Krimin kaanikunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qırım Yurtu, قريم يورتى
Krimin kaanikunta
Gerae-tamga.png

Krimin kaanikunta.png

Krimin kaanikunta noin vuoden 1600 laajuudessaan

Valtiomuoto Monarkia

Hallitsija Krimin kaani

Pääkaupunki Bahtšisarai

Uskonnot Sunni Islam

Kielet Tšagatai ja osmani

Edeltäjä(t) Kultainen Orda

Valloittaja Venäjän keisarikunta

Krimin kaanikunta (krimintataariksi Qırım Hanlığı, ukr. Кримське ханство, Krymske h’anstvo, ven. Крымское ханство - Krymskoje hanstvo) oli Krimin tataarien muodostama valtakunta Krimin niemimaalla, sen pohjoispuolisella alangolla ja Asovanmeren ympäristössä vuosina 1443–1783. Se syntyi Kultaisen ordan hajoamisen yhteydessä[1] ja oli silloin syntyneistä kaanikunnista selvästi pitkäikäisin.[2]

Kaanikunta perustettiin, kun osa Kultaisen ordan klaaneista lopetti paimentolaiselämän arolla ja päätti asettua aloilleen Krimin niemimaalle. He kutsuivat kaanikseen Kultaisen ordan kruununtavoittelijan Hacı Girayn, joka tuolloin eli maanpaossa naapurimaassa Liettuan suuriruhtinaskunnassa. Girayn suku polveutui suoraan Tšingis-kaanista.

Vuonna 1475 Meñli I Giray pyysi Osmanien valtakunnalta tukea, sillä hän kiisteli sukulaistensa kanssa Krimin kaanikunnan valtaistuimen perimisestä. Turkkilaiset valtasivat Krimin niemimaan kaakkoisosassa olleen Kaffan, sekä Donin suussa olevan Azovin, sekä muita alueen venetsialaissiirtokuntia. He asettuivat tukemaan Meñliä, mutta vaativat tämän tunnustavan alamaisuutta Osmanien valtakunnalle. Meñli myöntyi ja Krimistä tuli Osmanien valtakunnan vasalli ja liittolainen.

Kaanikunta lakkasi olemasta kun se liitettiin Venäjän keisarikuntaan Katariina Suuren aikana 1783, ja Krimistä muodostettiin ensin Taurian oblasti ja vuodesta 1802 alkaen Taurian kuvernementti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. khanate of the Crimea Encyclopedia Britannica. Viitattu 29.6.2013.
  2. The Mongol Decline Mongolia: A Country Study.. Viitattu 29.6.2013.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.