi Lisenssi x86-64 Aktiivinen kehitys
A86/A386 Windows, DOS ei omisteinen ei ei
ACK Linux, MINIX, Unixin kaltainen kyllä BSD vuodesta 2003 ei 1985-? [a]
Arrowsoft Assembler DOS ei Public Domain ei ei
IBM ALP OS/2 ei omisteinen ei ei
AT&T Unix System V ei omisteinen ei 1985-?[b]
Bruce D. Evans' as86 MINIX 1.x, 16-bit part in Linux kyllä GNU GPL ei 1988-2001[c]
Digital Research ASM86 CP/M-86, DOS, Intel's ISIS and iRMX ei omisteinen ei 1978-1992
DevelSoftware Assembler Windows, Linux, Unixin kaltainen ei vapaa (norjaksi) ei
FASM Windows, DOS, Linux, Unixin kaltainen kyllä BSD, Copyleft-lausekkeella kyllä kyllä
GAS Unixin kaltainen, Windows, DOS, OS/2 kyllä GNU GPL kyllä vuodesta 1987
GoAsm Windows ei vapaa kyllä kyllä
HLA Windows, Linux, FreeBSD, macOS kyllä Public domain ei kyllä
Open Watcom Assembler (HJWASM a.k.a UASM, JWASM, WASM) Windows, DOS, Linux, FreeBSD, OS/2 kyllä Sybase Open Watcom Public kyllä kyllä
LZASM Windows, DOS ei vapaa ei ei
MASM Windows, DOS, OS/2 ei omisteinen, Microsoft EULA kyllä vuodesta 1981[d]
Mical a86 Unix, DOS, PC/IX kyllä ei 1982-1984[e]
NASM Windows, Linux, macOS, DOS, OS/2 kyllä BSD kyllä kyllä
Tim Paterson's ASM 86-DOS, DOS DEBUG ei omisteinen ei 1979-1983
POASM Windows, Windows Mobile ei vapaa ohjelmisto kyllä kyllä
RosAsm Windows kyllä GNU GPL ei ei[f]
SLR's OPTASM DOS ei omisteinen ei ei
TASM Windows, DOS ei omisteinen ei [g][h]
TCCASM Unixin kaltainen, Windows kyllä LGPL kyllä kyllä
vasm various kyllä vapaa ei kyllä
Xenix Xenix 2.3 and 3.0 (before 1985) ei omisteinen ei 1982-1984
Yasm Windows, DOS, Linux, Unixin kaltainen kyllä BSD kyllä kyllä
LiquidMalline:Citation needed Windows, DOS ei omisteinen kyllä kyllä
  1. Malline:Note Part of the MINIX 3 source tree, but without obvious development activity. The full source history is available.
  2. Malline:Note Developed by Interactive Systems Corporation in 1986 when they ported UNIX System V to Intel iAPX286 and 80386 architectures. Archetypical of ATT syntax because it was used as reference for GAS. Still used for The SCO Group's products, UnixWare and OpenServer.
  3. Malline:Note Home site appears inactive. Also offered as part of FreeBSD Ports, in bcc-1995.03.12.
  4. Malline:Note Active, supported, but unadvertised.
  5. Malline:Note Developed in 1982 at MIT as a cross-assembler, it was picked up by Interactive Systems Corporation in 1983 when they developed PC/IX under IBM contract. The syntax was later used as base for ACK assembler, to be used in MINIX 1.x toolchain.
  6. Malline:Note RosAsm project on WebArchive.org.
  7. Malline:Note Part of the C++Builder Tool Chain, but not sold as a stand-alone product, or marketed since the CodeGear spin-off; Borland was still selling it until then. Version 5.0, the last, is dated 1996.
  8. Malline:Note Turbo Assembler was developed as Turbo Editasm by Uriah Barnett from Speedware Inc (Sacramento, CA) between 1984 and 1987, then later sold to, or marketed by, Borland as their Turbo Assembler.

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assembler Lisenssi Käskykanta Host platform
Assembly Language for Multics (ALM) MIT GE-645
Honeywell 6180
GE-645
Honeywell 6180
Babbage omisteinen GEC 4000-sarja GEC 4000-sarja
COMPASS[2] omisteinen CDC suurtietokone CDC suurtietokone
MACRO-10 vapaa PDP-10 PDP-10
MACRO-11 vapaa PDP-11 PDP-11
MACRO-32 vapaa VAX VAX
PASMO GNU GPL Zilog Z80 numerous
SUPERAS Public domain Hitachi SH2 Win32
vasm vapaa Zilog Z80, Motorola 6800-sarja various
MRS GNU GPL Zilog Z80, 8080 ZX Spectrum, PMD-85
ASEM-51 vapaa 8051 Embedded systems
GPASM GNU GPL PIC microcontroller many
ID3E Vapaa akateemiseen käyttöön SC123 SC123 emulator
MIPS vapaa MIPS MIPS
Symbolic Optimal Assembly Program (SOAP) omisteinen IBM 650 IBM 650
MPW IIgs Assembler omisteinen WD 65C816 Apple IIgs
Meta-Symbol vapaa SDS/XDS Sigma systems SDS/XDS Sigma systems
Autocoder[3] vapaa IBM 705, 14xx, 1410, 7010, 7070, 7072, 7074, 7080 various
Fortran Assembly Program (FAP) vapaa IBM 709, 704x, 709x various
Macro Assembly Program (MAP) vapaa IBM 709, 704x, 709x various
Symbolic Programming System (SPS)[4] vapaa IBM 14xx, 1620, 1710 IBM 1401, 1440, 1460, 1620, 1710
ASMB, ASBL, NSBL - Numeric op codes,
used for 1900 Operating System Executive
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
GINerator mnemonic opcodes,
used for GEORGE (operating system)
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
PLAN mnemonic opcodes,
used for commercial 1900 programs
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
UTMOST UNIVAC III UNIVAC III

Lähteet ja huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FASMARM v1.41 - Cross assembler for ARM CPUs board.flatassembler.net. ”Just something to note in case you are confused, FASMARM generates ARM code binaries but FASMARM still runs on the X86 processor, it does not run on the ARM processor.”
  2. COMPASS is a family of assemblers for disparate machines.
  3. Autocoder is actually a family of assemblers for disparate machines.
  4. SPS is actually a family of assemblers for disparate machines.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Viittausvirhe: <ref>-elementit löytyivät ryhmälle nimeltä ”lower-alpha”, mutta vastaavaa <references group="lower-alpha"/>-elementtiä ei löytynyt tai sulkeva </ref> puuttuu