Kinkaku-ji

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kinkaku-ji
金閣寺
Kinkaku peililammen toiselta puolelta.
Kinkaku peililammen toiselta puolelta.
Perustiedot
Sijainti Japanin lippu Kioto, Japani
Rakennustyyppi Temppeli
Uskonnollinen käyttö Rinzai-buddhalaisuus
Arkkitehtuuri
Valmistumisvuosi 1397

Kinkaku-ji (jap. 金閣寺, "kultaisen paviljongin temppeli") on Rokuon-jin (jap. 鹿苑寺, "peurapuutarhan temppeli") epävirallinen nimi. Se sijaitsee Kiotossa, Japanissa. Temppeli rakennettiin alun perin vuonna 1397 shōgun Ashikaga Yoshimitsun eläkehuvilaksi, osaksi hänen Kitayama-nimellä tunnettua tilaansa. Hänen poikansa muutti rakennuksen zenbuddhalaisen Rinzai-koulukunnan temppeliksi. Se paloi useita kertoja Ōnin-sodan aikana.

Kultainen paviljonki eli Kinkaku on kolmikerroksinen rakennus temppelin alueella. Sen kaksi ylintä kerrosta on päällystetty puhtaalla lehtikullalla. Paviljonki on shariden, eli siellä säilytetään Buddhan pyhäinjäännöksiä. Katolla on kultainen fènghuáng eli kiinalainen feeniks. Kultaisen paviljongin ulkopuolella on hieno japanilainen puutarha. Sen edessä olevaa lampea kutsutaan nimellä Kyōko-chi ("peililampi"). Lammessa on useita saaria ja kiviä, jotka esittävät buddhalaista luomiskertomusta.

Vuonna 1950 munkki tuhopoltti paviljongin; fiktiivinen kertomus tapahtumista on Yukio Mishiman vuoden 1956 kirjan Kultainen temppeli keskiössä. Nykyinen rakennus on vuodelta 1955. Temppeli liitettiin muinaisen Kioton muiden kulttuuriaarteiden kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994[1].

Kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kinkaku-ji.
  1. Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities) Unesco. Viitattu 1.10.2011. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kinkaku-ji