Luettelo Sveitsin liittoneuvoston jäsenistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sveitsin liittovaltion seitsemän jäsentä (saks.: Schweizerischer Bundesrat; ransk.: Conseil fédéral suisse; ital.: Consiglio federale svizzero; retor.: Cussegl federal svizzer) muodostavat Sveitsin liittovaltion hallituksen ja toimivat maan valtionpäämiehinä. Jokainen seitsemästä liittoneuvoston jäsenestä johtaa Sveitsin liittovaltion hallinnon osastoa.[1][2][3][4]

Liittovaltion jäsenet valitaan neljän vuoden toimikaudeksi liittokokouksen molemmissa kamareissa, jotka kokoontuvat yhdessä liittokokoukseksi. Jokainen neuvoston jäsen valitaan henkikohtaisesti salaisella äänestyksellä ehdottomalla äänten enemmistöllä. Neuvoston liittovaltion edustajaksi valittua henkiä pidetään liittovaltion neuvoston jäsenenä, vaikka hän kieltäytyisi vaaleista.[1][2][3][4]

Näin ollen viisi henkiä, jotka tekivät niin ja eivät koskaan ottaneet virkaa, on lueteltu erillisessä taulukossa. Samasta syystä päätaulukossa kirjataan vain vaalien päivämäärä eikä päivä, jona neuvoston jäsenet ottivat tehtävänsä.

Nelivuotiskaudeksi, liittovaltion neuvoston jäsenille ei voi esittää epäluottamuslausetta , eikä heitä voida asetaa virkasyytteeseen. Uudelleenvalinta on mahdollista ilman määrä aikaa. Parlamentti on päättänyt olla valitsematta uudelleen samat jäsenet vain neljä kertaa ja vain kahdesti (vuosina 2003 ja 2007) . Käytännössä jäsenet toimivat siihen asti kunnes he päättävät erota tai siirtyä eläkkeelle, yleensä kolmen tai viiden toimikauden jälkeen. [5][6][7]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[8] Jäsen.[8] Valitu.[8] Jätti viran.[8] ministeri.[8] Puoluekanta.[8] Presidenttinä.[8] Kantoni .[8]
1 Jonas Furrer Furrer, JonasJonas Furrer 1848 marraskuuta 16 1861 heinäkuuta 25 ulkoministeri, oikeusministeri Vapaademokraattinen puolue 1848–49
1852
1855
1858
Zürich
2 Ulrich Ochsenbein.gif Ochsenbein, UlrichUlrich Ochsenbein 1848 marraskuuta 16 1854 joulukuuta 6 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue Bern
3 Daniel-Henri Druey.gif Druey, HenriHenri Druey 1848 marraskuuta 16 1855 March 29 oikeus ja poliisiminiseri, ulkoministeri, valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1850 Vaud
4 Martin Munziger.gif Munzinger, JosefJosef Munzinger 1848 marraskuuta 16 1855 February 6 valtiovarainministeri , ulkoministeri,,
posti ja rakennusministeri,
kauppa-ja tulliministeri
Vapaademokraattinen puolue 1851 Solothurn
5 Stefano Franscini.gif Franscini, StefanoStefano Franscini 1848 marraskuuta 16 1857 heinäkuuta 19 sisäministeri Vapaademokraattinen puolue Ticino
6 Friedrich Frey-Herosé.gif Frey-Herosé, FriedrichFriedrich Frey-Herosé 1848 marraskuuta 16 1866 joulukuuta 31 kauppa-ja tulliministeri, ulkoministeri,,
puolutusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1854
1860
Aargau
7 Naeff.gif Naeff, Wilhelm MatthiasWilhelm Matthias Naeff 1848 marraskuuta 16 1875 joulukuuta 31 posti ja rakennusministeri, ulkoministeri,,
kauppa-ja tulliministeri, postiministeri,
valtiovarainministeri , rautatie-ja kauppaministeri
Vapaademokraattinen puolue 1853 St. Gallen
8 Jakob Stämpfli.gif Stampfli, JakobJakob Stämpfli 1854 joulukuuta 6 1863 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri, ulkoministeri,,
valtiovarainministeri , puolutusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1856
1859
1862
Bern
9 Constant Fornerod.gif Fornerod, ConstantConstant Fornerod 1855 heinäkuuta 11 1867 lokakuuta 31 kauppa-ja tulliministeri, ulkoministeri,,
