Glarus (kantoni)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Glarusin kantoni
Glarusin taajamat ovat Linthjoen laaksossa
Glarusin taajamat ovat Linthjoen laaksossa
Vaakuna
Vaakuna
Kantonin sijainti Sveitsissä
Kantonin sijainti Sveitsissä
Valtio Sveitsi
Perustettu 1352
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Glarus
Pinta-ala 685,3[1] km²
 – sisävesi (Walensee) 4,6 km² 
Väkiluku (2011) 39 217[2]
 – väestötiheys 57 as./km²
Kantonin internetsivut

Glarus on kantoni Sveitsin itäosassa. Kantonin pääkaupunki on nimeltään Glarus ja kaksi muuta kuntaa ovat Glarus Nord ja Glarus Süd. Glarusin asukasluku on noin 40 000.

Kieli ja uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantonin pääkieli on saksa, jota puhui vuonna 2010 noin 90 % vakinaisista asukkaista. Katolisuus (39 %) on yleisin uskonto, mutta myös protestantteja on merkittävästi (35 % vuonna 2010).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glarus on vuoristoista maastoa Linthjoen laakson ympärillä. Korkein vuorenhuippu on Tödi (3 614 m). Osittain Glarusissa sijaitseva Sardonan tektoninen alue on Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2008 alkaen.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glarusin historiaa hallitsee uskonto. Sen asukkaat kääntyivät kristinuskoon 500-luvulla irlantilaisen munkin Pyhän Fridolinin (kuoli noin 540) vaikutuksesta. Munkin kuva on edelleen kantonin vaakunassa.

Euroopan viimeinen teloitukseen johtanut noitaoikeudenkäynti vuonna 1782 käytiin Glarusissa. Anna Göldi -niminen nainen tuomittiin kuolemaan hirttämällä työnantajansa lapsen lumoamisesta.[4]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalous oli Glarusin pääelinkeino pitkälle 1900-luvulle, mutta teollisuus ja palvelutuotanto ovat nousseet tärkeämmiksi elinkeinoiksi. Vuonna 2008 maatalous työllisti enää 6 % glarusilaisista. Teollisuudessa oli 42 % ja palvelualoilla 51 % työpaikoista. Glarusissa louhitaan liuskekivilaattoja kattomateriaaliksi. Puuvillan ja villan kehruu oli tärkeää 1700-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arealstatistik Standard - Gemeindedaten nach 4 Hauptbereichen. (Excel) Neuchâtel: Bundesamt für Statistik (BFS). Viitattu 23.2.2013. (saksaksi)
  2. Bilanz der ständigen Wohnbevölkerung (Total) nach Bezirken und Gemeinden. (Excel) Neuchâtel: Bundesamt für Statistik (BFS). Viitattu 23.2.2013. (saksaksi)
  3. Swiss Tectonic Arena Sardona Unesco
  4. http://departments.kings.edu/womens_history/witch/witchlist.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]