Luettelo Navarran kuninkaista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Navarran hallitsijoiden vaakuna vuodesta 1212 lähtien. Nykyisin sitä käytetään Ranskan Basse Navarren vaakunana.

Tämä on luettelo Navarran kuningaskunnan hallitsijoista. Navarra tunnettiin ennen nimellä Pamplona. Pamplona oli kuningaskunnan alkuperäinen nimi, kunnes se liittoutui Aragonian kuningaskunnan kanssa (1076–1134). Alueellinen nimitys Navarra tuli käyttöön vaihtoehtoisena nimenä 900-luvun lopulla, ja nimi Pamplona säilyi hyvin 1100-luvulle saakka.

Íñiguez-suku, 824–905[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Íñiguezin hallitsijasuku perusti Pamplonan kuningaskunnan vuonna 824, kun he kapinoivat frankkien (karolingien) valtaa vastaan.

Nimi Kuva Syntymä Avioliitot Kuolema
Íñigo Arista
824851 tai 852
Íñigo Arista n. 790 4 lasta 851 tai 852
García Íñiguez
851 tai 852882
Íñigo Aristan poika 5 lasta 882
Fortún Garcés
882905
García Íñiguezin poika Oria
5 lasta
(syöstiin vallasta 905)

Jiménez-suku, 905–1076[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 905 naapurivaltioiden liitto pakotti Fortún Garcésin jäämään eläkkeelle ja muuttamaan luostariin. He asettivat valtaan uuden hallitsijasuvun edustajan. Tämän suvun aikana nimi Navarra alkoi syrjäyttää nimen Pamplona.

Nimi Kuva Syntymä Avioliitot Kuolema
Sancho I
905925
García Jiménezin ja Dadildis de Pallarsin poika Toda
6 lasta
11. joulukuuta 925
Jimeno Garcés
925931
García Jiménezin ja Dadildis de Pallarsin poika Sancha
3 lasta
931
García Sánchez I
931970
919
Sancho I:n ja Todan poika
Andregoto Galíndez
1 lapsi
Teresa Ramírez
3 lasta
970
Sancho II
970994
935 jälkeen
García Sánchez I:n ja Andregoto Galíndezin poika
Urraca Fernández
4 lasta
joulukuu 994
García Sánchez II
9941004
Sancho II:n ja Andregoto Galíndezin poika Jimena Fernández
981
4 lasta
1004
Sancho III Suuri
10041035
985
García Sánchez II:n ja Jimena Fernándezin poika
Mayor
1010
4 lasta
18. lokakuuta 1035
Garcia III (Navarra)
10351054
1016
Sancho III Suuren ja Mayorin poika
Estefanía
1038
9 lasta
15. syyskuuta 1054
Sancho IV
10541076
1039
Garcia III (Navarra):n ja Estefanían poika
Placencia
1068
3 lasta
4. kesäkuuta 1076, Peñalén

Sancho IV:n salamurhan jälkeen hänen serkkunsa Kastilian Alfonso VI ja Aragonian Sancho Ramírez hyökkäsivät Navarraan, ja jälkimmäisestä tuli Navarran kuningas, aloittaen puolivuosisataa kestäneen Aragonian vallan.

Nimi Kuva Syntymä Avioliitot Kuolema
Sancho V Ramírez
10761094
Sancho Remíriz.jpg 1042
Ramiro I:n ja Ermesinda de Bigorren poika
Isabella de Urgel
1065
1 lapsi
Felicia de Roucy
1076
2 lasta
4. kesäkuuta 1094, Huesca
Pietari I
10941104
Pietro I d'Aragón.jpg 1068
Sancho V Ramírezin ja Isabella de Urgelin poika
Agnes de Aquitaine
1086
2 lasta, jotka kuolivat ennen isäänsä
Bertha
1097
ei lapsia
28. syyskuuta 1104, Val d'Aran


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]