Kirby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nintendo-hahmoa. Muista merkityksistä katso Kirby (täsmennyssivu).
Kirby pelissä Super Smash Bros. Ultimate.

Kirby (jap. カービィ) on yksi Nintendo-pelien suosituimmista hahmoista. Se on vaaleanpunainen, pyöreä ja purkkapallomainen hahmo, joka pystyy imemään sisäänsä melkein mitä tahansa. Kirbyn on kehittänyt HAL Laboratory. Kirbyn loi Masahiro Sakurai, ja se nimettiin asianajaja John Kirbyn mukaan, joka puolusti Nintendoa tekijänoikeussyytteessä Universal Studiosia vastaan vuonna 1984.[1] Pelisarjan lisäksi Kirby on esiintynyt sekä Hoshi no Kirby -animessa että mangasarjoissa.

Kirby aloitti uransa vuonna 1992, jolloin Kirby's Dream Land julkaistiin Nintendon Game Boy -käsikonsolille. Peli oli perinteistä 2D-tasohyppelyä, ja siitä tuli hyvin suosittu uusien ideoidensa ja hyvän pelattavuutensa ansiosta. 1990-luvun aikana Nintendo julkaisi vielä yhdeksän muuta Kirby-peliä.

Imemiskykynsä avulla Kirby on alusta asti pystynyt lentämään täyttämällä itsensä ilmalla. Kirbyn tavallisin kyky on kuitenkin vihollisten, tavaroiden ja ruo'an imeminen. Ensimmäisessä pelissään Kirby vain muutti sisään imetyt viholliset tähdiksi, joilla pystyi pommittamaan muita vihollisia, mutta Kirby's Adventure -pelistä lähtien on Kirby pystynyt nielaisemaan imemänsä viholliset ja ottamaan niiden erityiskyvyt käyttöönsä.

Vuonna 2015 julkaistiin Wii U -konsolille Kirby-seikkailu Kirby and the Rainbow Paintbrush, ja Nintendo on aloittanut Kirby-fanituotteiden valmistamisen Japanissa. Eurooppaan fanituotteet todennäköisesti eivät tule, mutta jo uusi peli kertoo Kirbyn yhä vahvasta suosiosta. Fanituotteiden kohtalo kuitenkin ratkennee ehkä tulevaisuudessa, sillä niille löytyy kuitenkin toisinaan vankkaa kysyntää.

Vuonna 2018 julkaistiin Nintendo Switch -konsolille Kirby Star Allies.

  1. Good, Owen S.: John J. Kirby, lawyer and namesake of the Nintendo character, dies at 79 Polygon. 5.10.2019. Viitattu 30.8.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]