Route nationale 24

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päällystetty maantie Kitan ja Katin välillä vuonna 2006.
Huono osuus vanhalla Kayesin tiellä.

Route nationale 24 eli RN24 on valtatie Malissa. Se kulkee Kitasta Katin ja Kéniéban kautta Senegalin rajalle. Tien pituus on 427 kilometriä.[1] Se on osa maan pääkaupungin Bamakon ja Dakarin valtamerisataman yhdistävää eteläistä liikennekäytävää[2].

Mali on sisämaavaltio, jonka vienti ja tuonti kulki vuoteen 2002 saakka etupäässä Norsunluurannikon Abidjanin sataman kautta. Norsunluurannikon sisällissodan takia puolet maan ulkomaankaupasta suuntautui Dakarin satamaan, mikä kuormitti tavattomasti Kayesin kautta kulkevaa pohjoista liikennekäytävää. Tilanteen helpottamiseksi Mali ja Senegal alkoivat suunnitella Afrikan kehityspankin ja Länsi-Afrikan yhteistyöjärjestöjen johdolla uutta eteläistä käytävää, johon liittyisi maantien rakentamisen ohella liikenteen helpottamiseen liittyviä toimenpiteitä sekä sosioekonomisia infrastruktuurihankkeita.[2]

Vuosina 2008–2012 toteutetun projektin kokonaiskustannukset olivat 308 miljoonaa dollaria[3]. Sen rahoittajina toimivat Afrikan kehityspankin ohella muun muassa Länsi-Afrikan kehityspankki, Islamilainen kehityspankki, Euroopan unioni, Japani, saksalainen KfW sekä Malin ja Senegalin hallitukset. Hankkeen teknisiin saavutuksiin kuuluvat Kitan ja Senegalin Kédougoun välinen uusi maantie, Bafing-, Balé- ja Faléméjoet ylittävät sillat, sata kilometriä maaseudun sivuteitä sekä karjan lepo- ja karanteenialueet. Alueen maaseutuyhteisöjä varten tehtiin kymmenen porakaivoa ja rakennettiin viisi terveyskeskusta.[2] Katin ja Kitan välinen tieosuus oli uudistettu EU:n ja KfW:n tuella jo aiemmin[4].

Eteläinen liikennekäytävä on lyhentänyt Bamakon ja Dakarin välimatkaa kahdellasadalla kilometrillä, helpottanut maiden välistä kaupankäyntiä ja lisännyt maaseutuväestön ansaintamahdollisuuksia[2]. Sen vaikutukset ovat tuntuneet erityisesti Kéniéban piirissä,[5] jonne matkustaminen Bamakosta kesti aikaisemmin Kayesin kautta kaksi päivää. Nykyään matka taittuu viidessä tunnissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mali: Carte Routière Reliefweb. 2014. Viitattu 8.7.2018.
  2. a b c d e Mali/Senegal: Road Development and Transport Facilitation Project: The Southern Bamako-Dakar Corridor African Development Bank Group. Viitattu 8.7.2018.
  3. Vuoden 2012 kurssin mukaan, ks. African Development Bank Information Statement afdb.org. Viitattu 8.7.2018.
  4. Inauguration de la route Kati-Kita Malijet. 18.7.2008. Viitattu 8.7.2018.
  5. Monographie du Cercle de Kéniéba wordpress.developpementlocal-sahel.org. 2014. Viitattu 8.7.2018.