Leighton Meester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leighton Meester
Leighton Meester Chanelin SoHon liikkeen avajaisissa vuonna 2010.
Leighton Meester Chanelin SoHon liikkeen avajaisissa vuonna 2010.
Henkilötiedot
Koko nimi Leighton Marissa Meester
Syntynyt9. huhtikuuta 1986 (ikä 37)
Fort Worth, Texas, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, laulaja, malli
Puoliso Adam Brody (2014–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit Blair Waldorf
(Gossip Girl)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Leighton Marissa Meester (s. 9. huhtikuuta 1986[1] Fort Worth, Texas, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja-lauluntekijä ja malli. Hänen tunnetuin roolinsa on vilpillinen seurapiirityttö Blair Waldorf televisiosarjassa Gossip Girl (2007–2012).

Meester on näytellyt myös elokuvissa kuten The Roommate, The Oranges ja Monte Carlo, jotka kaikki ilmestyivät vuonna 2011. Vuonna 2014 hän teki Broadway-debyyttinsä näytelmässä Hiiriä ja ihmisiä.

Näyttelemisen lisäksi Meester on julkaissut musiikkia. Vuonna 2009 hän oli mukana Cobra Starshipin kappaleella ”Good Girls Go Bad”, joka pääsi Billboard Hot 100 -listan kärkikymmenikköön. Samana vuonna Meester julkaisi debyyttisinglensä ”Somebody to Love” Universal Republicin kautta. Hän julkaisi myös omakustanteisen debyyttialbuminsa Heartstrings vuonna 2014.

Vaatevalmistaja Reebok valitsi Meesterin uuden jalkinemalliston keulakuvaksi maaliskuussa 2009.[2] Hän on tehnyt mallintöitä myös muotivalmistajille kuten Jimmy Choo, Naf Naf ja Vera Wang sekä tuotemerkeille Sunsilk, Herbal Essences ja Biotherm.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leighton Meester syntyi liittovaltion vankilan sairaalassa Fort Worthissa, Texasissa. Hänen isänsä on Douglas Jay Meester ja äiti Constance Lynn Haas, joka oli vankilassa osallistuttuaan Jamaikalta Yhdysvaltoihin huumeita vieneeseen salakuljetusrenkaaseen. Hän sai hoitaa tytärtään kolme kuukautta ennen kuin palasi vankilaan suorittamaan loput rangaistuksestaan. Meesterillä on isoveli Douglas Logan (s. 1983) ja pikkuveli Alexander (s. 1994).[3] Meester on sanonut vanhempiensa antaneen hänelle normaalin kasvatuksen. Heidän rikollisesta taustastaan huolimatta he ovat hyviä ihmisiä, mikä on puolestaan tehnyt Meesteristä avoimemman ja suvaitsevaisemman.[4]

Meester kasvoi Marco Islandilla Floridassa, jossa hän osallistui kirkon kuoroon ja näytelmiin paikallisessa leikkikerhossa. Hänen vanhempansa erosivat vuonna 1992. Meester muutti kymmenvuotiaana New Yorkiin äitinsä kanssa. Hän kävi Professional Children’s School -koulua ja pääsi Wilhelmina Models-mallitoimiston listoille. Hänen ensimmäinen mallintyönsä oli Ralph Laurenin mainoskampanjassa. Lisäksi hän työskenteli entisen valokuvaaja Sofia Coppolan kanssa. Meester esiintyi myös Tamagotchin ja Clearasilin mainoksissa sekä Limited Toon mallina yhdessä Amanda Seyfriedin kanssa.

Televisiossa Meester debytoi vuonna 1999 Kova laki -sarjan jaksossa, jossa hän näytteli murhatun ystävää. Hän muutti 14-vuotiaana Los Angelesiin etsimään vakinaisempia rooleja. Hän kävi Hollywood High Schoolia ja Beverly Hills High Schoolia. Sen jälkeen hän siirtyi pieneen yksityiskouluun Havaijille ja valmistui vuoden tavallista aikaisemmin.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meester alkoi Los Angelesiin muuton jälkeen saada yhä enemmän rooleja paitsi televisiosta, myös elokuvista. Ensimmäisen suuren roolinsa hän teki elokuvassa Hirttäjän kirous vuonna 2001. Tämän lisäksi hän näytteli sivurooleja muun muassa sarjoissa Teinitytön kasvatusopas, Seitsemäs taivas, Veronica Mars ja 24. Vuonna 2005 Meester kiinnitettiin vakituiseen rooliin lyhytikäiseksi jääneessä televisiosarjassa Surface. Hän näytteli myös Housen kahdessa jaksossa tohtori Houseen ihastunutta nuorta tyttöä. Meester näytteli pääosaa vuonna 2007 ilmestyneessä kauhuelokuvassa Drive-Thru.

