Orthez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Orthez
vaakuna
vaakuna
Valtio Ranska
Hallintoalue Akvitania
Departementti Pyrénées-Atlantiques
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kaupunki
 – Pormestari Emmanuel Hanon
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 45,86 km²
Väkiluku (1999) 10 121
 – Väestötiheys 220,69 as./km²

Orthez on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Pyrénées-Atlantiques-departementissa, joka puolestaan on osa Akvitanian aluetta. Kaupungin asukkaita kutsutaan nimellä orthézien tai sitten vuonna 1973 Ortheziin liitetyn Sainta-Suzannen kunnan mukaan saint-suzannais.

Alueen maantieteellisen asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin lävitse virtaa[1] Pau’n joki, jolla on osittain vielä hyvin vanha kelttiläinen nimi ”gave de Pau”, sekä siihen laskevat joet Laâ, Rontrun ja Gaséloup. Myös Luy de Béarn. Jokeen laskevat ojat Ourseau ja Pas de Salles, ovat osa kaupungin alueen vesistöä.

Nimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimen kirjoitusasu on aiemmin[2] ollut muodossa Ortez tai Ortensium, mistä ovat todisteena vuosilta 193 ja 1194 säilyneet Sauveladen asiakirjat.[3] Kirjoitusmuoto Orthensium ilmenee vuonna 1220, muoto Ortes on vuodelta 1375, Ortais ilmenee 1300-luvulla Jean Froissart’n kirjoituksissa, muotoa Sen-Per de Ortes käyttivät vuonna 391 Navarran notaarit, ja muotoa Hertes Paun kaupungin talosvirasto vuonna 1578.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orthezin vanha silta gave de Pau ylitse

Kaupungin vanhimmat muistomerkit ovat kaksi romaanista arkkitehtuuria edustavaa kirkkoa, jotka ovat peräisin 1000-luvulta. Kirkoista toinen sijaitsee linnoituksessa ja toinen osana pyhän Pietarin kirkkoa.

Kaupunki on tulosta kahden kylän yhteenliittymisestä vuonna 1260. Tätä yhteenliittymää, jossa nyt eri kylät liittyivät yhteen, symboloi kaupungin vaakunassa olevat silta ja pyhän Pietarin avaimet.

Vuonna 1385 Orthezissä oli 436 savua. [2] Bearnen varakreivi piti asemapaikkanaan kaupunkia 1200- ja 1300-luvuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sandren tiedosta Orthez’n alueesta
  2. a b Paul Raymond; Dictionnaire topographique Béarn-Pays basque.
  3. Cartulaire de l'abbaye Notre-Dame de Sauvelade, jotka on todisteina julkaissut Pierre de Marca teoksessaan Histoire de Béarn.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Orthez.