valtiovarainministeri , puolutusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1857
1863
1867
Vaud
10 Melchior Josef Martin Knüsel.gif Knüsel, Melchior Josef MartinMelchior Josef Martin Knüsel 1855 heinäkuuta 14 1875 joulukuuta 31 valtiovarainministeri , kauppa-ja tulliministeri,oikeusministeri,
ulkoministeri, sisäministeri
Vapaademokraattinen puolue 1861
1866
Luzern
11 Pioda.gif Pioda, Giovanni BattistaGiovanni Battista Pioda 1857 heinäkuuta 30 1864 tammikuuta 26 sisäministeri Vapaademokraattinen puolue Ticino
12 Jakob Dubs.gif Dubs, JakobJakob Dubs 1861 heinäkuuta 30 1872 toukokuuta 28 oikeus ja poliisiminiseri, ulkoministeri,,
sisäministeri, postiministeri
Vapaademokraattinen puolue 1864
1868
1870
Zürich
13 Karl Schenk.gif Schenk, KarlKarl Schenk 1863 joulukuuta 12 1895 heinäkuuta 18 sisäministeri,valtiovarainministeri,
rautatie-ja kauppaministeri
Vapaademokraattinen puolue 1865
1871
1874
1878
1885
1893
Bern
14 Challet-Venel.gif Challet-Venel, Jean-JacquesJean-Jacques Challet-Venel 1864 heinäkuuta 12 1872 joulukuuta 7 valtiovarainministeri , postiministeri Vapaademokraattinen puolue Geneva
15 Emil Welti.gif Welti, EmilEmil Welti 1866 joulukuuta 8 1891 joulukuuta 31 puolutusministeri, kauppa-ja tulliministeri,
posti ja lennätinministeri,
posti-ja rautatieministeri, oikeusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1869
1872
1876
1880
1884
1891
Aargau
16 Victor Ruffy.gif Ruffy, VictorVictor Ruffy 1867 joulukuuta 6 1869 joulukuuta 29 valtiovarainministeri , puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue Vaud
17 Paul Ceresole.gif Ceresole, PaulPaul Cérésole 1870 helmikuuta 1 1875 joulukuuta 31 valtiovarainministeri , puolutusministeri,
ulkoministeri,, oikeusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1873
18 Johann Jakob Scherer.gif Scherer, Johann JakobJohann Jakob Scherer 1872 heinäkuuta 12 1878 joulukuuta 23 valtiovarainministeri , rautatie-ja kauppaministeri,
ulkoministeri,, puolutusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1875 Zürich
19 Eugène Borel.gif Borel, EugèneEugène Borel 1872 joulukuuta 7 1875 joulukuuta 31 posti ja lennätinministeri Vapaademokraattinen puolue Neuchâtel
20 Joachim Heer.gif Heer, JoachimJoachim Heer 1875 joulukuuta 10 1878 joulukuuta 31 posti ja lennätinministeri, ulkoministeri,,
rautatie-ja kauppaministeri
Vapaademokraattinen puolue 1877 Glarus
21 Fridolin Anderwert.gif Anderwert, FridolinFridolin Anderwert 1875 joulukuuta 10 1880 joulukuuta 25 oikeusministeri Vapaademokraattinen puolue Thurgau
22 Bernhard Hammer.gif Hammer, BernhardBernhard Hammer 1875 joulukuuta 10 1890 joulukuuta 31 valtiovarainministeri , puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1879
1889
Solothurn
23 Numa Droz.gif Droz, NumaNuma Droz 1875 joulukuuta 18 1892 joulukuuta 18 sisäministeri,kauppa-ja maatalousministeri,
ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1881
1887
Neuchâtel
24 Bavier.gif Bavier, SimeonSimeon Bavier 1878 joulukuuta 10 tammikuuta 5 valtiovarainministeri , posti-ja rautatieministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1882 Graubünden
25 Hertenstein.gif Hertenstein, WilhelmWilhelm Hertenstein 1879 maaliskuuta 21 1888 marraskuuta 27 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1888 Zürich
26 Ruchonnet.gif Ruchonnet, LouisLouis Ruchonnet 1881 maaliskuuta 3 1893 syyskuuta 14 talousministeri, oikeusministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1883
1890
Vaud