Vuonna 2007 Meester sai pääroolin The CW-kanavan draamasarjasta Gossip Girl, joka perustuu Cecily von Ziegesarin samannimiseen kirjasarjaan. Sarjassa seurataan New Yorkin Upper East Siden eliittinuorison skandaalintäyteistä elämää. Sarjasta tuli välitön menestys; näyttelijöistä Meesterin roolisuoritus sai parhaat arvostelut, ja sitä pidettiin hänen läpimurtoroolinaan. Hänen näyttelemänsä hemmoteltu yläluokan tyttö Blair Waldorf oli koko sarjan kehutuin hahmo, ja myös tämän käyttämät asut saivat huomiota. Gossip Girlin ohessa Meester teki sivuosia elokuvissa, kuten Date Night (2010) ja Kaukorakkautta (2010). Suuremman roolin hän sai draamaelokuvasta Country Strong, jossa näyttelivät myös Gwyneth Paltrow ja Garrett Hedlund. Arvostelijat kehuivat Meesterin suoritusta.

Vuonna 2011 Meester näytteli kaikkiaan kolmessa elokuvassa. Rikostrillerissä The Roommate hänen roolinsa oli pakkomielteinen ja bipolaarinen Rebecca. Itse elokuva sai huonot arvostelut, mutta Meesterin roolisuoritus sai kehuja. Samana vuonna ilmestyneessä Monte Carlo -elokuvassa Meester näytteli Selena Gomezin esittämän päähenkilön siskoa. Erään arvostelijan mielestä hän pystyi varastamaan show’n pääosien näyttelijöiltä. Lisäksi Meester näytteli indie-elokuvassa The Oranges yhdessä Hugh Laurien ja Adam Brodyn kanssa. Hänen suorituksensa sai jälleen positiiviset arviot, ja mm. San Francisco Chronicle kirjoitti: ”hän [Meester] onnistuu sisällyttämään 24-vuotiaaseen naiseen kaiken houkuttelevan ja hälyttävän.”[5]

Laulajan ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Meester allekirjoitti levytyssopimuksen Universal Republicin kanssa. Tulevalta albumilta vuosi julkisuuteen kappale ”Body Control”, joka sai fanien keskuudessa hyvän vastaanoton. Meesterin ensimmäinen single ”Somebody to Love” (ft. Robin Thicke) soi radiossa ensimmäisen kerran lokakuussa 2009.

Meester laulaa Cobra Starshipin kappaleessa ”Good Girls Go Bad”, joka on yhtyeen ensimmäinen single albumilta Hot Mess (2009). Hän on myös nauhoittanut joululaulun ”Christmas” levylle A Very Special Christmas vol.7 vuonna 2009.

Lokakuussa 2014 Meester julkaisi Heartstrings -albumin.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meesterin äiti Constance haastoi hänet oikeuteen vuonna 2011. Taustalla oli väite, jonka mukaan hänen äitinsä olisi kavaltanut omaan käyttöönsä rahat, jotka Meester oli lähettänyt veljensä Alexanderin sairaalakuluja varten. Äiti nosti kanteen pahoinpitelystään. Hän väitti Leightonin lyöneen häntä pullolla päähän rajun riidan päätteeksi joulukuussa 2010.[6]

