Sveitsin kansanpuolue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sveitsin kansanpuolue / Keskustan demokraattinen unioni
Schweizerische Volkspartei
Union Démocratique du Centre
Unione Democratica di Centro
Partida Populara Svizra

SVP UDC.svg

Perustettu 1971
Johto Toni Brunner (pj.)
Toimisto Brückfeldstrasse 18
CH-3001 Bern
Äänenkannattaja SVP-Klartext
Jäsenmäärä 90,000 (2011)
Kansanedustajat 54
Senaatti 6
Kunnanvaltuutetut 567
Nuorisojärjestö Junge SVP
Kotisivu www.svp.ch

Sveitsin kansanpuolue (saks. Schweizerische Volkspartei, SVP), tunnetaan myös nimellä Keskustan demokraattinen unioni (ransk. Union démocratique du centre, UDC), on sveitsiläinen kansalliskonservatiivinen oikeistopopulistipuolue. Puolue perustettiin vuonna 1971 sulauttamalla yhteen Viljelijöiden, kauppiaiden ja sitoutumattomien puolue (BGB) ja Demokraattinen puolue.

SVP:n kannatus pysyi 11% tuntumassa 1970- ja 1980-luvulla. Tilanne muuttui 1990-luvulla, kun puolue koki syvän rakenteellisen ja ideologisen muutoksen Christoph Blocherin vaikutuksen alaisena. Tämän johdosta SVP:stä on tullut 2000-luvulla Sveitsin vahvin puolue.

Blocherin ajamien muutosten seurauksena puolue alkoi keskittyä yhä enemmän muun muassa euroskeptisyyteen ja maahanmuuton vastustamiseen. SVP:llä on tällä hetkellä 54 paikkaa liittokokouksessa. Sen ääniosuus vuoden 2007 liittokokouksen vaaleissa, lähes 29%, oli kaikkien aikojen paras yhden puolueen tulos Sveitsissä. Sen jälkeen, kun Blocher ei onnistunut pääsemään uudestaan ministeriksi vuonna 2007, puolueen maltillinen siipi erosi, ja perusti uuden Konservatiivisen demokraattipuolueen (BDP).

Vuoden 2011 vaaleissa SVP:n kannatus laski 26.6%:iin. Kannatuksen lasku selittyi osin 5.4% kannatuksen saaneen BDP:n menestyksellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.