27 Deucher.gif Deucher, AdolfAdolf Deucher 1883 huhtikuuta 10 1912 heinäkuuta 10 oikeusministeri, posti-ja rautatieministeri, talousministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1886
1897
1903
1909
Thurgau
28 Hauser.gif Hauser, WalterWalter Hauser 1888 joulukuuta 13 lokakuuta22 puolutusministeri,valtiovarainministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1892
1900
Zürich
29 Emil Frey.gif Frey, EmilEmil Frey 1890 joulukuuta 11 1897 maaliskuuta 11 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1894 Basel-Landschaft
30 Joseph Zemp.gif Zemp, JosefJosef Zemp 1891 joulukuuta 17 1908 June17 posti-ja rautatieministeri, ulkoministeri, Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1895
1902
Luzern
31 Adrien Lachenal.gif Lachenal, AdrienAdrien Lachenal 1892 joulukuuta 15 1899 joulukuuta 31 ulkoministeri,, talousministeri, sisäministeri Vapaademokraattinen puolue 1896 Geneve
32 Eugène Ruffy.gif Ruffy, EugèneEugène Ruffy 1893 joulukuuta 14 1899 lokakuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri, sisäministeri,
ulkoministeri,, puolutusministeri
Vapaademokraattinen puolue 1898 Vaud
33 Eduard Müller.gif Mueller, EduardEduard Müller 1895 elokuuta16 1919 marraskuuta 9 oikeus ja poliisiminiseri, puolutusministeri,
ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1899
1907
1913
Bern
34 Ernst Brenner.gif Brenner, ErnstErnst Brenner 1897 maaliskuuta 25 1911 maaliskuuta 11 oikeus ja poliisiminiseri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1901
1908
Basel-Stadt
35 Robert Comtesse.gif Comtesse, RobertRobert Comtesse 1899 joulukuuta 14 1912 maaliskuuta 4 valtiovarainministeri,oikeusministeri,
posti-ja rautatieministeri, ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1904
1910
Neuchâtel
36 Ruchet, Marc-EmileMarc-Emile Ruchet 1899 joulukuuta 14 1912 heinäkuuta 9 sisäministeri, valtiovarainministeri,
ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1905
1911
Vaud
37 Ludwig Forrer.jpg Forrer, LudwigLudwig Forrer 1902 joulukuuta 11 1917 joulukuuta 7 talousministeri, sisäministeri, ulkoministeri,, puolutusministeri,oikeusministeri, posti-ja rautatieministeri Vapaademokraattinen puolue 1906
1912
Zürich
38 Josef Anton Schobinger.gif Schobinger, Josef AntonJosef Anton Schobinger 1908June17 1911 marraskuuta 27 oikeus ja poliisiminiseri, talousministeri, valtiovarainministeri, sisäministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Luzern
39 Arthur Hoffmann.gif Hoffmann, ArthurArthur Hoffmann 1911 huhtikuuta 4 1917 June19 oikeus ja poliisiminiseri, puolutusministeri,
ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1914 St. Gallen
40 Giuseppe Motta.gif Motta, GiuseppeGiuseppe Motta 1911 joulukuuta 14 tammikuuta 23 valtiovarainministeri, ulkoministeri, Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1915
1920
1927
1932
1937
Ticino
41 Louis Perrier.gif Perrier, LouisLouis Perrier 1912 maaliskuuta 12 toukokuuta 16 posti-ja rautatieministeri, sisäministeri Vapaademokraattinen puolue Neuchâtel
42 Camille Decoppet.gif Decoppet, CamilleCamille Decoppet 1912 heinäkuuta 17 1919 marraskuuta 7 sisäministeri,oikeusministeri, puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1916 Vaud
43 Edmund Schulthess.gif Schulthess, EdmundEdmund Schulthess 1912 heinäkuuta 17 1935 huhtikuuta 15 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1917
1921
1928
1933
Aargau
44 Felix-Louis Calonder.gif Calonder, FelixFelix Calonder 1913June12 1920 helmikuuta 12 sisäministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1918 Graubünden
