Leiki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leiki Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2000
Toimitusjohtaja Petrus Pennanen
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala tietotekniikka
Tuotteet Leiki Focus
Liikevaihto Nousua 2,0 milj. (2016)
Kotisivu www.leiki.com

Leiki Oy on suomalainen ohjelmistoalan yritys, joka tarjoaa patentoitua teknologiaa verkkosivustoille sisällön löytämiseen ja mainonnan kohdentamiseen. Teknologia perustuu yksityiskohtaiseen automaattiseen sisältöanalyysiin ja reaaliaikaiseen käyttäjän kiinnostusten oppimiseen. [1] Leikin asiakkaita ovat kustantajat, vähittäiskauppiaat ja mainosalan yritykset Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja Yhdysvaltain toimisto Piilaaksossa. Yrityksen on perustanut Petrus Pennanen Helsingissä vuonna 2000.[2][3]

Tuote[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön tuote on nimeltään Leiki Focus. Tuote liitetään johonkin verkkosivustoon. Sivustossa tuote toimii siten, että se näyttää sivuston käyttäjälle tätä kiinnostavaa sisältöä. Tuotteen avulla voidaan myös kohdentaa mainontaa ja mainoskampanjoita sivuston käyttäjille. Tuotteen ominaisuuksiin kuuluu, että se analysoi sivujen sisältöä. Voidakseen näyttää sisältöä ja mainoksia käyttäjälle tuote tarkkailee käyttäjän kiinnostuksen kohteita ja vertaa sivujen sisältöä niihin.[4][5]

Leiki on koko historiansa ajan kehittänyt Leiki Focus -tuotetta. Tuotteen kyky analysoida sisältöjä ja päätellä käyttäjien kiinnostuksia perustuu ontologiaan, jossa yli 2 miljoonaa sanayhdistelmää liittyy yli 100 000 kieliriippumattomaan käsitteeseen.lähde?

Asiakkaat ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa muun muassa Yleisradion[6][7], MTV:n, Alma Median, Talentumin[5] ja Allerin[8] verkkopalveluihin on kytketty Leikin järjestelmä. Yhdysvalloissa Leikin asiakkaisiin kuuluu maailman suurin sisällönsuositteluverkosto Outbrain[9].

Useisiin Suomen suurimpiin verkkopalveluihin kytketty Leikin palvelu seuraa jatkuvasti kaikkien kävijöiden selauskäyttäytymistä, päivittää sen perusteella kuhunkin selaimeen liittyvää reaaliaikaista kiinnostusprofiilia ja suosittelee todennäköisesti kiinnostavaa sisältöä sekä sivulla olevien aiheiden että käyttäjän kiinnostushistorian perusteella. Leikin tietokannoissa on lähes kaikkien suomalaisten selainten reaaliaikaiset kiinnostustiedot. Leikin seuranta on anonyymiä ja sen voi halutessaan kytkeä pois[10].

Yrityksen tarjoamat suositteluelementit löytää suomalaisten mediayhtiöiden palveluista kuten yle.fi, iltalehti.fi, mtv.fi ja suomi24.fi esimerkiksi otsikoiden "Poimintoja Ylen sisällöstä", "Lisää aiheesta" ja "Suosittelemme" alta.[11][12] Tyypillisesti palveluiden etusivuilla elementit suosittelevat sisältöjä käyttäjän kiinnostushistorian perusteella, ja artikkelisivuilla suositellaan kyseisen artikkelin aiheisiin liittyvää sisältöä. Tarkoituksena on saada käyttäjä löytämään kiinnostava sisältö sekä saman palvelun sisältä että muista mediayhtiön palveluista ilman tarvetta käyttää hakukonetta[13].

Julkisella sektorilla Leikiä käyttää Ympäristöministeriön Tarkkailija-palvelu, johon Leiki integroi kaikkien Suomen kuntien ja useimpien ministeriöiden artikkelit, dokumentit ja muut verkossa näkyvät sisällöt[14][15][16]. Palvelu mahdollistaa tiedon hakemisen tiettyyn paikkaan ja aiheeseen liittyen niin että monimerkityksellisten sanojen kuten "Vesijärvi" tai "Kallio" oikea merkitys selvitetään ja haku kohdistetaan siihen. Palvelu tarjoaa myös suositteluelementin, jolla julkishallinnon sisällöt voidaan yhdistää toisiinsa organisaatiorajojen yli.[17]

Vähittäiskaupan puolella Leikin asiakkaisiin kuuluvat Keskon suomalaiset verkkopalvelut.[18]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2005 Red Herring Top 100 European technology companies;[19] 2007 European ICT Prize;[20] 2007 UK Newspaper Awards, Most Innovative Technology[21] for Financial Times Mobile News Reader;[22] 2008 Vuoden Mediainnovaatio[23], 2015 Good Practice for Environmental Information, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights [24]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.leiki.com/company
 2. http://www.leiki.com/company/personal-story
 3. Leiki löysi kaasun rattia kääntämällä IT Viikko.
 4. http://www.leiki.com/technology
 5. a b http://www.gomonews.com/talentum-chooses-leiki-focus-dynamic-linking-for-information-and-advertisers/ (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. National Broadcaster Extends Leiki Smart Services to All Sites Leiki News.
 7. News Watchdog App Delivers Personalized News Leiki News.
 8. Aller uudisti datamyyntikonseptinsa - rikkoo perinteitä marmai.fi.
 9. http://www.leiki.com/leiki-and-outbrain-partner
 10. Leiki Privacy leiki.com.
 11. Areena suosittelee Yle Areena blogi.
 12. Julkishallinnon palvelujen ja sisältöjen yhdistäminen – teoriaa vai käytäntöä? SADe-ohjelman blogi.
 13. Yhtyneet motorisoi personoitua mainontaa IT Viikko.
 14. Tarkkailija vahtii asuinympäristöä puolestasi Paikkatietoikkuna.
 15. Yhdistetään Suomen julkishallinto! Petrus Pennasen blogi.
 16. Tarkkaile elinympäristöäsi uuden sähköisen palvelun avulla Suomen Ympäristökeskus. Arkistoitu 5.3.2016.
 17. What is happening in your local environment? Stay tuned by using Leiki’s SmartSearch in the Observer Service Leiki News.
 18. Kesko – The User-Centric Retailer Leiki case study.
 19. http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=66&news_id=200510305
 20. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-07-339_en.htm
 21. http://www.newspaperawards.co.uk/default.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
 22. http://www.ft.com/servicestools/newstracking/ftmobile
 23. http://www.marmai.fi/uutiset/leiki+teki+vuoden+mediainnovaation/a2104537Leiki teki vuoden mediainnovaation Markkinointi ja Mainonta.
 24. http://www.leiki.com/leikis-observer-service-chosen-by-united-nations-as-a-leading-tool-for-environmental-information

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]