Kitan piiri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kitan piiri Malin kartalla.

Kitan piiri (ransk. Cercle de Kita) on paikallishallintoalue Kayesin alueella Malissa. Sen pinta-ala on 11 060 neliökilometriä.[1] Asukkaita on 434 400 henkeä (vuonna 2009)[2].

Kitan piiri rajoittuu lännessä Kayesin alueen Kéniéban ja Bafoulabén sekä pohjoisessa Diéman piireihin, idässä Koulikoron alueen Kolokanin ja Katin piireihin ja etelässä Guineaan. Seutu kuuluu Sahelin ja Sudanin siirtymäalueeseen. Piirin rajoilla virtaavat Senegalin sivujoet Bafing, Baoulé ja Bakoye.[3]

Piiriin kuuluvat Kitan ja Kourouninkoton kaupungit sekä 31 maalaiskuntaa: Badia, Bendougouba, Benkady Founia, Boudofo, Bougaribaya, Didenko, Djidian, Djougoun, Gadougou I, Gadougou II, Guémoukouraba, Kassaro, Kita Nord, Kita Ouest, Kobri, Kokofata, Kotouba, Koulou, Madina, Makano, Namala Guimba, Niantanso, Saboula, Sébékoro, Séféto Nord, Séféto Ouest, Senko, Sirakoro, Souransan Tomoto, Tambaga ja Toukoto. Hallinnollinen keskus on Kita.[4] Kyliä ja kaupunginosia on yhteensä 325[1].

Etelässä ja lännessä piiriä asuttavat fulbet, keskiosassa malinket ja pohjoisessa soninket sekä bambarat[5].

Kitan kautta kulkee Bamakon ja Kayesin välinen rautatie[3]. Seudun tärkeimmät elinkeinot ovat maanviljely, karjanhoito, kalastus, kaupankäynti ja käsityöammatit[5]. Kitassa on myös elintarvike- ja tekstiiliteollisuutta[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]