45 Gustave Ador.gif Ador, GustaveGustave Ador 1917June26 1919 joulukuuta 31 ulkoministeri,, sisäministeri Liberaalipuolue 1919 Geneve
46 Robert Haab.gif Haab, RobertRobert Haab 1917 joulukuuta 13 1929 joulukuuta 31 posti-ja rautatieministeri Vapaademokraattinen puolue 1922
1929
Zürich
47 Karl Scheurer.gif Scheurer, KarlKarl Scheurer 1919 joulukuuta 11 1929 marraskuuta 14 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1923 Bern
48 Ernest Chuard.gif Chuard, ErnestErnest Chuard 11. joulukuuta 1919 1928 joulukuuta 31 sisäministeri Vapaademokraattinen puolue 1924 Vaud
49 Jean-Marie Musy.gif Musy, Jean-MarieJean-Marie Musy 1919 joulukuuta 11 1934 huhtikuuta 30 valtiovarainministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1925
1930
Fribourg
50 Heinrich Häberlin.gif Häberlin, HeinrichHeinrich Häberlin 1920 helmikuuta 12 1934 maaliskuuta 12 oikeus ja poliisiminiseri Vapaademokraattinen puolue 1926
1931
Thurgau
51 Marcel Pilet-Golaz.gif Pilet-Golaz, MarcelMarcel Pilet-Golaz 1928 joulukuuta 13 1944 marraskuuta 7 sisäministeri, posti-ja rautatieministeri,
ulkoministeri,
Vapaademokraattinen puolue 1934
1940
Vaud
52 Rudolf Minger.gif Minger, RudolfRudolf Minger 1929 joulukuuta 12 1940 joulukuuta 31 puolutusministeri Sveitsin kansanpuolue 1935 Bern
53 Albert Meyer.gif Meyer, AlbertAlbert Meyer 1929 joulukuuta 12 1938 joulukuuta 31 sisäministeri, valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1936 Zürich
54 Johannes Baumann.gif Baumann, JohannesJohannes Baumann 1934 maaliskuuta 22 1940 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri Vapaademokraattinen puolue 1938 Appenzell Ausserrhoden
55 Philipp Etter.gif Etter, PhilippPhilipp Etter 1934 maaliskuuta 28 1959 marraskuuta 19 sisäministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1939
1942
1947
1953
Zug
56 Hermann Obrecht.gif Obrecht, HermannHermann Obrecht 1935 huhtikuuta 4 1940 June20 talousministeri Vapaademokraattinen puolue Solothurn
57 Ernst Wetter.gif Wetter, ErnstErnst Wetter 1938 joulukuuta 15 1943 joulukuuta 31 valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1941 Zürich
58 Enrico Celio.gif Celio, EnricoEnrico Celio 1940 helmikuuta 22 1950 June23 posti-ja rautatieministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1943
1948
Ticino
59 Walther Stampfli.gif Stampfli, WaltherWalther Stampfli 1940 heinäkuuta 18 1947 marraskuuta 18 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1944 Solothurn
60 Eduard von Steiger.gif Steiger, Eduard vonEduard von Steiger 1940 joulukuuta 10 1951 marraskuuta 9 oikeus ja poliisiminiseri Sveitsin kansanpuolue 1945
1951
Bern
61 Karl Kobelt.gif Kobelt, KarlKarl Kobelt 1940 joulukuuta 10 1954 marraskuuta 5 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1946
1952
St. Gallen
62 Ernst Nobs.gif Nobs, ErnstErnst Nobs 1943 joulukuuta 15 1951 marraskuuta 13 valtiovarainministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1949 Zürich
63 Max Petitpierre.gif Petitpierre, MaxMax Petitpierre 1944 joulukuuta 14 1961 June30 ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 1950
1955
1960
Neuchâtel
64 Rodolphe Rubattel.gif Rubattel, RodolpheRodolphe Rubattel 1947 joulukuuta 11 1954 marraskuuta 1 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1954 Vaud
65 Josef Escher.gif Escher, JosefJosef Escher 1950 syyskuuta 14 1954 marraskuuta 26 posti-ja rautatieministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Valais
