Kirby’s Adventure Wii

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirby’s Adventure Wii
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Kehittäjä HAL Laboratory
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Shinya Kumazaki
Tuottaja Hiroaki Suga
Hitoshi Yamagami
Shigefumi Kawase
Käsikirjoittaja Shinya Kumazaki
Taiteilija Kazuyuki Nakamura
Kenichiro Kita
Säveltäjä Hirokazu Ando
Jun Ishikawa
Pelisarja Kirby
Julkaistu Wii
NA 24. lokakuuta 2011[1]
JP 27. lokakuuta 2011[2]
EU 25. marraskuuta 2011[3]
AUS 1. joulukuuta 2011[4]
Wii U
Nintendo eShop
JP 28. tammikuuta 2015
PAL 19. helmikuuta 2015
NA 30. heinäkuuta 2015
Lajityyppi tasohyppely, toiminta
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A
ESRB: E10+
PEGI: 7
Alusta Wii
Jakelumuoto Wii Optical Disc
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Kirby’s Adventure Wii (Japanissa Hoshi no Kābī Wii (星のカービィWii "Kirby of the Stars Wii") ja Pohjois-Amerikassa Kirby’s Return to Dream Land) on HAL Laboratoryn kehittämä ja Nintendon vuonna 2011 julkaisema videopeli. Peli on julkaistu Wii-konsolille. Pelissä pelaajan tehtävänä on läpäistä Kirbyllä viisi edeltäjäpeleistä tutun Dream Landin maata ja löytää viisi osaa Lord Starcutterin ilmalaivaan, jonka on pudottanut Kirbyn vihollinen Magolor.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan täytyy läpäistä Kirbyllä viisi erilaista Dream Landin maata ja löytää saman verran osia Magolor-nimisen vihollisen pudottamaan Lord Starcutterin ilmalaivaan. Jokaisen maan tasot ovat 2.5-ulotteisia ja niitä on pomovastustaso mukaan luettuna viisi kappaletta aina maata kohden. Kirbyllä on tässä pelissä ainoana perushyökkäysominaisuutena vihollisten imeminen imuvoimalla ja aina kun Kirby imaisee vihollisen, se voi ampua sen tähtenä ja saada sillä enemmän vahinkoa aikaan. Jokaisessa tasossa pelaaja voi kohdata edeltäjäpeleistä tuttuja erikoisvoimia, kuten ”Ice Kirbyn”, jolla voi jäädyttää vihollisia sekä ”Rope Kirbyn”, jolla puolestaan voi ruoskia vihollisia ja muitakin esineitä. Jokaisessa tasossa olevat viholliset ovat pääosin pienikokoisia ja helppoja hoidella, mutta muutama vihollislaji on kuitenkin isokokoinen. Tasoissa pelaaja voi löytää myös piilotettuja rataksia, joita löytyy viisi kappaletta tasoa kohden. Edeltäjien tapaan tasoista voi löytää tähtiä, joilla voi Mario-pelien tapaan saada elämän aina kun niitä on kerännyt sata kappaletta.

Varsinaisten seikkailumaailmojen läpäisemisen lisäksi pelaaja voi suorittaa Lord Starcutterin aluksella erilaisia lisätehtäviä ja avata tasoista kerättävillä rataksilla salaovia. Pelissä on myös moninpelimoodi, jossa pelaaja voi pelitovereiden kanssa läpäistä tasoja ja edetä tasoja nopeammin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sai pääosin myönteisen vastaanoton. Metacriticin tilastoimien 49 arvostelijan keskiarvosanaksi tuli 77/100.[5] Peliä kehuttiin erityisesti moninpelimoodista, grafiikoista ja äänistä, mutta vastineeksi kuitenkin kritisoitiin helppoudesta. Destructoid antoi pelille 10/10 pistettä ja sanoi, että ”10/10 on lähes täydellistä mitä voi saada tässä ’lajityypissä’. Puhdas videopeliekstaasi.”[6] Game Informer antoi pelille arvosanaksi 8,5/10 sanoen että ”Vaikka pelillä ei olekaan Donkey Kong Country Returnsin kaltaista vaikeustasoa tai Kirby’s Epic Yarnin tasoista viehättävää grafiikkaa, Kirby’s Return to Dream Land on toinen valtava pääsy Wii-konsolin side-scrollingpelien markkinoille New Super Mario Bros. Wiin ja DKC Retrunsin jälkeen.”[7] IGN oli peliä kohtaan vähemmän myönteinen ja antoi sille arvosanaksi 7.5, kritisoiden vaikeustason helppoutta ja sitä että se sopii täydellisesti vain nuoremmalle yleisölle.[8] GameSpot antoi pelille 7.5 pistettä kehuen sitä hauskoista uusista kyvyistä, suuresta viehätyksestä sekä täydellisestä moninpelistä, mutta kritisoiden vastineeksi kevyestä vaikeustasosta.[9] Eurogamer antoi pelille arvosanaksi 6/10 ja totesi, että ”Kirby’s Adventure Wii ei ole huono, mutta verrattuna vuosi sitten julkaistuun Donkey Kong Country Returnsiin tai jopa Ubisoftin uutuuspeli Rayman Originsiin, tämän talven toinen tasohyppelypeli tuntuu erittäin löyhältä kilpailijaan verrattuna.”[10]

Suomalaisilta arvistelijoilta peli sai myös pääosin positiivisen vastaanoton. Gamereactor antoi pelille arvosanaksi 8/10 kehuten pelin iloisuutta ja värikkyyttä, nappiin osunutta haastetta ja mainiota moninpeliä, mutta kritisoiden kuitenkin liiallista sarjan aiempien pelien kopioimista ja sen lyhyyttä.[11] Pelaaja-lehti antoi pelille 8/10 pistettä ja totesi, että ”Kirbyn leppoisa ote pelaamiseen on kaikkiaan varsin mukava irtiotto suorituskeskeisempien pelien joukosta. Ja kukapa voisi vastustaa herttaisen vaaleanpunaisen palleron viehätystä?”[12]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kehitys sai alkuunsa jo Nintendo Gamecuben aikana 2000-luvun alussa, jolloin ensimmäiset uutiset pelin ilmestymisestä kerrottiin. Sittemmin pelin julkaisuajankohtaa suunniteltiin vuodelle 2005, mikä ei kuitenkaan onnistunut. Myöhemmin Wiin julkaisun jälkeen Good-Feel lähti kehittämään Kirby’s Epic Yarnia ja samoihin aikoihin HAL Laboratory jatkoi Kirby’s Return to Dream Landin kehitystä, jotta se saataisiin Epic Yarnin jälkeen vuotta myöhemmin julkaistua markkinoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]