Luettelo Suomen nimisuojatuista elintarvikkeista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaisista elintarvikkeista seuraavat tuotteet on rekisteröity Euroopan unionin nimisuojajärjestelmään:[1]

Elintarvike Tuotelaji Suojaustyyppi Tuotantoalue Rekisteröintipäivä Hakemus ja
määrittely
Puruveden muikku kala SMM Puruvesi 6.12.2013 18.5.2013[2]
Kainuun rönttönen leivonnainen SMM Kainuu 12.11.2008 20.3.2008[3]
Kitkan viisas kala SAN Kemjoen ja Koutajoen vesistöt
Kuusamossa ja Posiolla
15.3.2012 11.5.2012[4]
Lapin Poron kylmäsavuliha lihavalmiste SAN Suomen poronhoitoalue 29.4.2011 20.8.2010[5]
Lapin Poron kuivaliha lihavalmiste SAN Suomen poronhoitoalue 29.10.2010 19.2.2010[6]
Lapin Poron liha liha SAN Suomen poronhoitoalue 6.5.2009 25.1.2008[7]
Lapin Puikula kasvi SAN Lapin maakunta 24.1.1997 3.7.1995[8]
Karjalanpiirakka leivonnainen APT Itä-Suomi ym. 20.2.2003 27.4.2002[9]
Kalakukko leivonnainen APT Savo ja Karjala ym. 16.7.2002 21.8.2001[10]
Sahti olut APT Häme ja Satakunta ym. 9.2.2002 26.4.2001[11]

Määritelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimisuojatyypit ovat:[12]

  • SAN, suojattu alkuperänimitys
  • SMM, suojattu maantieteellinen merkintä
  • APT, aito perinteinen tuote.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DOOR (Euroopan komission tietokanta nimisuojatuista elintarvikkeista) ec.europa.eu. Viitattu 25.10.2018.
  2. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen (2013/C 140/10) (EU:n virallinen lehti C140/2013, sivut 17–19) eur-lex.europa.eu. 18.5.2013. Viitattu 28.10.2018.
  3. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen (2008/C 74/21) (EU:n virallinen lehti C74/2008, sivut 72–75) eur-lex.europa.eu. 20.3.2008. Viitattu 28.10.2018.
  4. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2012/C 136/10) (EU:n virallinen lehti C136/2012, sivut 13–15) eur-lex.europa.eu. 11.5.2012. Viitattu 28.10.2018.
  5. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2010/C 225/09) (EU:n virallinen lehti C225/2010, sivut 12–15) eur-lex.europa.eu. 20.8.2010. Viitattu 28.10.2018.
  6. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2010/C 42/05) (EU:n virallinen lehti C42/2010, sivut 12–15) eur-lex.europa.eu. 19.2.2010. Viitattu 28.10.2018.
  7. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen (2008/C 19/11) (EU:n virallinen lehti C19/2008, sivut 22–26) eur-lex.europa.eu. 25.1.2008. Viitattu 28.10.2018.
  8. Council Regulation (EEC) No 2081/92 Application for Regulation art. 17 (Suomen maa- ja metsätalousministeriön hakemus) ec.europa.eu. 3.7.1995. Viitattu 28.10.2018. (englanniksi)
  9. Erityisluonnetta koskevista todistuksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 8 artiklan 1 kohdassa toisessa alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2002/C 102/08) (EU:n virallinen lehti C102/2002, sivut 14–15) eur-lex.europa.eu. 27.4.2002. Viitattu 28.10.2018.
  10. Erityisluonnetta koskevista todistuksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 8 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2001/C 235/04) (EU:n virallinen lehti C235/2001, sivut 12–14) eur-lex.europa.eu. 21.8.2001. Viitattu 28.10.2018.
  11. Erityisluonnetta koskevista todistuksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 8 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (2001/C 125/03) (EU:n virallinen lehti C125/2001, sivut 5–6) eur-lex.europa.eu. 26.4.2001. Viitattu 28.10.2018.
  12. EU:n nimisuojajärjestelmä, Kolme erilaista suojaustapaa (Suojaustapojen määritelmät Maaseutuviraston verkkosivulla) mavi.fi. Viitattu 25.10.2018.