66 Markus Feldmann.gif Feldmann, MarkusMarkus Feldmann 1951 joulukuuta 13 1958 marraskuuta 3 oikeus ja poliisiminiseri Sveitsin kansanpuolue 1956 Bern
67 Max Weber.gif Weber, MaxMax Weber 1951 joulukuuta 13 1953 joulukuuta 8 valtiovarainministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue Zürich
68 Hans Streuli.gif Streuli, HansHans Streuli 1953 joulukuuta 22 1959 marraskuuta 19 valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1957 Zürich
69 Thomas Holenstein.gif Holenstein, ThomasThomas Holenstein 1954 joulukuuta 16 1959 marraskuuta 20 talousministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1958 St. Gallen
70 Paul Chaudet.gif Chaudet, PaulPaul Chaudet 1954 joulukuuta 16 1966 marraskuuta 28 puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1959
1962
Vaud
71 Giuseppe Lepori.gif Lepori, GiuseppeGiuseppe Lepori 1954 joulukuuta 16 1959 marraskuuta 24 posti-ja rautatieministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Ticino
72 Friedrich Traugott Wahlen.gif Wahlen, Friedrich TraugottFriedrich Traugott Wahlen 1958 joulukuuta 11 1965 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri, talousministeri,
ulkoministeri,
Sveitsin kansanpuolue 1961 Bern
73 Jean Bourgknecht.gif Bourgknecht, JeanJean Bourgknecht 1959 joulukuuta 17 1962 syyskuuta 3 valtiovarainministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Fribourg
74 Willy Spühler.gif Spuhler, WillyWilly Spühler 1959 joulukuuta 17 tammikuuta 31 posti-ja rautatieministeri,
liikenne, energia ja viestintäministeri,
ulkoministeri,
Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1963
1968
Zürich
75 Ludwig von Moos.gif Moos, Ludwig vonLudwig von Moos 1959 joulukuuta 17 1971 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1964
1969
Obwalden
76 Hans-Peter Tschudi.gif Tschudi, Hans-PeterHans-Peter Tschudi 1959 joulukuuta 17 1973 joulukuuta 31 sisäministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1965
1970
Basel-Stadt
77 Hans Schaffner.gif Schaffner, HansHans Schaffner 1961June15 1969 joulukuuta 31 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1966 Aargau
78 Roger Bonvin.gif Bonvin, RogerRoger Bonvin 1962 syyskuuta 27 1973 joulukuuta 31 valtiovarainministeri,
liikenne, energia ja viestintäministeri
Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1967
1973
Valais
79 Rudolf Gnägi.gif Gnägi, RudolfRudolf Gnägi 1965 joulukuuta 8 1979 joulukuuta 31 liikenne, energia ja viestintäministeri,
puolutusministeri
Sveitsin kansanpuolue 1971
1976
Bern
80 Nello Celio.gif Celio, NelloNello Celio 1966 joulukuuta 15 1973 joulukuuta 31 puolutusministeri, valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1972 Ticino
81 Pierre Graber.gif Graber, PierrePierre Graber 1969 joulukuuta 10 tammikuuta 31 ulkoministeri, Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1975 Neuchâtel
82 Ernst Brugger.gif Brugger, ErnstErnst Brugger 1969 joulukuuta 10 tammikuuta 31 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1974 Zürich
83 Kurt Furgler.gif Furgler, KurtKurt Furgler 1971 joulukuuta 8 1986 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri, talousministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1977
1981
1985
Sankt Gallen
84 Willi Ritschard.gif Ritschard, WilliWilli Ritschard 1973 joulukuuta 5 1983 lokakuuta 3 liikenne, energia ja viestintäministeri,
valtiovarainministeri
Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1978 Solothurn
85 Hans Hürlimann.gif Hurlimann, HansHans Hürlimann 1973 joulukuuta 5 1982 joulukuuta 31 sisäministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1979 Zug
