Koordinaatit: 25.379°N, 83.023°E

Sarnath

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee paikkaa Intiassa. Sarnath on myös fiktiivinen paikka kirjailija H. P. Lovecraftin ns. Cthulhu-tarustossa; kts. Sarnathin tuho
Sarnath
(सारनाथ, Sārnāth)

Sarnath

Koordinaatit: 25.379°N, 83.023°E

Valtio Intia
Osavaltio Uttar Pradesh
Piiri Varanasi


Sarnath (hindiksi सारनाथ, Sārnāth, tunnettu aiemmin myös nimillä Mrigadava, Migadaya, Rishipattana ja Isipatana[1]) on taajama, pyhiinvaelluskohde[2] ja paikka, jossa Buddha Gautama piti ensimmäiset dharma-opetuksensa.

Se sijaitsee Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa 13 kilometrin päässä Varanasista. Sarnathissa perustettiin myös ensimmäinen buddhalainen Sangha.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buddha matkusti Sarnathiin saavutettuaan Bodh Gayassa valaistumisen. Hän etsiskeli viittä vanhaa tuttavaansa. Löydettyään heidät Sarnathista Buddha piti heille opetuksia, ja myös he saavuttivat myöhemmin valaistumisen. Näin kehittyi ensimmäinen Sangha, eli buddhalainen hengellinen yhteisö. Sanghan jäsenmäärä kasvoi 60:n, jolloin Buddha lähetti heidät kaikki eri suuntiin opettamaan dharmaa eli buddhalaista oppia.

Ruhtinas Ašoka vieraili kaupungissa noin vuonna 234 eaa. ja pystytti sinne yhden kuuluisimmista Ašokan pylväistä. [1] Alkuperäinen pilari on sittemmin rikkoutunut, mutta pilarin yläpäässä seisonut, neljää intianleijonaa esittänyt veistos valittiin sittemmin Intian vaakunan (1950) aiheeksi. Kaupungissa on lukuisia vanhoja stupia ja useita pyhäkköjä. Nykyään Sarnathia pidetään yhtenä neljästä tärkeimästä buddhalaisuuden pyhiinvaelluspaikasta Intiassa. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sarnath Travel Guide indianholiday.com. Viitattu 14.5.2015. (englanniksi)
  2. Bhutan PM Tshering Tobgay visits Sarnath, Varanasi 17.1.2015. niticentral.com. Arkistoitu 14.7.2015. Viitattu 14.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]