Kirjodurra

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Durra)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjodurra
Sorghum bicolor Bild0902.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Kladi: Commelinids
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Durrat Sorghum
Laji: bicolor
Kaksiosainen nimi

Sorghum bicolor
(L.) Moench

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kirjodurra Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kirjodurra Commonsissa

Kirjodurra eli koristedurra,[1] yleisesti pelkästään durra (Sorghum bicolor) on yksivuotinen suurikokoinen heinälaji, joka on yksi maailman tärkeimpiä viljakasveja. Se on kotoisin trooppisesta Afrikasta.

Durraa käytetään ihmisten ja kotieläinten ravinnoksi Afrikassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa. Afrikassa sen käyttö on edelleen yleisintä. Durra on vehnän, kauran, maissin ja ohran ohella yksi maailman viidestä käytetyimmästä viljasta.[2]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjodurra on hyvin muunteleva laji. Sen korkeus vaihtelee alle metrin ja jopa kahdeksan metrin välillä.[3] Pohjoismaissa kasvaessaan se tulee 75–150 senttimetriä korkeaksi. Kirjodurran korret ovat pystyjä, ne kasvavat yksittäin tai muutaman ryhmissä. Lehtilavat ovat 2–5 cm leveät, karheareunaiset ja alaosastaan karvaiset yläpuolelta.[4] Vahapintaisuutensa vuoksi ne kestävät kuivuutta paremmin kuin esimerkiksi maissin lehdet.

Kirjodurran kukintona on tiheä röyhy. Tähkylöistä alemmat ovat 4–6 millimetriä pitkiä, väriltään vaaleankeltaisesta mustahkoon. Tähkylöiden vihneet ovat 0,5–1 cm pitkiä.[4]

Viljely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Durraa voi viljellä alueilla, joissa ilmasto on liian kuuma ja kuiva maissille, esimerkiksi Teksasissa, ja laajoissa osissa Afrikkaa ja Aasiaa. Viljelyalaa rajoittaa minimilämpötila: jos yölämpötilat tähkänmuodostusaikana jäävät alle 12 °C viikon ajan, sato on hyvin pieni. Itämisaikana maan lämpötilan pitää olla 15 °C. Durran varsi on vihreä.[5]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenen suurinta durran tuottajaa
vuonna 2018 (miljoonaa tonnia)
 Yhdysvallat 9,271
 Nigeria 6,862
 Sudan 4,953
 Etiopia 4,932
 Intia 4,800
 Meksiko 4,531
 Brasilia 2,273
 Kiina 2,192
 Niger 2,100
 Burkina Faso 1,930
Lähde: Food & Agriculture Organisation
of the United Nations (FAO)
[6]

Durrasta tehdään rieskatyyppistä leipää eli rotia, dosa-ohukaisia, puuroa ja velliä, ja sitä syödään paistettuna ja riisin tapaan keitettynä. Intiassa roti-rieska on yleisin tapa syödä durraa, kun taas Kiinassa durraa syödään riisin tapaan keitettynä tai höyrytettynä. Afrikassa siitä tehdään usein kuskusia tai puuroa.[7] Yhdysvalloissa durraa käytetään lähinnä rehuna.[5] Durran jyviä keitetään, paistetaan, höyrytetään hiutaleiksi tai niistä jauhetaan jauhoja.

Durran käyttöä biopolttoaineena on myös tutkittu. Siihen käyttöön kasvista jalostetaan lajikkeita, jotka tuottavat biomassaa nopeasti, eivät niinkään jyväsatoa.[2]

Kiinassa durrasta valmistetaan erilasia Baijiu-viinoja (白酒) kuten Moutai (茅台酒) ja Er Guo Tou (二锅头).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sorghum bicolor Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Viitattu 26.6.2018.
  2. a b Scientists Develop Fast-Growing Sorghum for Biofuel 2007. Environment News Service.
  3. Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen – Ravintokasvit ihmisen palveluksessa, s. 104. WSOY, 1998. ISBN 951-0-21295-4.
  4. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 882. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  5. a b Carter, ym.: Grain Sorghum (Milo) Alternative Field Crops Manual. 1989. University of Wisconsin & Minnesota. Viitattu 8.7.2008. (englanniksi)
  6. Production of Sorghum: top 10 producers (Valinnat: Item: Sorghum, Country/Region: World + (Total), From Year: 2018, To Year: 2018, Aggrecation: Average) Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Viitattu 7.11.2020. (englanniksi)
  7. FAO (toimimaton linkki)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]