Kroukoto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kroukoto

Kroukoto

Koordinaatit: 12°36′24″N, 10°24′13″W

Valtio Mali
Alue Kayesin alue
Piiri Kéniéban piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Väkiluku (2009) 10 300
Kroukoto (myös Kouroukoto) on maalaiskunta ja sen keskuskylä Kayesin alueen Kéniéban piirissä Malissa. Se sijaitsee piirin kaakkoisosassa 123 kilometriä Kéniébasta itään. Kunnassa on 10 300 ja keskuskylässä 1 600 asukasta (vuonna 2009)[1].

Kroukoton kunta rajoittuu etelässä Kéniéban piirin Sagalon, lännessä Faraban, Guenegorén ja Bayen, pohjoisessa Bafoulabén piirin Koundianin ja Bamafélén sekä idässä Kitan piirin Kokofatan ja Kouloun kuntiin[2]. Pinnanmuodostusta leimaavat tasangot ja kukkulat. Itärajalla virtaa Bafingjoki. Kasvillisuus on savannia.[3] Kunnan itäosassa sijaitsee Bafingin kansallispuisto.

Kuntaan kuuluu 11 kylää[1]. Asukkaat ovat mandinkoja ja fulbeja[3].

Keskuskylän kautta kulkee Kitasta Senegalin rajalle johtava maantie RN24[4]. Paikallisia elinkeinoja ovat maanviljely, karjanhoito, kalastus, käsityöammatit, kullankaivuu ja kaupankäynti. Tärkeimmät viljelykasvit ovat hirssi, riisi, durra, maissi, maapähkinä, fonio ja maniokki. Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet, aasit ja siipikarja. Kouroukotossa ja Bendassa pidetään viikottaiset markkinat.[3]

Vesihuollon, koululaitoksen ja terveyspalvelujen tila on heikko. Kunnassa ei ole sähköverkkoa tai puhelinta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]