Kuolema Niilillä (vuoden 2022 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolema Niilillä
Death on the Nile
Ohjaaja Kenneth Branagh
Käsikirjoittaja Michael Green
Perustuu Agatha Christien romaaniin
Kuolema Niilillä
Tuottaja
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Haris Zambarloukos
Leikkaaja Úna Ní Dhonghaíle
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä 20th Century Studios
Ensi-ilta
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 miljoonaa dollaria
Tuotto 136 miljoonaa dollaria
Edeltäjä Idän pikajunan arvoitus
Seuraaja Venetsian aaveet
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuolema Niilillä (engl. Death on the Nile) on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut mysteerielokuva, jonka on ohjannut Kenneth Branagh. Se perustuu Agatha Christien vuonna 1940 julkaistuun samannimiseen romaaniin, jonka on sovittanut käsikirjoitukseksi Michael Green. Se on jatko-osa vuoden 2017 elokuvalle Idän pikajunan arvoitus. Branagh esittää pääosassa etsivä Hercule Poirot’ta. Muissa keskeisissä rooleissa ovat Tom Bateman, Annette Bening, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders ja Letitia Wright.

Elokuvan ensi-iltapäivämäärää on siirretty kolmesti koronaviruspandemian vuoksi.[1] Elokuvan maailmanensi-ilta oli Ranskassa ja Etelä-Koreassa 9. helmikuuta 2022.[2][3] Elokuvateattereihin se ilmestyi 11. helmikuuta 2022.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä maailmansodassa nuori Hercule Poirot keksii strategian, jolla Ympärysvallat onnistuvat valtaamaan takaisin Keskusvaltojen valtaaman sillan. Hän ei kuitenkaan onnistu pelastamaan komppaniansa kapteenia räjähdeansalta, joka myös vammauttaa Poirot’n kasvot. Hänen rakastajattarensa ja sairaanhoitajansa Katherine kehottaa häntä kasvattamaan viikset arpien peittämiseksi. Vuonna 1937 Poirot käy Lontoossa klubilla, missä jazz-laulaja Salome Otterbourne esiintyy. Poirot todistaa myös kuinka Jacqueline ”Jackie” de Bellefort esittelee sulhasensa Simon Doylen ystävälleen Linnet Ridgewaylle, toivoen, että Linnet palkkaisi Simonin huolehtimaan tiluksistaan.

Kuusi viikkoa myöhemmin Poirot on lomalla Egyptissä, missä hän tapaa ystävänsä Boucin ja tämän äidin, Euphemian. Bouc ja Euphemia ovat Egyptissä juhlimassa vastavihittyjen Linnetin ja Simonin kuherruskuukautta. Juhliin ovat osallistuneet myös Linnetin palvelija Louise Bourget, Salome Otterbourne, Salomen veljentytär Rosalie, Linnetin kummitäti Marie van Schuyler, van Schulyerin hoitaja Bowers, Linnetin serkku ja asianajaja Andrew Katchadourian, sekä Linnetin entinen kihlattu, tohtori Linus Windlesham. Jackie oli kuitenkin seurannut Linnetiä ja Simonia Egyptiin toivoen saavansa Simonin takaisin itselleen, jolloin pariskunta pyytää Poirot’ta tarkkailemaan Jackieä.

Paetakseen Jackieltä Simon varaa risteilyn Niilin halki S. S. Karnak -siipirataslaivalla. Linnet tunnustaa Poirot’lle, ettei luota yhteenkään juhlavieraista. Bouc puolestaan tunnustaa tapailevansa Rosalieta, mutta ei ole saanut äidiltään siunausta. Poirot itse alkaa osoittaa kiinnostusta Salomeen. Karnakin pysähtyessä Abu Simbeliin, joku yrittää pudottaa kivenlohkareen Linnetin ja Simonin päälle. Vieraiden palatessa hiekkamyrskyn vuoksi Karnakille, Jackie oli noussut kyytiin matkustajaksi. Linnet ja Simon päättävät, että palaisivat seuraavana aamuna Englantiin. Yrittäessään kehottaa Jackietä jättämään pariskunnan rauhaan, Poirot kertoo Katherinestä, joka oli kuollut sodan jälkeen mörssärin tappamana, minkä vuoksi Poirot ei ollut pitkään aikaan rakastanut ketään. Linnetin mentyä hyttiinsä nukkumaan, Simon haukkuu Jackien, joka ampuu häntä 22-kaliiperisella aseella jalkaan. Bouc ja Rosalie vievät katuvan ja hysteerisen Jackien rauhoittumaan Bowersin hyttiin, kun taas Windlesham hoitaa Simonin haavan.