86 Georges-André Chevallaz.gif Chevallaz, Georges-AndréGeorges-André Chevallaz 1973 joulukuuta 5 1983 joulukuuta 31 valtiovarainministeri, puolutusministeri Vapaademokraattinen puolue 1980 Vaud
87 Fritz Honegger.gif Honegger, FritzFritz Honegger 1977 joulukuuta 7 1982 joulukuuta 31 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1982 Zürich
88 Pierre Aubert.gif Aubert, PierrePierre Aubert 1977 joulukuuta 7 1987 joulukuuta 31 ulkoministeri, Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1983
1987
Neuchâtel
89 Leon Schlumpf.gif Schlumpf, LeonLeon Schlumpf 1979 joulukuuta 5 1987 joulukuuta 31 liikenne, energia ja viestintäministeri Sveitsin kansanpuolue 1984 Graubünden
90 Alphons Egli.gif Egli, AlphonsAlphons Egli 1982 joulukuuta 8 1986 joulukuuta 31 sisäministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1986 Luzernin kantoni
91 Rudolf Friedrich.gif Friedrich, RudolfRudolf Friedrich 1982 joulukuuta 8 lokakuuta 20 oikeus ja poliisiminiseri Vapaademokraattinen puolue Zürich
92 Otto Stich.gif Stich, OttoOtto Stich 1983 joulukuuta 7 lokakuuta 31 valtiovarainministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1988
1994
Solothurn
93 Jean-Pascal Delamuraz.gif Delamuraz, Jean-PascalJean-Pascal Delamuraz 1983 joulukuuta 7 1998 maaliskuuta 30 puolutusministeri, talousministeri Vapaademokraattinen puolue 1989
1996
Vaud
94 Elisabeth Kopp.gif Kopp, ElisabethElisabeth Kopp 1984 lokakuuta 2 tammikuuta 12 oikeus ja poliisiminiseri Vapaademokraattinen puolue Zürich
95 Arnold Koller.gif Koller, ArnoldArnold Koller 1986 joulukuuta 10 tammikuuta 13 oikeus ja poliisiminiseri, puolutusministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1990
1997
Appenzell Innerrhoden
96 Flavio Cotti.gif Cotti, FlavioFlavio Cotti 1986 joulukuuta 10 tammikuuta 13 sisäministeri, ulkoministeri, Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 1991
1998
Ticino
97 René Felber.gif Felber, RenéRené Felber 1987 joulukuuta 9 1993 maaliskuuta 31 ulkoministeri, Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1992 Neuchâtel
98 Adolf Ogi.png Ogi, AdolfAdolf Ogi 1987 joulukuuta 9 2000 joulukuuta 31 liikenne, energia ja viestintäministeri,
puolutusministeri
Sveitsin kansanpuolue 1993
2000
Bern
99 Kaspar Villiger.gif Villiger, KasparKaspar Villiger 1989 helmikuuta 1 2003 joulukuuta 31 puolutusministeri, valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 1995
2002
Luzernin kantoni
100 Ruth Dreifuss.gif Dreifuss, RuthRuth Dreifuss 1993 maaliskuuta 10 2002 joulukuuta 31 sisäministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 1999 Geneve
101 Moritz Leuenberger, 2010.jpg Leuenberger, MoritzMoritz Leuenberger 1995 syyskuuta 27 1 marraskuuta 2010 liikenne, energia ja viestintäministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 2001
2006
Zürich
102 BR Pascal Couchepin.jpg Couchepin, PascalPascal Couchepin 1998 maaliskuuta 11 lokakuuta31 talousministeri, sisäministeri Vapaademokraattinen puolue 2003
2008
Valais
103 Ruth Metzler.gif Metzler-Arnold, RuthRuth Metzler-Arnold 1999 maaliskuuta 11 2003 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Appenzell Innerrhoden
104 Joseph Deiss.gif Deiss, JosephJoseph Deiss 1999 maaliskuuta 11 2006 heinäkuuta 31 ulkoministeri,, talousministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 2004 Fribourg
105 BR-Samuel-Schmid.jpg Schmid, SamuelSamuel Schmid 2000 joulukuuta 6 31 joulukuuta 2008[9] puolutusministeri Sveitsin kansanpuolue 2005 Bern
