Lord of War

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lord of War
Ohjaaja Andrew Niccol
Käsikirjoittaja Andrew Niccol
Tuottaja Nicolas Cage
Chris Roberts
Andreas Grosch
Säveltäjä Antonio Pinto
Kuvaaja Amir Mokri
Leikkaaja Zach Staenberg
Pääosat Nicolas Cage
Bridget Moynahan
Ethan Hawke
Jared Leto
Ian Holm
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lions Gate Films
Levittäjä Lionsgate Films
Netflix
Ensi-ilta 16. syyskuuta 2005
Suomi 18. marraskuuta 2005
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Lord of War on Andrew Niccolin ohjaama ja käsikirjoittama yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka ensi-ilta oli 16. syyskuuta 2005. Elokuvan pääosissa esiintyvät Nicolas Cage, Bridget Moynahan, Ethan Hawke, Jared Leto ja Ian Holm. Elokuvan ensi-ilta Suomessa oli 18. marraskuuta 2005.

Lord of Warin juoni käsittelee kriittisestä näkökulmasta kansainvälistä laitonta asekauppaa ja sen seurauksia Latinalaisen Amerikan ja Afrikan kehitysmaissa. Vaikka elokuva sai useimmilta elokuva-arvostelijoilta positiivista palautetta, Lord of War ei voittanut yhtään elokuvapalkintoja.

Elokuvan tarina pohjautuu pitkälti tositapahtumiin ja on koostettu viiden eri asekauppiaan haastatteluista.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan päähenkilö on ukrainalaissyntyinen asekauppias Yuri Orlov, joka muutti lapsena perheensä kanssa Ukrainasta Yhdysvaltoihin. Orlovien perhe asuu New Yorkin Brighton Beachissa ja omistaa pienen ravintolan, jossa Yuri näkee venäläisen mafiapomon tappamassa kaksi palkkatappajaa. Tapahtuneen seurauksena Yuri ymmärtää, että hän voisi hankkia rahaa myymällä Uzi-konepistooleita paikallisille rikollisjärjestöille. Yuri ryhtyy asekauppiaaksi ja yrittää päästä kokeneen asekauppiaan Simeon Weiszin yhteistyökumppaniksi, mutta Weisz hylkää hänet ”amatöörinä”. Yuri kuitenkin suostuttelee pikkuveljensä Vitalyn ryhtymään yhteistyökumppaniksi, minkä jälkeen he matkustivat Libanoniin ja saavat haltuunsa valtavan määrän yhdysvaltalaisia M16-rynnäkkökivääreitä, jotka ovat peräisin vuoden 1982 sotaan osallistuneelta Yhdysvaltain armeijalta.

Kun Yuri alkaa työskennellä vakituisesti asekauppiaana, hän tapaa Interpol-agentti Jack Valentinen, joka on omistautunut asekaupan vastaiselle taistelulle. Heidän ensimmäinen kohtaamisensa on Kolumbian rannikon lähistöllä, kun Yuri on salakuljettamassa rynnäkkökivääreitä rahtilaiva Kristolilla. Kun Valentine ja joukko muita Interpol-agentteja saapuu rahtilaivalle tarkistamaan lastin, Yuri ja Vitaly antavat laivalle uudeksi nimeksi Kono. Valentine ei myöskään löydä salakuljetettuja aseita, koska Yuri on piilottanut ne laatikoihin perunoiden alle.

Kohtaamisen jälkeen Yuri ja Vitaly saavat huomattavan asetilauksen bolivialaiselta huumelordilta, mutta huumelordi maksaa heille rahan sijasta kokaiinilla. Kun Yuri ryhtyy vaatimaan rahoja, huumelordi ampuu häntä asekauppiaan myymällä pistoolilla. Yuri kuitenkin vain haavoittuu, hyväksyy kokaiinin maksuksi ja lähtee Vitalyn kanssa auton kyydissä. Autossa he haistelevat huumelordin antamaa kokaiinia, jolloin Vitalystä tulee huumeriippuvainen ja Yuri joutuu viemään hänet newyorkilaiselle vieroitusklinikalle. Kun Yuri on menettänyt ainoan yhteistyökumppaninsa, hän kohtaa ihailemansa huippumalli Ava Fontainen jonka Yuri onnistuu viettelemään. He menevät naimisiin, muuttavat ylelliseen kerrostalohuoneistoon Central Park Westissä ja saavat Nikolai-nimisen poikalapsen.

