Koronavilkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koronavilkku
Tiedotustilaisuus 31.8.2020, jossa tiedotettiin koronavilkun julkaisusta
Tiedotustilaisuus 31.8.2020, jossa tiedotettiin koronavilkun julkaisusta
Kehittäjä Solita
Julkaisija Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 31. elokuuta 2020
Vakaa versio 2.0 / 7.1.2021
Tiedot
Ohjelmistotyyppi koronavirustartunnan jäljitys
Käyttökielet suomi, ruotsi, englanti[1]
Alusta Android, iOS[1]
Lisenssi Euroopan unionin yleinen lisenssi
Aiheesta muualla
Koronavilkku

Koronavilkku (ruots. Coronablinkern) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama koronavirustartunnan jäljitykseen käytettävä mobiilisovellus. Sen kautta puhelimen omistaja saa tiedon, jos hän on oleskellut kahden viimeksi kuluneen viikon aikana sellaisen sovellusta käyttävän ihmisen läheisyydessä, joka on saanut koronavirustartunnan.[2]

Latausmäärät ja tietoturva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovellus on suojattu niin, että se ei kerro, keneltä ja missä tartunta on saatu. Maksuton sovellus tuli ladattavaksi Google Play- ja App Store -sovelluskauppoihin 31. elokuuta 2020, ja ensimmäisen vuorokauden aikana sitä ladattiin miljoona kertaa[2]. THL tiedotti 15. syyskuuta 2020 että sovelluksen kautta oli siihen mennessä ilmoittanut sairastumisestaan 218 käyttäjää ja että Koronavilkku on ladattu puhelimiin jo 2 miljoonaa kertaa.[3] Ihanteena olisi, että sovellus olisi puolella väestöstä.[4]

Tartunnan saanut saa koodin, joka syötetään sovellukseen. Tällöin sovellus viestittää lähellä olleille, että he ovat saattaneet saada tartunnan.[4]

Sovellus on saatavilla suomen- ja ruotsinkielisinä Android- ja iPhone-puhelimille, ja sen käyttö on vapaaehtoista.[5] Sovelluksen toteutti Solita, ja sen lähdekoodi on julkaistu Euroopan unionin yleisellä lisenssillä (EUPL).[6]

Milloin laite hälyttää?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tartunnan saanut voi ilmoittaa siitä sovellukseen. Tällöin Koronavilkku varoittaa altistumisesta kaikkia niitä käyittäjiä, jotka ovat kolmen viikon sisällä olleet yli 15 minuutin ajan alle kahden metrin päässä sairastuneesta.[7]

Sovellus ei välitä käyttäjän henkilö- eikä paikannustietoja.[7]

Versiokehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronavilkku-sovelluksesta julkaistiin 7. tammikuuta 2021 päivitysversio 2.0, joka mahdollistaa tiedonvälityksen Koronavilkun ja useiden muiden eurooppalaisten koronasovellusten välillä.

Koronavilkun käyttäjä voi tätä versiota käyttäessään saada ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta toisesta yhteensopivasta eurooppalaisesta koronasovelluksesta. Vastaavasti jos käyttäjällä todetaan tartunta, hän voi halutessaan välittää siitä tiedon myös muiden maiden koronasovellusten käyttäjille.  

Tartunnasta ilmoittava käyttäjä päättää itse, antaako hän luvan rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut järjestelmän tietoturvallisuuden. [8]

Yhteensopivat sovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde suomeksi.[9] Ajantasaisempi luettelo englanniksi 15.1.2021[10]

Maa Sovellus
 Alankomaat CoronaMelder
 Belgia Coronalert
 Espanja Radar Covid
 Irlanti COVID Tracker
 Italia Immuni
 Kroatia Stop COVID-19
 Latvia Apturi Covid
 Puola ProteGO Safe
 Saksa Corona-Warn-App
 Tanska Smittestop

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Usein kysyttyä Koronavilkku. Viitattu 13.1.2021.
  2. a b Koronavilkulla jo miljoona latausta! Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 1.9.2020. Viitattu 2.9.2020.
  3. Koronavilkussa ilmoitettu yli 200 tartunnasta – sovellusta ladattu jo 2 miljoonaa kertaa www.iltalehti.fi. Viitattu 21.9.2020.
  4. a b Ikävalko, Kari: Koronavilkun lataaminen lähestyy vauhdilla tavoitetta – HUS-lääkäri: Uudellamaalla ihanne jos puolet käyttäisi sovellusta Yle Uutiset. 1.9.2020. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2020.
  5. Koronavilkku on nyt julkaistu – lataa sovellus puhelimeesi! 31.8.2020. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 31.8.2020.
  6. THL ja Solita julkaisivat Koronavilkun lähdekoodin – avoin koodi mahdollistaa sovelluksen riippumattoman arvioinnin 25.8.2020. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 31.8.2020.
  7. a b "Olen vähän skeptinen", näin Koronavilkkua kommentoitiin Helsingissä tuoreeltaan – voit keskustella, millaisia ajatuksia uusi sovellus herättää Yle Uutiset. 31.8.2020.
  8. Koronavilkku on nyt yhteensopiva useiden eurooppalaisten koronasovellusten kanssa - Uutinen - THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 13.1.2021.
  9. Koronaviruskontaktien jäljityssovellukset EU-maissa Euroopan komissio. Viitattu 13.1.2021.
  10. Mobile contact tracing apps in EU Member States European Commission - European Commission. Viitattu 15.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.