Luettelo Krimin kaaneista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Krimin kaani oli Krim tataarien muodostaman valtakunnan Krimin kaanikunnan hallitsija, kaani. Krimin kaanikunta oli olemassa vuosina 1441–1783 ja sen jokainen hallitsija valittiin Girayn suvusta.

Luettelo Krimin kaaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallintoaika Nimi Huomautuksia
1441–1466 Haci Giray
1466–1467 Nur Devlet ensimmäinen kausi
1467 Meñli I Giray ensimmäinen kausi
1467–1469 Nur Devlet toinen kausi
1469–1475 Meñli I Giray toinen kausi
1475 Hayder
1475–1476 Nur Devlet kolmas kausi
1476–1478 Hallitsijasuku poistettu vallasta
1478–1515 Meñli I Giray kolmas kausi
1515–1523 Mehmed I Giray
1523–1524 Ğazı I Giray
1524–1532 Saadet I Giray
1532 İslâm I Giray
1532–1551 Sahib I Giray
1551–1577 Devlet I Giray
1577–1584 Mehmed II Giray
1584 Saadet II Giray
1584–1588 İslâm II Giray
1588–1596 Ğazı II Giray ensimmäinen kausi
1596 Fetih I Giray
1596–1607 Ğazı II Giray toinen kausi
1607–1608 Toqtamış Giray
1608–1610 Selâmet I Giray
1610–1623 Canibek Giray ensimmäinen kausi
1623–1628 Mehmed III Giray
1628–1635 Canibek Giray toinen kausi
1635–1637 İnayet Giray
1637–1641 Bahadır I Giray
1641–1644 Mehmed IV Giray ensimmäinen kausi
1644–1654 İslâm III Giray
1654–1666 Mehmed IV Giray toinen kausi
1666–1671 Adil Giray
1671–1678 Selim I Giray ensimmäinen kausi
1678–1683 Murad Giray
1683–1684 Hacı II Giray
1684–1691 Selim I Giray toinen kausi
1691 Saadet III Giray
1691–1692 Safa Giray
1692–1699 Selim I Giray kolmas kausi
1699–1702 Devlet II Giray ensimmäinen kausi
1702–1704 Selim I Giray neljäs kausi
1704–1707 Ğazı III Giray
1707–1708 Qaplan I Giray ensimmäinen kausi
1709–1713 Devlet II Giray toinen kausi
1713–1715 Qaplan I Giray toinen kausi
1716–1717 Devlet III Giray
1717–1724 Saadet IV Giray
1724–1730 Meñli II Giray ensimmäinen kausi
1730–1736 Qaplan I Giray kolmas kausi
1736–1737 Fetih II Giray
1737–1740 Meñli II Giray toinen kausi
1740–1743 Selamet II Giray
1743–1748 Selim II Giray
1748–1756 Arslan Giray ensimmäinen kausi
1756–1758 Halim Giray
1758–1764 Qırım Giray ensimmäinen kausi
1765–1767 Selim III Giray ensimmäinen kausi
1767 Arslan Giray toinen kausi
1767–1768 Maqsud Giray
1768–1769 Qırım Giray toinen kausi
1769–1770 Devlet IV Giray ensimmäinen kausi
1770 Qaplan II Giray
1770–1771 Selim III Giray toinen kausi
1771–1775 Sahib II Giray
1775–1777 Devlet IV Giray toinen kausi
1777–1782 Şahin Giray ensimmäinen kausi
1782 Bahadır II Giray
1782–1783 Şahin Giray toinen kausi
† Kaanien Canibek Girayn 1624 ja Maqsud Girayn 1771–1772 hallintoja ei ole listassa. Vaikka he olivat virallisesti Osmanien valtakunnan sulttaanien nimittämiä, he eivät käytännössä saavuttaneet valtaistuinta eivätkä hallinneet Krimiä. Canibek Girayn aikana valta kuului Mehmed III Giraylle ja Maqsud Girayn aikana Sahib II Giraylle.
Huom: Nimellisesti kaanin virkaa toimittaneet Şahbaz Giray (1787–1789) and Baht Giray (1789–1792) eivät ole tässä listassa, koska tuona aikana Krimin kaanikunta oli liitetty Venäjään.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]