Commelinids

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commelinids
Cyanotis cristata -karvajuorulaji
Cyanotis cristata -karvajuorulaji
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Luokka: Embryopsida
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Yksisirkkaiset Monocotyledoneae
Kladi: Commelinids[1]
Lahkot
Katso myös

  Commelinids Wikispeciesissä
  Commelinids Commonsissa

Commelinids ("commelinidit") on yksisirkkaisiin kasveihin kuuluva useiden lahkojen muodostama ryhmä, kladi. Ryhmä on monofyleettinen ja se esiintyy kaikissa Angiosperm Phylogeny Groupin luoman luokittelusysteemin versioissa I, II, III ja IV. Sen edeltäjänä voidaan pitää neuvostoliittolaisen Armen Tahtadžjanin luomassa koppisiemenisten systeemissä (1967) esiintynyttä Commelinidae-alaluokkaa.

Ryhmä on yksisirkkaisten kasvien sisällä ainoa erikseen nimetty ryhmä, joka on lahkoatasoa laajempi. Siihen kuuluvat yksisirkkaisten kladogrammin ylimmät haarat, neljä viimeisenä yksisirkkaisten kehityshaarassa eriytynyttä lahkoa: Arecales, Poales, Commelinales ja Zingiberales. APG III -luokittelussa siihen sisältyi erillisenä heimona Dasypogonaceae, joka on myöhemmin viety Arecales-lahkoon. Asparagales-lahko on Commelinids-haaran sisarryhmä. Laskennalliset arviot ryhmän iästä vaihtelevat, mutta Angiosperm Phylogeny Group esittää noin 90 miljoonan vuoden iän luotettavaksi arvioksi. Toisin sanoen ryhmä on syntynyt kasvien evoluutiossa liitukauden keskivaiheilla.

Commelinids-ryhmän yhdistävät tuntomerkit ovat erityisesti soluseinän anatomisessa rakenteessa. Soluseinän rakenneosana on UV-valossa fluoresoiva ferulahappo.

  1. Stevens, P. F.: Commelinids Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 13.2.2021. (englanniksi)