The Oranges

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Oranges (suom. ”Oranget”) on yleisesti käytössä oleva epävirallinen yhteisnimitys Essexin piirikunnassa, New Jerseyssä sijaitseville neljälle kunnalle, joiden kaikkien nimessä on sana Orange. Kunnat ovat Orange, East Orange, South Orange ja West Orange. Kolme viimeksi mainittua ovat syntyneet irtautumalla ensimmäisestä, joka on saanut nimensä Vilhelm I Oranialaisen (engl. William of Orange) mukaan.

Thomas Edisonin tehdas West Orangessa

Orange kuului alun perin osana Newarkiin; silloin siitä käytettiin nimeä Newark Mountains. 7. kesäkuuta 1780 Newark Mountainsin asukkaille järjestettiin virallinen äänestys, jossa alueen nimeksi päätettiin vaihtaa Orange.[1] Tuolloin suuri osa alueen väestöstä tavoitteli irtautumista Newarkista. Orange kuitenkin sai itsenäisen kunnan oikeudet vasta 27. marraskuuta 1806. Kaupungiksi se järjestäytyi 31. tammikuuta 1860. Lähes heti se alkoi jakautua pienempiin osiin lähinnä siksi, etteivät asukkaat päässeet keskenään sopuun siitä, kuinka julkisten palveluiden rahoitus tulisi järjestää. South Orange itsenäistyi Orangesta 26. tammikuuta 1861, Fairmount (joka myöhemmin liitettiin osaksi West Orangea) 11. maaliskuuta 1862, East Orange 4. maaliskuuta 1863 ja West Orange (johon samalla liittyi Fairmount) 14. maaliskuuta 1863.

Nykyään Oranget eroavat paljon toisistaan. Kaikki neljä kuntaa tosin kuuluvat osavaltionsa varakkaimpiin, mutta Orange ja East Orange ovat melko kaupunkimaisia ja työväenluokkaisia, kun taas South Orange ja West Orange ovat säilyneet esikaupunkimaisina. Orangen ja East Orangen väestö on pääosin afroamerikkalaisia; south- ja westorangelaisista taas suurin osa on valkoihoisia. Vaikka alueen kunnat ovat virallisesti itsenäisiä eikä niillä ole yhteistä hallintoa (muutoin kuin piirikunnallisella tasolla), niistä monissa yhteyksissä, esimerkiksi tienviitoissa, käytetään epävirallista yhteisnimeään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pierson, David Lawrence: History of the Oranges to 1921: Reviewing the Rise, Development and Progress of an Influential Community - Volume 1. Lewis Historical Publishing Company (New York, 1922), OCLC 3884577. Luku XXIX: The Name Orange Adopted, s. 155. (Google Books)