Aamulla Louise huomaa, että Linnetiä on ammuttu päähän, ja että tämän arvokas jalokiviriipus on varastettu. Poirot, Simon ja Bouc kuulustelevat juhlavieraita. Jackie on syytön, koska Bowers piti häntä silmällä koko yön. Hänen aseensa löytyy joen pohjasta käärittynä van Schuylerin huiviin. Kuulusteluissa paljastuu, että jokainen epäilty kantoi kaunaa Linnetille:

  • Louisen oli tarkoitus mennä naimisiin ja erota Linnetin palveluksesta, mutta Linnet oli lahjonut miehen jättämään Louisen.
  • Windelsham oli kihloissa Linnetin kanssa, ennen kuin tämä jätti hänet Simonin takia. Hän paljastuu lordiksi, joka oli luopunut aatelistittelistään ryhtyäkseen lääkäriksi.
  • Andrew oli huijannut Linnetiltä rahaa hämärillä sopimuksilla. Andrew’n hallusta löytyy myös 42 kaliiperin ase.
  • Bowers oli varakkaasta suvusta, joka oli menettänyt omaisuutensa suuressa lamassa.
  • Van Schuyler oli Linnetin alkuperäinen perijä. Hän ja Bowers olivat myös salaa rakastavaisia.
  • Linnet oli vuosia sitten suhtautunut rasistisesti Salomeen ja Rosalieen. Salomen hallusta löytyy samanlainen ase kuin Jackiellä.
  • Euphemia ei pitänyt Rosaliesta ja syytti Linnetiä tämän esittelemisestä Boucille. Lisäksi Linnetin varastettu jalokiviriipus Euphemian hytistä.

Poirot tunnustaa, ettei ollut oikeasti Egyptissä lomalla, vaan Euphemian pyynnöstä tutkimassa Rosalien taustoja. Poirot toteaa Rosalien luotettavaksi kumppaniksi Boucille, mutta Rosalie on paljastuksesta vihainen, eikä Euphemia vieläkään anna hänelle ja Boucille siunaustaan. Myöhemmin Louise löytyy kuolleena. Hänen kurkkunsa oli viilletty auki Windleshamilta varastetulla skalpellilla. Poirot ja Simon kuulustelevat myös Boucia, jonka Poirot uskoi nähneen Linnetin ruumiin jo aikaisemmin. Bouc oli myös varastanut Linnetin riipuksen ja yrittänyt lavastaa Euphemian, jotta hän ja Rosalie eivät tarvitsisi tämän siunausta. Bouc oli myös nähnyt Louisen yrittäneen kiristää murhaajalta rahaa. Mutta ennen kuin Bouc ehtii paljastaa murhaajan henkilöllisyyden, tämä ampuu hänet etäältä. Poirot ei saa ampujaa kiinni, mutta löytää Andrew’n aseen.

Lukittuaan juhlavieraat Karnakin baariin, Poirot paljastaa päätelleensä, että Andrew oli epätoivoisena tönäissyt lohkareen Simonia ja Linnetiä kohti. Mutta Andrew ei murhannut Linnetiä, vaan Simon, joka oli toteuttanut murhan Jackien suunnittelemana. Simon ja Jackie olivat oikeasti yhä rakastavaisia ja murhanneet Linnetin, jotta Simon voisi periä tämän omaisuuden. Jackie oli ampunut pelkän paukkupanoksen ja Simon lavastanut ampumahaavan Euphemialta varastetulla punaisella maalilla. Kun Bouc ja Rosalie olivat viemässä Jackietä Bowersin luokse, Simon oli käynyt ampumassa Jackien aseella Linnetin, ja sen jälkeen ampunut jalkaansa oikean ampumahaavan käyttäen van Schuylerin huivia iskunvaimentimena ennen Windleshamin saapumista. Jackie puolestaan oli se, joka tappoi Louisen ja Boucin. Poirot ja Salome uhkailevat murhaajia aseilla, kun Simon yrittää paeta, mutta Jackie ampuu samalla luodilla sekä Simonin että itsensä. Kuusi kuukautta myöhemmin Poirot on ajanut viiksensä ja mennyt jälleen klubille katsomaan Salomen esitystä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kenneth Branagh  Hercule Poirot  
 Tom Bateman  Bouc  
 Annette Bening  Euphemia Bouc  
 Russell Brand  Linus Windlesham  
 Ali Fazal  Andrew Katchadourian  
 Dawn French  rouva Bowers  
 Gal Gadot  Linnet Ridgeway-Doyle  
 Armie Hammer  Simon Doyle  
 Rose Leslie  Louise Bourget  
 Emma Mackey  Jacqueline ”Jackie” de Bellefort  
 Sophie Okonedo  Salome Otterbourne  
 Jennifer Saunders  Marie van Schuyler  
 Letitia Wright  Rosalie Otterbourne  
 Susannah Fielding  Katherine  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [5]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
2/5 tähteä [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McClintock, Pamela: ‘Free Guy,' 'Death on the Nile' Sail Out of 2020 Amid Ongoing COVID-19 Crisis The Hollywood Reporter. 5.11.2020. Viitattu 6.11.2020. (englanniksi)
  2. DEATH ON THE NILE BY KENNETH BRANAGH: NEW RELEASE DATE Sortiraparis.com. 7.2.2022. Viitattu 11.2.2022. (englanniksi)
  3. Will “Death On The Nile” Stream On Netflix, HBO Max Or Disney+? Fossbytes. 8.2.2022. Viitattu 11.2.2022. (englanniksi)
  4. Davis, Erik: Erik Davis on Twitter Twitter. 23.3.2021. Viitattu 23.3.2021. (englanniksi)
  5. Avola, Pertti: Kohtalokas jokiristeily 1930-luvun Niilillä. Helsingin Sanomat, 11.2.2022, s. B 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.2.2022.
  6. Moliis-Mellberg, Martina: Morden, mustaschen och Hammers kannibalism. Hufvudstadsbladet, 11.2.2022, s. 22–23. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 26.2.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]