Koordinaatit: 59°42′N, 28°9′E

Kurkolanniemen rauhoitusalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurkolanniemen rauhoitusalue
Sijainti
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Кургальский заказник
Tyyppi
Perustettu
Kartta
Pärspäänjärveä Kurkolanniemen rauhoitusalueella.

Kurkolanniemen rauhoitusalue (ven. Кургальский заказник, Kurgalski zakaznik) on aluetason luonnonsuojelualue Leningradin alueen Jaaman piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Kurkolanniemellä Suomenlahden etelärannalla Narvanlahden ja Laukaanlahden välissä. Rauhoitusalueen keskellä on kanavalla Suomenlahteen yhdistetty Pärspäänjärvi ja sen eteläpuolella kirkasvetinen Valkeajärvi. Pohjoisessa on matala ja rikkonainen Kurkolanniemen riutta (ven. Кургальский риф, Kurgalski rif). Koko alueen pinta-ala on 60 000 hehtaaria, josta 38 000 hehtaaria on Suomenlahden vesialuetta ja 848 hehtaaria järviä. Läheisin suurempi asutuskeskus on Laukaansuun taajama.

Rauhoitusalue on perustettu vuonna 2000. Sitä hallinnoivat Leningradin aluehallitus ja LOGU ”Rakovyje ozjora” (ven. ЛОГУ «Раковые озёра»). Rauhoitusalueen tavoitteena on Suomenlahden etelärannan luonnonmaiseman, luonnontilaisten metsien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä harvinaisten kasvi- ja eläinlajien, vesilintujen pesimä- ja levähdyspaikkojen ja hylkeiden elinympäristön suojelu. Kurkolanniemi on pohjoisimpia alueita, joilla tammi ja monet muut lehtipuut kasvavat luonnontilaisina. Kasvi- ja eläinmaailma on poikkeuksellisen monipuolinen ja asutus vähäistä.

Kurkolanniemelle ja Suomenlahden ulkosaarille on jo pitkään suunniteltu Inkerinmaan luonnonpuistoa. Viime aikoina suunnitelmat eivät kuitenkaan ole edenneet. Ympäristöaktivistit pitävät tähän syynä Suomenlahden vesialueilla harjoitettavaa mangaaniesiintymien hyödyntämistä.[1] Rauhoitusalueella suoritetut laittomat metsänhakkuut ovat herättäneet runsaasti huomiota.

Kurkolanniemi on rajavyöhykettä, jolle pääsyyn tarvitaan lupa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artikkeli Sankt-Peterburgskije vedomosti -lehdessä spbvedomosti.ru. 21.2.2008. Viitattu 9.8.2008. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kurkolanniemen rauhoitusalue.