106 Micheline Calmy-Rey 2011.jpg Calmy-Rey, MichelineMicheline Calmy-Rey 2002 joulukuuta 4 31 joulukuuta 2011 ulkoministeri, Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 2007
2011
Geneve
107 Christoph Blocher (Bundesrat, 2004).jpg Blocher, ChristophChristoph Blocher 2003 joulukuuta 10 2007 joulukuuta 31 oikeus ja poliisiminiseri Sveitsin kansanpuolue Zürich
108 Hans-Rudolf Merz, 2010.jpg Merz, Hans-RudolfHans-Rudolf Merz 2003 joulukuuta 10 1 marraskuuta 2010 valtiovarainministeri Vapaademokraattinen puolue 2009 Appenzell Ausserrhoden
109 Doris Leuthard 2011.jpg Leuthard, DorisDoris Leuthard 2006June14 31 joulukuuta 2018 talousministeri, liikenne, energia ja viestintäministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue 2010
2017
Aargau
110 Eveline Widmer-Schlumpf 2011.jpg Widmer-Schlumpf, EvelineEveline Widmer-Schlumpf 2007 joulukuuta 12 31 joulukuuta 2015 oikeus ja poliisiminiseri, valtiovarainministeri Konservatiivinen demokraattinen puolue 2012 Graubünden
111 Ueli Maurer 2011.jpg Maurer, UeliUeli Maurer 2008 joulukuuta 10 virassa puolutusministeri, valtiovarainministeri Sveitsin kansanpuolue 2013
2019
Zürich
112 Didier Burkhalter 2011.jpg Burkhalter, DidierDidier Burkhalter 2009 syyskuuta 16 31 lokakuuta 2017 sisäministeri, ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue 2014 Neuchâtel
113 Simonetta Sommaruga 2011.jpg Sommaruga, SimonettaSimonetta Sommaruga 2010 syyskuuta 22 virassa oikeus ja poliisiminiseri, liikenne, energia ja viestintäministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 2015 Bern
114 Johann Schneider-Ammann 2011.jpg Schneider-Ammann, JohannJohann Schneider-Ammann 2010 syyskuuta 22 31 joulukuuta 2018 talousministeri Vapaademokraattinen puolue 2016 Bern
115 Alain.berset.08.jpg Berset, AlainAlain Berset 2011 joulukuuta 14 virassa sisäministeri Sveitsin sosiaalidemokraattinen puolue 2018 Fribourg
116 Parmelin.jpg Parmelin, GuyGuy Parmelin 2015 joulukuuta 9 virassa puolutusministeri, talousministeri Sveitsin kansanpuolue Vaud
117 Ignazio Cassis (2007).jpg Cassis, IgnazioIgnazio Cassis 2017 syyskuuta 20 virassa ulkoministeri, Vapaademokraattinen puolue Ticino
118 Viola Amherd (2018).jpg Amherd, ViolaViola Amherd 2018 joulukuuta 05 virassa puolutusministeri Sveitsin kristillisdemokraattinen kansanpuolue Valais
119 Karin Keller-Sutter.jpg Keller-Sutter, KarinKarin Keller-Sutter 2018 joulukuuta 05 virassa oikeus ja poliisiminiseri Vapaademokraattinen puolue Sankt Gallen

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Costituzione federale della Confederazione Svizzera Consiglio federale. Viitattu 27.6.2019. (italiaksi)
  2. a b Bundesverfassung der Schweizerischen Eidgenossenschaft Bundesrat. Viitattu 27.6.2019. (saksaksi)
  3. a b Federal Constitution of the Swiss Confederation Federal Council. Viitattu 27.6.2019. (englanniksi)
  4. a b Constitution fédérale de la Confédération suisse Conseil Fédéral. Viitattu 27.6.2019. (ranskaksi)
  5. Consiglio federale Dizionario storico della Svizzera. Viitattu 27.6.2019. (italiaksi)
  6. Conseil fédéral Dictionnaire historique de la Suisse. Viitattu 27.6.2019. (ranskaksi)
  7. Bundesrat Historisches Lexikon der Schweiz. Viitattu 27.6.2019. (saksaksi)
  8. a b c d e f g h Heads of Department (History of the Federal Council A collegiate group since 1848) History of the Federal Council. Swiss Federal Council. Viitattu 27.6.2019. (englanniksi)
  9. "Schmid announces resignation", Swissinfo, 12 marraskuuta 2008. Luettu 2008-11-12.