Taisteluhelikopteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taisteluhelikopteri on sotilaskäyttöön tarkoitettu helikopteri, joka on suunniteltu ja varustettu hyökkäämään maakohteiden, kuten jalkaväen, panssarivaunujen ja rakennelmien, kimppuun. Taisteluhelikopterien pääasiallisena tehtävänä on tukea maajoukkoja ja tuhota viholliskeskittymät näiden puolustuslinjojen takana.

Ensimmäisenä maailmassa taisteluhelikoptereita käyttivät ranskalaiset, jotka Algerian itsenäisyyssodan aikana varustivat muutamia Bell 47 -helikoptereita konekivääreillä. Taisteluhelikoptereita kuitenkin käytettiin ensimmäistä kertaa laajamittaisesti Vietnamin sodassa, jossa yhdysvaltalaiset asensivat Bell UH-1 -koptereihinsa ohjuksia ja konetykkejä. Yksi ensimmäisistä varsinaisista taisteluhelikoptereista oli kuitenkin Lockheed Corporationin rakentama ja suunnittelema AH-56 Cheyenne, joskin projekti keskeytettiin budjettivajeen ja roottoriongelmien takia.

Vuonna 1967 Yhdysvaltain ilmavoimat otti käyttöönsä AH-1 Cobran, joka osoittautui hyvin tehokkaaksi ja menestyksekkääksi. Samoihin aikoihin neuvostoliittolaiset halusivat yhdistää taisteluhelikopterien ja kuljetushelikopterien ominaisuudet ja suunnittelivat Mil Mi-24:n, jolla oli merkittävä rooli Afganistanin sisällissodassa. 1970-luvulle mennessä taisteluhelikopterit olivat saavuttaneet vakituisen aseman sekä Yhdysvaltain että Neuvostoliiton ilmavoimissa. Vuonna 1972 Yhdysvaltain hallitus halusi korvata AH-1 Cobran ja järjesti viiden suurimman yhdysvaltalaisen ilmailualan yrityksen kanssa suunnittelukilpailun, jonka voitti silloisen Hughes Helicoptersin AH-64 Apache. Vuonna 1991 Yhdysvallat käytti Apache-koptereita Persianlahden sodassa, jossa ne ampuivat Yhdysvaltain ensimmäiset laukaukset.

Nykyisin taisteluhelikoptereiden määrä on lisääntynyt ja ne ovat levinneet useimpien valtioiden ilmavoimiin. Yhdysvaltain ja Venäjän ohella omia taisteluhelikoptereita ovat valmistaneet esimerkiksi Etelä-Afrikka ja Italia.

Suomessa taisteluhelikopterien ostamista puolustusvoimien käyttöön on harkittu useaan otteeseen, mutta tähän asti suunniteltuja ostoja ei ole toteutettu taloudellisista syistä.

Nykyisiä taisteluhelikoptereita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Mi-24
Nimi Valmistaja Valmistusmaa
AH-1Z Viper Bell  Yhdysvallat
AH-64 Apache Boeing  Yhdysvallat
Agusta A129 Mangusta AgustaWestland  Italia
Denel Rooivalk Denel Aerospace Systems  Etelä-Afrikka
Eurocopter Tiger Eurocopter Group  Ranska,  Saksa
Mil Mi-24 Mil  Venäjä
Mil Mi-28 Mil  Venäjä
Kamov Ka-50 Kamov  Venäjä
Kamov Ka-52 Kamov  Venäjä
WZ-10 Kiina  Kiina

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]