Meester seurusteli näyttelijä Sebastian Stanin kanssa 2008–2010. Gossip Girlin päätyttyä vuonna 2012 hän muutti New Yorkista takaisin Los Angelesiin. Marraskuussa 2013 hän kihlautui näyttelijä Adam Brodyn kanssa. Pari oli tavannut kolme vuotta aiemmin kuvatessaan yhdessä The Oranges -elokuvaa. Meester ja Brody avioituivat yksityisessä seremoniassa helmikuussa 2014.[7] Pariskunnan esikoistytär Arlo Day syntyi elokuussa 2015 ja poika 2020.[8][9]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2003 Hirttäjän kirous Hangman's Curse Elisha Springfield
2006 Flourish Flourish Lucy Covner
2007 Drive-Thru Drive-Thru Mackenzie Carpenter
Remember the Daze Remember the Daze Tori
The Haunting of Sorority Row The Haunting of Sorority Row Samantha Willows
2008 Killer Movie Killer Movie Jaynie Hansen
2010 Date Night Date Night Katy
Kaukorakkautta Going the Distance Amy
Country Strong Country Strong Chiles Stanton
2011 The Roommate The Roommate Rebecca Evans
Monte Carlo Monte Carlo Mary Margaret ”Meg” Kelly
The Oranges The Oranges Nina Ostroff
2012 That's My Boy That's My Boy Jamie Martin
2014 Life Partners Life Partners Sasha Weiss
By the Gun By the Gun Ali Matazano
The Judge The Judge Carla Powell
Like Sunday, Like Rain Like Sunday, Like Rain Eleanor Logan
2019 Brothers in Arms Semper Fi Clara
2022 The Weekend Away The Weekend Away Beth
Isäni on lohikäärme My Father’s Dragon Sasha-tiikeri (äänirooli)
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1999 Kova laki Law & Order Alyssa Turner ”Disciple”
2001 Käytäväpeliä Boston Public Sarah Breen ”Chapter Twenty-Eight”
2002 Vielä kerran Once and Again Amanda ”Gardenia”
Family Affair Family Affair Irene ”No Small Parts”
2003 Tarzan Tarzan Nicki Porter
2004 Yli synkän virran Crossing Jordan Marie Strand ”Missing Pieces”
Seitsemäs taivas 7th Heaven Kendall
Aloha Havaiji North Shore Veronica Farrell pilottijakso
2004, 2008 Entourage Entourage Justine Chapin
2005 24 24 Debbie Pendleton 4 jaksoa
Veronica Mars Veronica Mars Carrie Bishop
Teinitytön kasvatusopas 8 Simple Rules Nikki Alcott ”The After Party”
2005–2006 Surface Surface Savannah Barnett 12 jaksoa
2006 Hirviöallergiaa Monster Allergy Poppy (ääni) ”House of Monsters”
Num3rot Numbers Karen Camden ”Dark Matter”
House House M.D. Ali Johnson
2007 C.S.I. Miami CSI: Miami Heather Crowley ”Broken Home”
Shark Shark Megan
2007–2012 Gossip Girl Gossip Girl Blair Waldorf 121 jaksoa
2017 Making History Making History Deborah Revere 9 jaksoa
2018 The Last Man on Earth The Last Man on Earth Zoe ”Karl”
2018–2020 Single Parents Single Parents Angie D’Amato 45 jaksoa
2019, 2022 The Orville The Orville Laura Huggins
2022– How I Met Your Father How I Met Your Father Meredith
Teatteri
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Esityspaikka
2014 Hiiriä ja ihmisiä Of Mice and Men Curleyn vaimo Longacre Theatre

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leighton Meester. Ethnic celebs. Viitattu 23.3.2016.
  2. Gossip Girlin emäjuonittelija Reebokin keulakuvaksi Markkinointi & Mainonta. 24.3.2009. Viitattu 24.3.2009.
  3. "'Gossip Girl' Leighton Meester Born in Jail" Fox News. 26.9.2008. Viitattu 16.9.2018. (englanniksi)
  4. Bartolomeo, Joey: Leighton Meester Likes Her Men 'Dark and Bad' People.com. 28.1.2009. (englanniksi)
  5. LaSalle, Mick: The Oranges' review: Unexpected San Francisco Chronicle. 4.10.2012. Viitattu 5.6.2017. (englanniksi)
  6. Gossip Girl -tähdellä raju oikeustaistelu äitinsä kanssa Iltalehti. 27.7.2011. iltalehti.fi. Viitattu 16.9.2018.
  7. "Leighton Meester, Adam Brody Married in Secret Wedding!" US Weekly. 18.2.2014. Viitattu 22.1.2017. (englanniksi)
  8. Leon, Anya; Jordan Julie: "Adam Brody and Leighton Meester Welcome Daughter Arlo Day" People. 24.9.2015. Arkistoitu 13.7.2017. Viitattu 22.1.2017.
  9. Näyttelijäpari Leighton Meester ja Adam Brody saivat lapsen: ”Hän on aivan unelma” Iltalehti. 11.9.2020. Viitattu 10.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]