Fusuma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fusuma

Fusuma (jap. ) tarkoittaa japanilaisessa arkkitehtuurissa läpinäkymättömiä, liukuvia suorakulmioita, joita voidaan siirtää huonetilan muuttamiseksi ja jotka voivat toimia ovina. Ne ovat tyypillisesti samankokoisia kuin tatamimatot ja 2–3 senttimetriä paksuja. Fusumien korkeus on kasvanut viime vuosina Japanin väestön keskipituuden kasvaessa, ja 190 senttimetriä korkeat fusumat ovat nykyään yleisiä. Vanhemmissa rakennuksissa ne voivat olla vain 170 senttimetriä korkeita. Fusuma koostuu puukehyksestä, pahvipeitteestä ja kerroksesta paperia. Niissä on tyypillisesti musta lakkareuna ja pyöreä, upotettu ovenkahva.

Historiallisesti fusumat olivat maalattuja, usein luontoaihein, joihin kuului esimerkiksi vuoria, metsiä ja eläimiä. Nykyisin monissa on koristelematonta riisipaperia tai teollisesti painettuja kuvioita, kuten syksyn lehtiä, kirsikankukkia, puita tai geometrisiä kuvioita. Lapsille tarkoitettuja, suosituilla hahmoilla koristeltuja fusumoita on myös myynnissä.

Sekä fusumat että shōjit (läpikuultavat paperiset huoneenjakajat) liikkuvat puisilla kiskoilla niiden ylä- ja alareunassa. Yläkiskoa kutsutaan nimellä kamoi (jap. 鴨居), kirjaimellisesti "ankanpaikka", ja alakiskoa nimellä shikii (jap. 敷居). Perinteisesti kiskot vahattiin, mutta nykyisin niissä on yleensä vinyylistä valmistettu nauha, joka helpottaa niiden liikkumista. Yhdessä fusumien kanssa perinteisen japanilaisen huoneen muodostavat shōjit ja tatamit.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fusuma.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fusuma