Kun Yuri näkee television uutislähetyksessä Mihail Gorbatšovin ilmoittamassa Neuvostoliiton hajoamisesta, hän matkustaa takaisin kotimaahansa Ukrainaan ja tapaa alkoholisoituneen Dimitri-setänsä joka on entinen puna-armeijan kenraali. Dimitri ryhtyy Yurin yhteistyökumppaniksi ja antaa veljenpojalleen hylätyn neuvostoliittolaisen tukikohdan Ukrainassa. Tukikohdan ansiosta Yurilla on hallussaan rynnäkkökivääreitä, käsikranaatteja, kranaatinheittimiä, sinkoja, maamiinoja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja, panssarivaunuja ja jopa taisteluhelikoptereita, joita hän ryhtyy myymään köyhiin kehitysmaihin Afrikassa. Kun Yuri yrittää myydä neuvostoliittolaisen Mil Mi-24 -helikopterin, hän kohtaa jälleen Jack Valentinen. Yuri kuitenkin onnistuu vakuuttamaan Valentinen siitä, että kopteri on tarkoitettu ”humanitaarisia tehtäviä” varten. Hän käyttää hyväkseen kansainvälisen oikeuden normistossa olevaa porsaanreikää, joka sallii sotilashelikopterin myynnin osissa (aseet irrotettuina).

Yurin menestyksestä kateellinen Simeon Weisz ilmestyy ja yrittää päästä Yurin ja Dimitrin yhteistyökumppaniksi, mutta molemmat miehet hylkäävät hänet. Pettynyt Weisz kuitenkin kostaa nöyryytyksensä tappamalla Dimitrin autopommilla. Setänsä menettänyt Yuri ryhtyy myymään aseita liberialaiselle sotaherralle ja diktaattorille André Baptistelle. Asekauppiaasta ja sotalordista tulee hyvät ystävykset, kunnes Baptiste järjestää Weiszin kidnappauksen. Baptiste käskee Yuria tappamaan Weiszin, mutta Yuri kieltäytyy ja Baptiste ampuu Weiszin Yurin kädessä olevalla pistoolilla. Yuri kuitenkin järkyttyy syvästi kilpailijansa väkivaltaisesta kuolemasta.

Weiszin kuoltua Yuri palaa takaisin Yhdysvaltoihin, mutta kotona Valentine on kertonut Avalle Yurin työstä asekauppiaana. Avan pyynnöstä Yuri lopettaa aseiden myymisen ja ryhtyy harjoittamaan laillisia liiketoimia, mutta lyhyessä ajassa hän turhautuu ankaraan myyntikilpailuun ja mataliin tuloihin. Puoli vuotta myöhemmin Baptiste saapuu New Yorkiin ja tapaa Yurin, jolta hän pyytää suurta asetilausta. Yuri lupautuu järjestämään asetilauksen entiselle ystävälleen ja ottaa Vitalyn jälleen yhteistyökumppanikseen. He matkustavat sisällissodan kouriin joutuneeseen Sierra Leoneen, jossa Baptiste tukee Revolutionary United Frontin sissijärjestöä.

Sierra Leonessa Yuri on myymässä RUF:lle aseita, kunnes Vitaly näkee sissien tappavan viattoman naisen ja lapsen. Kun Vitaly huomaa ruumiiden lähistöllä pienen kylän, hän varoittaa Yuria RUF:n aikeista koska hän ei tahdo sissien tappavan siviilejä veljensä myymillä aseilla. Yuri kuitenkin päättää myydä aseet, jolloin Vitaly käyttää käsikranaatteja tuhotakseen Yurin aserekan. Rekka räjähtää ja sissit ampuvat Vitalyn, minkä jälkeen Yuri saa vain puolet aseiden hinnasta ja sissit käyttävät aseita kyläisten tappamiseen. Yuri maksaa lääkärille luotien poistamisesta veljensä ruumiista ja kuljettaa Vitalyn jäännökset Yhdysvaltoihin, mutta lentoasemalla tulli huomaa yhden luodin ruumiissa ja Interpol pidättää hänet. Vitalyn kuoleman myötä sekä Yurin vanhemmat että Ava ja Nikolai hylkäävät hänet.

Jack Valentine kuulustelee Yuria ja kertoo, että hänet tuomitaan lukemattomista laittomista asekaupoista syytettynä elinkautiseen vankeusrangaistukseen, mutta Yuri tietää, ettei hän tule saamaan minkäänlaista tuomiota. Yuri nimittäin vapautetaan Yhdysvaltain presidentin käskystä syytteistä, koska oikeasti hän onkin vain yksi näkymättömämpi välikäsi Yhdysvaltojen harjoittamassa kansainvälisessä asekaupassa. Yuri päästetään vapaaksi, ja perheensä hylkäämänä hän jatkaa uraansa asekauppiaana tuntematta syyllisyyttä myymiensä aseiden aiheuttamista kuolemista.

Elokuva päättyy tekstiin, jonka mukaan Yuri Orlovin kaltaisia laittomista asekauppiasta huolimatta maailman viisi suurinta aseiden toimittajaa ovat Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Venäjä ja Kiina – kaikki edellä mainitut valtiot ovat Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Nicolas Cage    Yuri Orlov  
  Bridget Moynahan    Ava Fontaine Orlov  
  Ethan Hawke    Jack Valentine  
  Jared Leto   Vitaly Orlov  
  Eamonn Walker    André Baptiste vanhempi  
  Sammi Rotibi    André Baptiste nuorempi  
  Ian Holm    Simeon Weisz  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Lord of War.