Kéniéban piiri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kéniéban piiri Malin kartalla.

Kéniéban piiri (ransk. Cercle de Kéniéba) on paikallishallintoalue Kayesin alueella Malissa. Sen pinta-ala on 35 250 neliökilometriä.[1] Asukkaita on 194 200 henkeä (vuonna 2009)[2].

Kéniéban piiri rajoittuu luoteessa Kayesin, koillisessa Bafoulabén ja idässä Kitan piireihin, etelässä Guineaan sekä lännessä Senegaliin. Seutu sijaitsee Sudanin ja Guinean vyöhykkeiden siirtymäalueella. Pinnanmuodostusta hallitsee Tambaouran kalliorinne.[3]

Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa: Baye, Dabia, Dialafara, Dombia, Faléa, Faraba, Guenegoré, Kassama, Kéniéba, Kroukoto, Sagalo ja Sitakilly. Hallinnollinen keskus on Kéniéba,[4] josta on 250 kilometriä alueen pääkaupunkiin Kayesiin. Kyliä on yhteensä 201.[1] Asukkaat ovat etupäässä malinkeja, fulbeja ja djalonkeja[5].

Kéniébaan johtaa päällystämätön maantie Kayesista. Seudun pääelinkeinot ovat maatalous, kullanhuudonta ja keräily. Tärkeimmät viljelykasvit ovat hirssi, durra, riisi, fonio sekä myyntiin kasvatettavat maapähkinät ja puuvilla.[3] Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet ja siipikarja sekä vähäisessä määrin aasit, hevoset ja siat[1]. Käsityöammattien ja kaupankäynnin merkitys on vähäinen[3]. Loulossa ja Tabakotossa on kultakaivokset[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]