Sardona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Sardonasta.

Sardona (saks. Glarner Hauptüberschiebung tai Sardona, engl. Swiss Tectonic Arena Sardona tai Glarus thrust) on maantieteellinen alue Sveitsissä Glarusin, St. Gallenin ja Graubündenin kantoneissa, Flimsin, Glarusin ja Sargansin välisellä vuoristoalueella. Seutu on tunnettu hyvin näkyvissä olevista kallioperän rakenteista, minkä perusteella se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2008 alkaen.[1] Alueella näkyy selvästi, miten vuoristo on syntynyt poimuttumalla kahden mannerlaatan kohdatessa.

Nimensä alue on saanut keskeisen vuorenhuipun, Piz Sardonan perusteella. Alueen pinta-ala on 328,5 km² ja siihen kuuluu seitsemän yli kolmeen kilometriin kohoavaa huippua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 23.2.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
  • Marti-Weissenbach, Karin: Das Historische Lexikon der Schweiz (HLS) (Sveitsin historiallinen tietosanakirja, artikkeli nro D49371, Sardona) 11.1.2012. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 23.2.2013. (saksaksi),(ranskaksi),(italiaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]