Laukaansuu
Laukaansuu eli Ust-Luga[1][2] (ven. Усть-Лу́га, Ust-Luga) on taajama ja kunta Leningradin alueen Jaaman piirissä Venäjällä. Taajama sijaitsee Laukaanjoen alajuoksulla, lähellä Suomenlahtea. Sen osia ovat Lenryba (ven. Ленрыба), Lesnoi (Лесной), Ostrov (Остров) ja Sudoverf (Судоверфь). Kaikkiaan taajamassa on noin 2 400 asukasta.
Laukaansuusta on rautatieyhteys Kattilan kautta Pietariin ja Veimariin. Kalanjalostusteollisuus on alueen merkittävä työllistäjä.
Laukaansuun kunta käsittää Laukaanjoen alajuoksun lisäksi sen länsipuolella sijaitsevan Kurkolanniemen. Kuntaan kuuluvat kylät: Hakaja, Joenperä, Kaipaala, Kiiskala, Kirjamo, Konnu, Luutsa, Pärspää, Rajo (Межники, Mežniki) ja Vipiä sekä Kurkulan, Preobraženkan (Преображенка) ja Laukaansuun aseman asutukset. Yhteensä kunnassa on noin 2 900 asukasta.
Varsinainen Laukaansuun kylä, Ostrov, mainitaan ensimmäisen kerran Novgorodin Vatjan viidenneksen verokirjassa vuonna 1499/1500. Kunta on inkerinsuomalaisten, inkerikkojen ja vatjalaisten perinteistä asuinaluetta. Nykyään venäläisiä on 81 % väestöstä. Suomalaisia asuu Hakajan, Kiiskalan, Kirjamon, Konnun ja Vipiän kylissä sekä Laukaansuun taajamassa. Vipiän kylässä pidetään inkerinsuomalaiset kyläjuhlat elokuussa.[3] Inkerikkoja on Pärspäässä, ja Joenperän ja Luutsan kylissä puhutaan vielä inkeroisvaikutteista vatjan kieltä.
Kunnassa sijaitsee Kurkolanniemen rauhoitusalue. Joenperässä on ortodoksinen kirkko ja Konnun kylässä luterilainen rukoushuone. Suurin osa alueesta on rajavyöhykettä, jolle pääsyyn tarvitaan lupa.
Kunnan päämies on Eino Säkki, kuntahallinnon päämies Vladimir Zjabkin.[4]
Satama
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Laukaansuun satama
Laukaansuun satama on yksi Venäjän tärkeimpiä satamia. Laukaansuun satamassa työskentelee nykyään noin 2 500 henkeä. Vuoteen 2015 mennessä työntekijämäärän odotetaan kasvavan 10 000:een. Työntekijöitä varten sataman tytäryhtiö OAO Portžilstroi rakentaa uuden kaupungin Laukaansuun taajaman ja Joenperän kylän alueelle. Suunnitelmien mukaan kaupungin asukasluku on 12 500 henkeä vuonna 2010 ja 34 500 vuonna 2025. Alkuperäisväestön odotetaan tuolloin muodostavan vain 7 % kaupungin asukasmäärästä. Laukaansuun kunnanvaltuusto hyväksyi uuden kaupungin yleissuunnitelman marraskuussa 2007.[5]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ http://kaino.kotus.fi/eksonyymit/index.php?a=listaus&hakunimi=Laukaansuu
- ↑ EKI kohanimeandmebaasi eki.ee. Viitattu 16.10.2015.
- ↑ http://www.inkeri.spb.ru/ (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Leningradin alueen paikallishallinto 1.1.2008 lenobl.ru. Viitattu 25.8.2008. (venäjäksi)
- ↑ Artikkeli Laukaansuun sataman sivustolla ust-luga.ru. Arkistoitu 9.6.2008. Viitattu 8.8.2008. (venäjäksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Laukaansuun kunnan sivusto (Arkistoitu – Internet Archive) (venäjäksi)
- Laukaansuun kunta Leningradin alueen sivustolla (venäjäksi)
- Laukaansuun kunta Jaaman piirin sivustolla (Arkistoitu – Internet Archive) (venäjäksi)
- Laukaansuu Leningradin alueen kulttuuri -tietosanakirjassa[vanhentunut linkki] (venäjäksi)